Lenovo în România: alipire oficială cu serverele IBM şi 60.000 de telefoane vândute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Neţin, şeful Lenovo România FOTO Răzvan Băltăreţu
Aurel Neţin, şeful Lenovo România FOTO Răzvan Băltăreţu

Lenovo a anunţat oficial şi în România alipirea diviziilor deţinute momentan cu cea X86, divizia de servere de la IBM, achiziţionată anul trecut. Astfel, Lenovo s-a mutat în casă nouă în Bucureşti şi are o echipă de aproape 160 de oameni acum.

Lenovo are acum în România, la Bucureşti, cel mai mare data center din regiunea EMEA şi are 160 de oameni angajaţi, prin alipirea echipei IBM. Înainte, echipa Lenovo însemna 10-15 angajaţi. 

Practic, după cum au declarat reprezentanţii companiei, Lenovo a luat o echipă care funcţiona şi continuă dezvoltarea acesteia.

În România se vor întreţine şi vinde sisteme de servere pentru întreaga lumii, nu doar locale. Prin achiziţia X86, Lenovo a ajuns pe locul trei în clasamentul serverelor.

În România, Lenovo deţine locul 1 la PC-uri, cu aproximativ 25-30%, dar datele nu sunt finale. După ce au adus oficial şi smartphone-uri în portofoliul local, Lenovo a vândut din august până la finalul anului 2014 60.000 de unităţi. În segmentul tabletelor, Aurel Neţin, directorul Lenovo România, a declarat că e „ spaţiu de crescut“. 

Acest lucru înseamnă că Lenovo are o cotă de piaţă mică, dar la tablete românii au un comportament de consum dificil: cumpără mult, de 7 inci şi foarte ieftin. Din acest motiv, cele mai populare branduri sunt cele locale. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/lenovo-in-romania-cifre" target="_blank">View the story "Lenovo în România - cifre" on Storify</a>]

Detaliile achiziţiei X86 de către Lenovo

Lenovo a achiziţionat servere de tip blade şi switch-uri de tip System x, BladeCenter şi Flex System, sisteme integrate Flex bazate pe arhitectura x86, servere NeXtScale şi iDataPlex cu soluţiile software aferente, reţelistică de tip blade şi operaţiuni de întreţinere. IBM va păstra arhitecturile System z, sistemele Power, sistemele de stocare, serverele Flex bazate pe sisteme Power, precum şi aplicaţiile PureApplication şi PureData.

Noile birouri Lenovo din România FOTO Răzvan Băltăreţu

Acordul se bazează pe o colaborare puternică, începută în anul 2005, când Lenovo a achiziţionat divizia de PC-uri a IBM, inclusiv linia de PC-uri ThinkPad. Lenovo spune că tranzacţia de preluare a diviziei Motorola Mobility de la Google, aflată încă în derulare, va transforma compania în al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume şi îi va consolida poziţia în top 3 producători de dispozitive inteligente conectate – PC-uri, tablete şi smartphone-uri.

După cum detaliază anunţul din ianuarie referitor la această tranzacţie, Lenovo şi IBM au construit şi o alianţă strategică prin care Lenovo va vinde în regim OEM anumite produse din portofoliul de top de soluţii software şi de stocare IBM, inclusiv familia de produse de stocare de gamă medie Storwize, produse Linear Tape Open (LTO), soluţii IBM Flash şi elemente ale portofoliului de software de sistem IBM, inclusiv Smart Cloud, General Parallel File System şi Platform Computing. Alianţa strategică înseamnă că Lenovo poate livra acum aceste produse ca parte a unei soluţii IT mai cuprinzătoare, care să îi permită să susţină o gamă mai mare de nevoi ale clienţilor din centrul de date.

Noile birouri Lenovo din România FOTO Răzvan Băltăreţu

IBM va livra mentenanţă în numele Lenovo pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel încât clienţii să experimenteze o tranziţie lină, fără schimbări în ceea ce priveşte suportul primit.

Preţul achiziţiei a fost de 2,3 miliarde de dolari, din care aproximativ 2 miliarde de dolari au fost plătiţi în numerar, iar soldul în acţiuni Lenovo.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite