„The New Yorker“ a lansat sistemul Strongbox. Vrea informaţii de la oameni şi le promite anonimitate completă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„The New Yorker“ transformă anonimitatea în sursă de informaţii. FOTO Captură/The New Yorker
„The New Yorker“ transformă anonimitatea în sursă de informaţii. FOTO Captură/The New Yorker

Publicaţia „The New Yorker“ vrea să-şi transfome cititorii într-un public activ care poate oferi informaţia ştirii de mâine. A lansat în acest sens platforma Strongbox, unde va colecta informaţii de la utilizatori anonimi. Iar conexiunea se face prin cea mai cunoscută reţea dedicată anonimităţii online.

Strongbox de la „The New Yorker“ este poşta electronică a redacţie pentru acele informaţii care altfel n-ar fi comunicate de către nimeni. Publicaţia şi-a lansat platforma ieri şi aceasta este creată de activistul online Aaron Swartz pe baza unei licenţe tip open-source. Astfel, alte publicaţii, alte site-uri pot împrumuta platforma şi s-o facă a lor.

Discuţia dintre „The New Yorker“ şi Aaron Swartz a început în urmă cu doi ani, scrie Kevin Poulsen într-un post pe blogul publicaţiei. Atunci, activistul online nu era încă o legendă, nici nu se sinucisese pentru a deveni una în minţile a mii de oameni.

„Există o prăpastie tehnologică: înregistrări telefonice, emailuri, specialişti în examinarea computerelor şi purul act de hacking sunt unelte serioase pentru cineva care vrea să afle sursa unui jurnalist“, notează Poulsen. De aici a pornit proiectul Strongbox, de la faptul că presa face prea puţin pentru a-şi proteja sursele. „Am avut lungi discuţii despre securitate şi funcţii; Aaron le respingea pe cele care considera că ar îngreuna sistemul“, mai scrie jurnalistul. Codul a fost finalizat spre finalul lui 2012.

Cum funcţionează Strongbox?

„The New Yorker“ oferă doi paşi simpli prin care oamenii se pot conecta la Strongbox. În primul rând, trebuie descărcat programul Tor - dedicat anonimităţii pe Internet prin faptul că direcţionează traficul web prin mii de reţele pentru a ascunde locul din care un utilizator se conectează. Foloseşte ceea ce se numeşte onion routing, adică fiecare utilizator e ascuns în spatele mai multor straturi de protecţie. Apoi, „The New Yorker“ oferă link-ul din reţeaua Tor prin care utilizatorii se pot conecta la Strongbox. Detaliile complete sunt pe site-ul publicaţiei.

Mai jos este un grafic în care este ilustrat parcursul unui mesaj. Mai trebuie menţionat ceva. Editorii „The New Yorker“ pot contacta un furnizor de informaţii pentru a afla mai multe detalii, dar doar dacă se întoarce în Strongbox şi foloseşte numele de acolo.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite