REVIEW HP Slate 7 - o tabletă ieftină de la un producător mare - pe hârtie sună bine, în mână e de neînţeles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

HP a decis să lanseze o tabletă ieftină de 7 inci, cu care să câştige volume şi să se popularizeze. Am încercat să aflăm de ce şi la finalul unei săptămâni tot nu am reuşit să înţelegem această tabletă. HP Slate 7 costă doar 750 de lei, dar are minusuri.

Când am auzit că HP a lansat o tabletă de 7 inci cu Android, am dat click rapid ca să văd ce nebunie au scos. În schimb, am aflat că HP a decis să facă un gadget low-cost, cu care să se lupte în partea inferioară de preţ. De ce a vrut HP o tabletă de 700 de lei?

Am decis să aflu şi am dat peste un gadget de neînţeles. Ce câştigă HP? Brand? Mi se pare că e greu să câştigi respect cu asemenea produse. Volume? Poate. HP Slate 7 e o alternativă, dar când Asus scoate la 700 de lei tablete cu ecrane excelente, aşa cum am arătat în review-ul pentru MemoPad, Slate 7 devine opţiunea a doua, chiar a treia.

Plăteşti pentru ceea ce primeşti, e clar. La 750 de lei, cam acesta este nivelul, în afara unor excepţii bune. HP a luat o carcasă, un Android şi a făcut o tabletă. Procesorul dual core e competitiv, dar ecranul şi rezoluţia sa sunt dezamăgitoare.

<strong>Design</strong>

Designul nu iese în evidenţă în momentul în care punem mâna pe tabletă. Este un gadget de 7 inci, cu un bezel relativ subţire şi cu o grosime a carcasei destul de mare. În partea frontală nu există niciun element, în afară de camera pentru videoconferinţe, iar partea din spate, nedetaşabilă este dintr-un plastic cu accente cauciucate. Acesta oferă o senzaţie plăcută la atingere şi impresie de calitate. Camera foto este în partea stângă, iar pe centru avem logoul HP. Marginile tabletei sunt dintr-un plastic ce aduce aminte de aluminiu.

Per total, tableta nu se remarcă prin design, iar grosimea este deranjantă, la 10,7 milimetri. Tableta cântpreşte 372 de grame. Nu este foarte uşoară.

<strong>Hardware</strong>

Nu înţelegem de ce HP a trebuit să facă această tabletă atât de ieftină şi cu astfel de specificaţii. Tableta are un procesor dual core la 1,6 Ghz, Cortex A9, o capacitate de stocare de 8 GB, care se poate extinde cu 32 de GB printre-un micro SD. Memoria internă RAM este de 1 GB. Per total, am văzut tablete cu brand românesc mai bine dotate decât HP Slate 7, dar procesorul Cortex A9 este dintr-o generaţie mai bună, fiind un RockChip RK3066.

Performanţele tabletei sunt unele mulţumitoare la aceste caracteristici. Am reuşit să jucăm titluri care fac probleme pe tablete româneşti, cum ar fi un Minion Rush sau Temple Run 2. Are un mic lag în momentul deschiderii aplicaţiei sau trecerii între ele, dar se descurcă bine în rest. La preţul la care vine tableta nu pot exista mari pretenţii de la ea şi oferă ceea ce promite.

<strong>Display</strong>

image

Foto

image

Are un ecran de 7 inci cu o densitate a pixelilor de 170 de pixeli pe inch. Rezoluţia este de 1024x600, iar aici intervin problemele. Din primul moment când am atins această tabletă am simţit o problemă cu ecranul. Ei bine, are o tentă gălbuie permanentă, pe lângă faptul că rezoluţia şi densitatea scoate în evidenţă pixelii foarte mult. Astfel, din primele minute ne-am putut da seama că avem de-a face cu o tabletă ieftină, făcută la economie.

Display-ul se descurcă bine în cadrul jocurilor, în browsing, dar ceea ce menţionam şi la alte tablete sau telefoane: când Facebook este bleu, nu albastru, ştii că ai o problemă cu ecranul. Pentru a ajunge la un asemenea preţ, HP a făcut mari economii în această privinţă, dar la final ajungi să te întrebi: cu ce vine HP la această tabletă? Am văzut gadgeturi de la americani cu Windows 8, tablete foarte frumoase, deşi poate prea scumpe. HP Slate 7 ... nu are sens. Pune HP într-o categorie în care nu a mai fost de multă vreme: în partea inferioară a pieţei, unde trebuie să se lupte cu producători mici competitivi sau cu cei mai mari şi care au găsit deja soluţia de a face tablete ieftine şi bune.

image

<strong>Conectivitate</strong>


Lipseşte conectivitatea 3G. Are Wi-Fi şi Bluetooth, comunică printr-un mini USB cu alte dispozitive şi cu un calculator. De ce a făcut HP această tabletă fără 3G? Este o întrebare care mă macină şi azi.

<strong>Sunet</strong>

HP se laudă cu Beats Audio, dar diferenţa nu este sesizabilă foarte mult. În primul rând, Beats Audio este un lucru pentru cunoscători. Un cunoscător nu şi-ar cumpăra HP Slate 7. În al doilea rând, micile diferenţe se simt în momentul când folosim căştile. E un sunet clar, cu un bass reuşit. Însă, repet, Beats Audio pe o tabletă de 750 de lei? Aş fi preferat alte lucruri.

<strong>Cameră</strong>

În partea frontală are o cameră VGA pe post de webcam, iar în spate un 3 megapixeli pentru fotografii. Nu este o parte în care această tabletă să exceleze în vreun fel. VGA-ul este dintr-o altă epocă, iar cei 3 megapixeli fac o treabă de urgenţă, dar nu veţi avea nevoie de ei foarte mult. O tabletă de 7 inci, care să nu aibă mobilitate prin 3G, îşi pierde cel puţin jumătate din sensul pentru care a fost construită.

<strong>Baterie</strong>


Deşi am întâlnit pe internet oameni nemulţumiţi de autonomia acestei tablete, noi am fost mulţumiţi. Producătorul spune că oferă 5 ore de playback video continuu şi am reuşit să atingem 4 ore 50 de minute de streaming video pe ea. De asemenea, folosită intermitent, între Wi-Fi (nu are 3G, iar acest lucru contribuie la o autonomie ridicată), playback video şi ascultat de muzică, tableta a dus o zi întreagă fără probleme.

Repet, pentru că nu are 3G, autonomia e mai mare. E evident.

image

<strong>Software</strong>

Are Android 4.1 Jelly Bean, dar mă aşteptam ca HP să-i aducă îmbunătăţiri. În schimb, are doar o aplicaţie pentru imprimare (prin conectarea Wi-Fi la imprimantele din jur) şi opţiunile pentru sunet de la Beats. Mi-ar fi plăcut mai mult.

În rest, pentru fanii unui Android stock, acesta se găseşte pe HP Slate 7.

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>


Tableta este una care se încadrează în categoria celor mai ieftine de pe piaţă. Cea de faţă ne-a fost oferită de testat-o recent: Asus MemoPad. Acea tabletă este tot 700 de lei şi este net superioară.

<strong>Plusuri:</strong>


- autonomia decentă
- materialul din care este construită partea din spate oferă un sentiment de calitate
- partea audio pe căşti este bună

<strong>Minusuri:</strong>


- este groasă şi grea
- ecranul are o tentă gălbuie, iar rezoluţia este jalnică
- am fi vrut o variantă 3G

image

<strong>L-am cumpăra?</strong>

Eu personal nu mi-aş cumpăra-o din cauza greutăţii şi a ecranulului. În plus, e deranjant că HP nu a venit cu nimic nou în sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean şi l-a lăsat într-o variantă standard.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite