VIDEO Paul Andre Baran, campion digital al României: Nu cred că există o primărie în România care nu ar putea aloca 500 de euro pe an ca să schimbe câte un computer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Andre Baran a fost invitatul Adevărul Live de la ora 15.00
Paul Andre Baran a fost invitatul Adevărul Live de la ora 15.00

Adevărul Live l-a avut ca invitat, joi,  pe Paul Andre Baran, campion digital al României, numit de către Comisia Europeană pentru promovarea digitalizării României şi implementarea agendei digitale.

Paul Andre Baran este în România de mai bine de 14 ani, a studiat relaţii internaţionale şi ştiinţe politice la Universitatea de Stat din San Francisco şi este directorul Biblionet.

„Era un interes personal să vin în ţară şi căutam o stagiatură. Trebuia să rămân numai şase luni şi nu am mai plecat. Am lucrat cu administraţia Constantinescu, la Preşedinţie. Studiam şi am lucrat în dezvoltare, în administraţie publică. Erau mai multe proiecte finanţate de guvernul american. Am lucrat din proiect în proiect până am ajuns la biblionet“, povesteşte Baran. 

Programul Biblionet are cinci ani de existenţă în România, este finanţat de fundaţia Bill & Melinda Gates, cu 27 de milioane de dolari. Are ca scop facilitarea accesului la internet şi prezentarea beneficiilor internetului. 

Implementarea programului în biblioteci a fost o sarcină dificilă. Baran spune că lumea nu putea să accepte faptul că în biblioteci este nevoie şi de internet, nu numai de cărţi. La un moment dat, lucrurile au fost mai uşoare. În momentul de faţă există peste 300 de biblioteci din România care au aderat la programul Biblionet. 

Anul trecut, fundaţia a făcut un studiu pe Europa în ceea ce priveşte bibliotecile. Astfel, s-a descoperit că numai 16% din români merg la bibliotecile publice, comparativ cu 60% din americani. În 2009, situaţia era şi mai proastă, numai 9% din oamenii din România ajungea la bibliotecă. 

Bibliotecile din România pot primi mai multă finanţare în momentul în care arată că aduc o contribuţie importantă societăţii, explică campionul digital al româniei. El arată că implementarea internetului în biblioteci este necesară, dând exemplu cei 43.000 de  fermieri care au făcut cereri pentru subvenţii agricole

Majoritatea investiţiilor Biblionet au fost făcute în comunităţile rurale, cu sub 4.000 de locuitori. Baran spune că mii de copii ai căror părinţi au plecat la serviciu în străinătate se duc la bibliotecă pentru a vorbi pe Skype cu rudele din alte ţări. De asemenea, oamenii din aceste zone se duc pentru a verifica preţurile la diverse produse sau pentru a învăţa despre reţele sociale. Mai mult, se fac şi ore de educaţie sexuală.

Vlad Andriescu, editor de tehnologie Adevărul, a întrebat de ce ar trebui să-şi lase copii la o bibliotecă cu internet. „În primul rând, pentru că este un spaţiu sigur. Au acces la mai multe cărţi, la mai multe informaţii. Mă întristează când aud că există oameni cărora le e frică de tehnologie“, a răspuns Baran.

Cine este campionul digital al României, Paul Andre Baran? Bonus: prezentare iPhone 5s 

„Unul dintre principalii catalizatori ai dezvoltării în România este internetul. Copii trebuie să socializeze cu alţii, să vadă cum trăiesc alţii, să le fie ciudă şi să fie motivaţi. Aşa învaţă ce vor şi ce nu vor“, a declarat el. 

De asemenea, persoanele care nu au luat contact cu tehnologia modernă şi cu internetul până acum se pot duce la bibliotecile din programul Biblionet, unde există voluntari care le vor învăţa lucrurile de bază. 

Ideea de „campion digital“ a pornit din Marea Britanie, unde a a luat naşterea mişcarea de incluziune digitală. Apoi, sistemul a fost preluat de către Uniunea Europeană şi a făcut cereri către fiecare ţară să numească o persoană care să promoveze această mişcare. „Noi când ne întâlnim, schimbăm idei şi spunem ce se poate face şi ce nu. Danemarca e lider la digitalizare. Până în 2015, în această ţară, toate serviciile publice vor fi online şi fiecare cetăţean va avea un cont de e-mail. La noi în ţară nu se va întâmpla acest lucru până în 2015, dar avem un model“, a declarat Baran. 

Vlad Andriescu, editor de tehnologie Adevărul, a întrebat care sunt lucrurile care merg şi care sunt cele care nu merg în România, în ceea ce priveşte acest domeniu. Baran a declarat că exista un blocaj în ceea ce priveşte infrastructura, însă lucrurile s-au redresat în ultima perioadă. El a lăudat viteza de internet, însă nu înţelege de ce nu există o platformă prin care românii să-şi poată plăti impozitele online. „Nu există o coordonare între ministere“, a continuat Vlad Andriescu. 

Pentru a face din sistemul digital din România unul sustenabil este nevoie de investiţii. „Nu cred că există o primărie în România care nu ar putea aloca 500 de euro pe an, să schimbe câte un computer. Sunt câte patru computere în fiecare bibliotecă, o dată la patru ani s-ar putea schimba toate sistemele dintr-o localitate. La nivel naţional s-ar ajunge la costuri de 75.000 de mii de euro“, a spus campionul digital al România.

„Ce se va întâmpla în momentul în care toate pensiile vor fi livrate pe carduri? E nevoie de un sistem care să educe oamenii. Avem deja programe online. Alături de Visa facem educaţie financiară: ce înseamnă un cont, ce înseamnă e-banking. Oamenii cred că plătesc în plus pentru un card, lucru care nu e adevărat. Educarea oamenilor pe termen lung poate fi făcută prin biblioteci“, a spus accentuat Baran.  

Specialistul este de părere că trebuie aduşi cât mai mulţi români online. „Dacă ai un sistem online care nu este folosit de oameni, practic plăteşti pentru două birocraţii şi asta nu e deloc eficient din punct de vedere financiar“.

Cât despre aducerea tabletelor în clase, camplionul digital crede că nu trebuie să se mai pună atât de mult accent pe manuale, care sunt uşor de transfera în mediul digital, ci de pe dezvoltarea aplicaţiilor complementare care să îi ajute pe elevi să evolueze. 

Paul Andre Baran a vorbit şi despre evenimentul Future Communities. La acest eveniment a fost invitat şi comisarul european Neelie Kroes. Baran spune că nu va fi vorba numai despre biblioteci, ci şi despre serviciile româneşti şi îmbunătăţirea lor prin tehnologie. El a dat exemplul telemedicinei. „Oamenii au ieşit în stradă pentru a-l apăra pe domnul Arafat, de la SMURD, serviciu care mizează foarte mult pe telemedicină“. El a spus că e nevoie de dezbateri în România în care să se vadă ce se face bine din punct de vedere al serviciilor şi al politicilor publice. Participarea la conferinţă este gratuită şi poate veni oricine interesat de aplicaţii, de sistemul de sănătate, dar şi de jocuri. „Vrem să arătăm publicului larg cum putem implementa tehnologiile într-un mod smart“, a spus Baran. 

„Ce s-ar îmtâmpla de mâine dacă doctorii ar fi conectaţi la tablete, la internet. Ei ar putea face nişte analize de bază, pe care le-ar putea trimite imediat către spitalele judeţene. S-ar putea salva multe vieţi şi totul ar fi mult mai rapid“, a spus Baran, despre beneficiile implementării tehnologiei în sistemul sanitar. 

Paul Andre Baran conduce proiectul Biblionet, care a dus bibliotecile în epoca digitală şi a făcut cursuri pentru ca cei care lucrează în ele să se poată descurca la cerinţele celor care intră în bibliotecă. Aproape 300.000 de români au intrat pe internet pentru prima dată la bibliotecă deoarece Biblionet a facilitat accesul la comunităţile lor.

Vom vorbi la Adevărul Live despre digitalizarea României, integrarea obiectivelor noastre în Agenda Digitală a României, poveştile de succes ale oamenilor care au descoperit tehnologie, dar şi despre evenimentul Future Communities, organizat la Bucureşti între 31 octombrie şi 1 noiembrie, unde Paul Andre Baran a invitat-o în România pe comisarul european Neelie Kroes.

La finalul emisiunii, Vlad Andriescu, editor de tehnologie Adevărul, a prezentat caracteristicile noului iPhone 5S.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite