Chinul de a fi angajat Apple în vremea lui Steve Jobs şi cât de izolaţi de lumea reală sunt angajaţii de la rivalul Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Jobs nu era cea mai plăcută prezenţă pentru angajaţii Apple.
Steve Jobs nu era cea mai plăcută prezenţă pentru angajaţii Apple.

Steve Jobs era recunoscut drept unul dintre cei mai exigenţi oameni pe care domeniul tehnologiei i-a văzut. Şi asta nu pentru că ar fi fost un inginer extraordinar, nici nu era, dar era şef şi putea să ceară tot felul de lucruri de la angajaţi. Iată cum descriu vechii angajaţi situaţia de la Apple şi Google.

Steve Wozniak, cofondator Apple, a vorbit despre cum era perceput Steve Jobs la Apple şi cum angajaţii urau să fie în acelaşi loc cu el. Business Insider informează că Jobs avea obiceiul de a întreba tot felul de lucruri, mai mult sau mai puţin potrivite, iar unii dintre oamenii Apple erau atât de nemulţumiţi, încât au spus că nu vor să mai lucreze niciodată cu el. Acest Steve Jobs era cel al anilor '70-'80, Wozniak afirmând că mai apoi s-a maturizat.

La un moment dat, un inginer Apple a nimerit în lift cu Jobs, iar liftul coborau. Cofondatorul Apple l-a întrebat ce face, inginerul i-a spus că lucrează la un proiect pentru Mac, iar replica lui Jobs a fost: „Şi atunci de ce cobori? Ar trebui să continui să lucrezi“. Astfel de fraze erau mai mult sau mai puţin spuse în glumă, dar dacă prindeau, angajaţii ar fi muncit mai mult, lucru pe care îl cerea în prima etapă de dezvoltare a Apple.

Referitor la Google, Avery Pennarun descrie într-un articol citat de Business Insider cum e să lucrezi la o astfel de companie. El susţine că fiind o organizaţie atât de mare, în care oamenilor li se permite să aibă o anumită izolare în măsura în care îşi fac treaba, angajaţii tind să fie prea încrezători. „Succesul sau eşecul unui produs în piaţă nu sunt atât de importante, e important însă dacă e acceptat sau nu, o decizie care depinde de şeful şefului şefului şefului tău şi care, dat fiind că e singura ta legătură cu acea lume reală pentru care produci, pare să ia decizii cvasi-aleatorii“, spune Pennarun.

Acest proiect nu trebuie să fie profitabil, câştigăm de pe urma celor care petrec timp online. Acest proiect nu trebuie să fie profitabil, putem să îl folosim pentru a aduna mai multe informaţii despre oameni. Avery Pennarun

El afirmă că e un fel destul de liniar de a privi lucrurile: proiectul are succes (nu e anulat), datorită echipei, sau e anulat pentru că sunt anumite capricii ale altora şi nu depinde de tine. „Acest proiect nu trebuie să fie profitabil, câştigăm de pe urma celor care petrec timp online. Acest proiect nu trebuie să fie profitabil, putem să îl folosim pentru a aduna mai multe informaţii despre oameni“, a mai spus el. În final, el consideră că ceea ce lipseşte este tocmai neliniştea că nu totul e în regulă, acea voce care îţi spune că nu totul e atât de liniar pe cât pare şi că poţi eşua în orice moment. „Oamenii cu probleme sunt oamenii care nu aud această voce“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite