„Răsună Valea“ - un documentar web românesc finanţat prin crowdfunding
0Doi români au lansat o campanie de crowdfunding pentru realizarea unui documentar web despre problemele din Valea Jiului. Afectată de criza locurilor de muncă, Valea nu mai e ce a fost. Cei care vor să susţină proiectul, pot dona pentru realizarea acestuia.
Silviu Mihai şi George Popescu sunt o echipă formată dintr-un jurnalist freelance şi un fotograf, care vor să realizeze un documentar web despre Valea Jiului.
Proiectul celor doi va putea fi realizat doar dacă vor reuşi să strângă 3.800 de euro până la finalul anului. Această sumă va acoperi costurile de transport şi cazare pentru trei-patru săptămâni în Valea Jiului, dar şi costurile de producţie tehnică a site-ului şi taxele pentru hosting, web design, programare, montaj video şi sonorizare.
Ce face proiectul?
Materialul va deveni un documentar care va combina textul şi elementele audio-video şi va arăta cum arată Valea Jiului de fapt. Proiectul va fi bilingv, în română şi în germană. Campania de crowdfunding a început în România astăzi, iar în Germania de acum trei zile. Până în momentul de faţă, cei doi au vizitat Valea Jiului de câteva ori din banii lor, dar ideea unei asemenea campanii a venit în vară.
"Materialul va documenta o zi de munca din viaţa minerilor, dotarea învechită, condiţiile precare de lucru, situaţia locuirii, jocurile copiilor şi migraţia adulţilor, reciclarea informală a fierului vechi şi reciclarea formală a istoriei recente, comunităţile marginale ale romilor, diversitatea vieţii religioase, micile iniţiative culturale şi ale societăţii civile. Proiectul va arăta cum vechea industie îşi ia rămas bun, ce rămâne în urma ei şi ce anume i-ar putea lua locul", se arată pe site-ul rasunavalea.ro.
Despre finanţarea proiectului
Campania de crowdfunding a fost începută şi pe site-ul Krautreporter.de, care susţinele proiectele de jurnalism prin crowdfunding. Pentru susţinerea proiectului în română, puteţi să contribuiţi la campania de crowdfunding. Pentru fiecare sumă donată veţi primi un anumit beneficiu.
Astfel, pentru 15 euro veţi primi o vedere originală din Vale, iar pentru 30 de euro veţi primi prin poştă o bucată de huilă proaspăt extrasă din Mina Petrila.
Cei care donează 100 de euro vor fi declaraţi prieteni ai Văii Jiului şi vor putea sta la o cină cu autorii proiectului, la Bucureşti sau Berlin. Pentru 250 de euro, primiţi inclusiv un costum de miner.
Cine sunt cei care fac proiectul?
Silviu Mihai s-a născut în 1978 şi a lucrat la "Cotidianul" între 2005 şi 2007, iar apoi s-a stabilit la Berlin, unde lucrează ca jurnalist independent şi corespondent pentru Europa de Est a mai multor publicaţii.
George Popescu s-a născut în 1980 şi lucrează ca fotograf independent. Temele sale, deseori de tipul reportaj social, au fost publicate în mai multe reviste din România, dar şi în cadrul unor publicaţii străine.
Mai multe despre proiectul de crowdfunding românesc puteţi afla pe site-ul rasunavalea.ro.
Rumäniens Ruhrpott: Die Geisterstädte der Steinkohle from Silviu Mihai on Vimeo.