REVIEW Fujifilm X-T1 - Japonezii au camera mirrorless pe care s-o doreşti
0
„Am putea să inovăm, să facem nişte aparate foto foarte tari!“, trebuie să fi spus un inginer. „Dar de ce să nu punem un design retro peste şi gata?“, a întrebat unul dintre directori. Ei bine, Fujifilm X-T1 are şi design retro, dar are şi potenţialul de a fi cea mai bună cameră mirrorless.
După ce a trecut valul erei digitale, producătorii camerelor foto au început să se reorienteze spre designul retro. Cel mai cunoscut exemplu de până acum e Nikon Df, un aparat foto şi atât cu toate controale pe corp. „Aparat foto şi atât“, deoarece nu filmează. Mai nou, am avut spre folosire şi testare Fujifilm X-T1, un mirrorless premium care încearcă să distrugă ideea că doar un DSLR e capabil de poze bune.
Fujifilm X-T1 are un design retro, ai controale pentru cele mai folosite setări chiar pe aparat, şi finisajul este potrivit pentru un produs premium. E rezistent la apă şi vine la pachet cu „trucurile“ vechilor filme Fuji.
Preţ: 7.598 lei la F64 cu obiectivul 18-55mm inclus. La preţul de 7.600 de lei este disponibil şi cu un card SD Lexar de 64GB.
Hardware şi construcţie
Fujifilm X-T1 are un corp din metal construit în dimensiunile unui DSLR mediu, rezistent la intemperii şi e dotat cu un vizor electronic pe care ajungi să îl foloseşti mai des decât te-ai aştepta. X-T1 e rezistent la apă, dar asta nu înseamnă că ajungi să-l scufunzi în apă, ci doar rezistă mai bine la intemperii decât alte aparate.

Are un senzor X-Trans CMOS II de 16 megapixeli cu procesor EXR II şi ne-a venit la pachet cu un obiectiv 18-55mm f/2.8-4, un plus faţă de toate celelalte obiective de kit pe care le au alţi producători. Vizorul electronic de care ziceam mai sus (are o rezoluţie de 2,36 milioane pixeli) este completat cu un ecran de 3 inci la o rezoluţie de 1,04 milioane de pixeli.
Când vine vorba de performanţe, aparatul poate trage în rafală până la 8 cadre pe secundă cu valori ISO de până la 6.400 pentru pozele RAW (format .raf) şi până la 51.200 pentru cele JPG. În plus, autofocalizarea se face printr-un sistem hibrid, detecţie de fază şi de contrast, cu 49 de puncte.
Poţi să realizezi duble expuneri direct în aparat sau panorame cu o simplă rotire de buton. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Pe lista de dotări a Fujifilm X-T1 se mai regăsesc microfonul stereo şi difuzorul mono, un port miniHDMI şi un port USB 2.0. Videoclipurile se pot înregistra la rezoluţie full HD la 30 sau 60 de cadre pe secundă sau HD în aceleaşi condiţii. Până ajung la calitatea videoclipurilor, rezum aici: nu este pentru videografi, este un aparat foto care, în plus, filmează.
Când vine vorba de autonomie, conform CIPA ajunge la 350 de cadre. Totuşi, asta nu ia în calcul sincronizarea fotografiilor prin WiFi sau o luminozitate mai mare a ecranului, necesară mai ales când e o zi cu soare puternic. Eu am reuşit, în cea mai bună zi, să realizez circa 200 de poze, sincronizând cam 40 prin WiFi şi folosind atât ecranul, cât şi vizorul. Luminozitatea ecranului a fost cât mai ridicată.
Design şi construcţie
Recent, Fujifilm X-T1 a câştigat un premiu TIPA. A fost desemnat cel mai bun mirrorless expert. Mie mi-a plăcut foarte mult acest aparat foto, de la construcţie până la controlul pe care îl ai asupra fotografiilor. Şi, în mare parte, preţul este destul de mic pentru ceea ce oferă.
Designul, se vede şi în pozele din galerie, este destul de simplu cu influenţe retro, mai ales prin butoanele de control de sus. Chiar şi ca amator te poţi orienta rapid şi să înţelegi ce şi cum funcţionează fiecare buton. Poţi să alegi totul pe manual şi atunci mereu te vei regăsi rotind de câte o rotiţă sau alegi un anumit tip de prioritate.

Construcţia e solidă, corpul de metal e binevenit pentru un aparat mediu şi rezistent la apă şi praf. Per total, îţi lasă impresia că e un aparat pe care să îl iei peste tot cu tine atât pentru cum arată, cât şi pentru ce poate face. La ultimul capitol mi-a plăcut că Fujifilm a inclus celebrele sale filme în digitalul de pe X-T1. Sunt nuanţe celebre în rândul fotografilor şi în rândul oamenilor care obişnuiau să cumpere filme Fuji. Desigur, artificiile acestea vizuale sunt aplicate doar pe JPG.
Calitatea fotografiilor şi videoclipurilor
Fujifilm se poate să fi luat cea mai bună decizie când a inclus în pachetul aparatului acest obiectiv 18-55mm. Completează din plin fiecare fotografie pe care ai produce-o cu aparatul, asta până când treci la unele mai bune. Când vine vorba de calitatea acestora, Fujifilm X-T1, în ciuda premiului său de mirrorless expert, nu va face poze în locul tău. Dar când vine vorba de a scoate ce-i mai bun dintr-un cadru, atunci oferă asta.
Contrastul e bun, reproducerea culorile se face foarte bine, iar cu presetările de film pe care le oferă Fuji poţi aduce patina timpului şi pe cele mai noi fotografii. Asta dacă nu vrei să ajungi la post-procesare să scoţi altceva din fiecare poză.
X-T1 oferă o plajă ISO destul de mare, dar n-aş spune că dacă treci peste 6.400 se mai descurcă atât de bine. Desigur, scena este mai luminată, dar şi detaliile au de suferit. Spre deosebire de alte aparate mirrorless, cel puţin în pozele X-T1, după un anumit prag ISO, nu încep să apară pixeli „arşi“.
Undeva până în ISO-6.400 aparatul se va descurca bine spre foarte bine. Pentru cele mai bune rezultate, atât pentru detalii, cât şi claritate, un maximum de ISO-3.200 e bun. Totuşi, ar trebui să scazi din meniu cât de mult reduce din zgomot în cameră. Asta pentru că procesul care ar trebui să facă asta nu este dintre cele mai iscusite şi tinde să „exagereze“. Cel mai bine elimini din zgomot în post-procesare, chiar şi când ai imagini la ISO-6.400.





Cel mai des, în pozele JPG, am folosit presetările filmului Velvia, adică modul care accentuează contrastul şi creşte saturarea culorilor. E un mod pe care îl prefer la fiecare aparat, dar Fujifilm X-T1 mai dispune şi de Astia (puţin mai soft decât Velvia sau Provia) şi de patru presetări pentru alb-negru. Trei dintre acestea sunt în funcţie de culoare: galben, verde sau roşu. Desigur, nu lipseşte un filtru Sepia.

Pe lângă toate acestea, Fujifilm a mai inclus diverse filtre pe care să le foloseşti. Dacă ai de gând să distribui rapid pozele online, e suficient să alegi dintre cele 13 puse la dispoziţie, trimiţi poza spre telefon şi e gata de dat mai departe. Rezumând partea de foto a aparatului, este o reală plăcere să faci poze cu ele. Are tot felul de funcţii, de la indicator de nivel la vizorul electronic mare şi filtrele pentru poze, care să te facă să vrei să exersezi, să încerci mai mult. Fujifilm livrează o calitate foarte bună prin X-T1, atât pentru forma finală a unei imagini, cât pentru întreg procesul de a o realiza, de la sistemul de focalizare cu 49 de puncte până la reglarea setărilor.
Pe lângă autonomie, cu care deja m-am obişnuit pentru camerele mirrorless, Fujifilm X-T1 e cu un pas în spate în domeniul video. Da, nu este o cameră foto care să şi filmeze admirabil. Ai buton dedicat pentru video, altele de la Fuji n-au, ai câteva setări şi cam asta e. Videoclipurile sunt produse la 30 sau 60 de cadre pe secundă şi, eventual, le-ai putea folosi şi într-un mediu profesional în lipsă de altceva.
În fapt, partea de video vine ca o necesitate, nu ca un plus. Se cere video? Atunci, Fujifilm se achită de asta şi livrează. Nu este inutilă această funcţie, dar nici nu este lăudabilă dincolo de „da, face şi video“.
Videoclipuri realizate cu Fujifilm X-T1.
Aparatul mirrorless care şterge linii
Fujifilm X-T1 e frumos. X-T1 realizează şi fotografii foarte bune, atât JPG, cât şi RAW şi îţi pune la dispoziţie toate butoanele de care ai avea nevoie. Da, unele sunt uşor de activat şi mişcat, dar cu puţină atenţie treci peste. Ce are X-T1 special e poziţionarea la mijloc între aparate mirrorless, DSLR-uri şi un preţ acceptabil.
Am apreciat foarte mult RX1r de la Sony, dar costă mult şi nu ai posibilitatea de a pune un obiectiv zoom. Mi-a plăcut şi Panasonix GX7, dar în ciuda designului şi materialelor premium suferă la capitolul construcţie. E uşor, dar parcă prea uşor la dimensiunile sale. Foarte bun A7 de la Sony, dar n-aş spune că, prin comparaţie, vizorul electronic este atât de rapid sau de eficient. Acum, am ajuns la X-T1 care pur şi simplu e la acel mijloc între preţ, calitate şi rezultate.
X-T1 e singurul mirrorless pe care am ajuns de foarte multe ori să folosesc mai vizorul şi nu ecranul, tocmai pentru că e mare şi reproduce cu acurateţe mediul pe care vrei să-l fotografiezi. Poate la X-T2 să fie puţin îmbunătăţit modul video şi, eventual, autonomia.
Plusuri
- construcţie foarte bună şi designul inspirat
- calitatea excelentă a fotografiilor
- raportul calitate - preţ
Minusuri
- autonomie
- unele butoane pot fi acţionate din greşeală
- controlul asupra videoclipurilor
Concluzie: un aparat cu care, pur şi simplu, vrei să faci poze
Ziceam mai sus de RX1r. E tipul de aparat pe care să îl ai cu tine şi să tot vrei să faci poze. Aşa e şi X-T1. Vrei să-l ai pe umăr, în ghiozdan, în geantă sau în mână şi să fotografiezi. Nu e ieftin, e peste 7.500 de lei, dar este un mirrorless foarte bun şi cu un obiectiv de kit excelent. L-aş cumpăra? Da, e un aparat foarte bun atât pentru semi-profesionişti, cât şi pentru profesioniştii care vor ceva în plus pe lângă aparatele lor cu care îşi fac treaba.
[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/descoper-mai-multe-review-uri-tech-adev-rul" target="_blank">View the story "Descoperă mai multe review-uri „Tech Adevărul“" on Storify</a>]































