Cifrele deciziei controversate a UE: Google a eliminat sute de mii de link-uri în numele „dreptului de a fi uitat“ online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google a respectat decizia CEJ, onorând 45.000 de cereri de eliminare link-uri. FOTO Adevărul
Google a respectat decizia CEJ, onorând 45.000 de cereri de eliminare link-uri. FOTO Adevărul

Google respectă decizia Curţii Europene de Justiţiei şi şterge link-uri pe care oamenii le indică drept necorespunzătoare. Astfel, a onorat 45.000 de cereri, peste jumătate dintre cele primite.

Google a primit, până pe 18 iulie, 91.000 de solicitări de ştergere din căutări a 328.000 de linkuri, a declarat un reprezentant al Google responsabililor de la Bruxelles, conform Mediafax. Cele mai multe cereri au fost din Franţa (17.500 pentru 58.000 de linkuri) şi din Germania (16.500 pentru 57.000 de linkuri). Google a respins mai mult de 30% din solicitările primite şi a solicitat informaţii suplimentare în urma unor astfel de cereri în 15% din cazuri.

Pentru respectarea deciziei CEJ, Google a înfiinţat o comisie de experţi pe 29 mai şi a publicat online un formular prin care îi poţi cere să te şteargă din baza de date. Între 29 mai şi 30 iunie, din România, Google a primit 932 de cereri de eliminare din căutări a 4.611 linkuri, în baza „dreptului de a fi uitat“. Compania Google a precizat la momentul respectiv că nu va şterge toate aceste linkuri, ci va analiza fiecare cerere în parte şi va decide în funcţie de relevanţa fiecăreia.

„Am început de curând să punem în aplicare cereri de eliminare a unor rezultate din căutări, în conformitate cu decizia Curţii Europene de Justiţie. Acesta este un proces nou şi în continuă evoluţie pentru noi. Continuăm să analizăm reacţiile pe care le primim şi, totodată, să colaborăm cu autorităţile de protecţie a datelor şi alte organizaţii pentru a ne conforma deciziei CEJ“, a anunţat Google.

Nemulţumirea Google cu privire la decizia CEJ

Larry Page, directorul Google, a avertizat că decizia CEJ ar putea încuraja regimurile politice represive să încerce să cenzureze internetul, potrivit unui interviu acordat „Financial Times“. Odată cu implementarea deciziei CEJ, Google a eliminat din rezultatele căutărilor articole ale unor instituţii de media, între care s-au numărat BBC şi „The Guardian“. După ce şi-a atras acuzaţii de cenzură, Google a reinclus în căutări acele link-uri eliminate.

David Drummond, avocatul Google, a scris un articol în „The Guardian“, despre problemele acestei decizii. El menţionează că înainte ca această legislaţie să fie adoptată, Google ştergea doar informaţiile care erau despre conţinut piratat, date personale sau lucruri interzise în anumite ţări, aşa cum sunt materialele despre nazism în Germania.

„Curtea Eruopeană a decis că oamenii au dreptul să elimine căutări care sunt inadecvate, irelevante sau excesive. Sunt vagi şi foarte subiective. Curtea a decis că motoarele de căutare nu pot invoca excepţiile jurnalistice. Asta înseamnă că The Guardian poate avea un articol pe site şi este legal, dar noi nu vom putea afişa acel rezultat în motoarele de căutare“, a scris Drummond.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-dreptul-de-a-fi-uitat" target="_blank">View the story "Află mai multe despre dreptul de a fi uitat" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite