Virusul „Poliţia română“ revine din cauza unei vulnerabilităţi în Java

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ameninţările informatice din anii trecuţi revin în 2013. FOTO Shutterstock
Ameninţările informatice din anii trecuţi revin în 2013. FOTO Shutterstock

Ameninţarea cunoscută în România sub denumirea de virusul „Poliţia Română“ a revenit şi în 2013, după ce s-a remarcat la finalul anului trecut. Acesta acuză victimele de piratarea de muzică, software şi videoclipuri, solicitându-le bani pentru deblocarea calculatoarelor.

Bitdefender, liderul pieţei locale de antivirus, a identificat mai multe campanii de atac care folosesc o vulnerabilitatea în Java descoperită la finalul săptămânii trecute pentru a infecta calculatoarele utilizatorilor cu celebrul virus „Poliţia Română“. Aceasta este o ameninţare informatică de tip ransomware care blochează accesul utilizatorului la calculatorul infectat până când acesta plăteşte o taxă, se arată într-un comunicat remis de Bitdefender. În luna noiembrie 2012, producătorul a anunţat şi un remediu împotriva virusului

Noua vulnerabilitate în Java a fost inclusă imediat în cele mai importante instrumente de atac din lume, printre care cunoscutul Nuclear Pack, Blackhole, precum şi varianta acestuia, Cool Exploit Kit. Majoritatea acestor atacuri sunt comandate de pe servere localizate în Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, dar, dat fiind faptul că virusul este tradus în mai multe limbi, orice utilizator care foloseşte versiunile vulnerabile de Java poate deveni o victimă. O revenire a virusului a fost consemnată şi în luna decembrie a anului trecut.

Ca orice tehnologie extrem de răspândită, Java atrage interesul infractorilor informatici. Cătălin Coşoi directorul diviziei de strategii pentru securitate de la Bitdefender 

Utilizatorii Bitdefender au fost protejaţi faţă de acest tip de exploatare încă de la descoperirea vulnerabilităţii, dar există o scăpare şi pentru cei care nu folosesc acest antivirus. Dacă utilizatorii s-au infectat deja cu virusul „Poliţia Română“, Bitdefender oferă un utilitar de dezinfecţie (e disponibil pe site-ul producătorului). 

„Atacurile cu ransomware livrate prin intermediul unei versiuni vulnerabile de Java sunt extrem de uşor de monetizat, în mod special cele care combină frica faţă de autorităţi cu pierderea accesului la un bun personal“, a mai afirmat Coşoi. De asemenea, Bitdefender recomandă actualizarea produsului Java la versiunea 1.7 update 11.

În mesajul BitDefender din 14 noiembrie, când a fost lansată soluţia împotriva acestui malware, se specifica faptul că de obicei virusul cere 300 de lei. Utilizatorul care a avut probleme şi care este exemplificat în filmul realizat de adevarul.ro trebuia să plătească 400 de lei. Astfel că mare atenţie la cine cere bani şi pentru ce.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite