Bill Gates vorbeşte despre încălzirea globală, tehnologie şi explică de ce Edward Snowden nu este un erou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bill Gates este fondatorul Microsoft, este cel mai bogat om al planetei şi este un om cu multe opinii. În cel mai recent interviu, el vorbeşte despre lumea tehnologiei din „cuibul“ Silicon Valley, despre încălzirea globală, dar şi despre modul nepotrivit în care Edward Snowden a publicat documente secrete.

De anul acesta, Bill Gates redevine cel mai bogat om al lumii şi primeşte un loc nou la Microsoft, este consultant în viitoarele proiecte ale companiei. Are 58 de ani şi recent a vorbit cu cei de la revista „Rolling Stone“ despre tehnologie şi problema încălzirii globale. În ultimii ani a devenit şi un filantrop de succes, concentrându-se pe eradicarea în Africa a unor boli devenite banale în alte ţări dezvoltate.

Când vine vorba de încălzirea globală, Bill Gates consideră că atunci când oamenii văd efectele acesteia, situaţia a avansat atât de mult, încât măsurile care pot fi luate sunt destul de limitate. „Dioxidul de carbon ajunge în atmosferă, dar efectul încălzirii e întârziat. Şi efectul încălzirii asupra speciilor şi ecosistemelor este, de asemenea, întârziat. Asta înseamnă că şi atunci când începi să iei măsuri, lucrurile au degenerat deja şi se vor înrăutăţi pentru încă o perioadă de timp“, susţine Gates.

El mai spune că nu s-a investit suficient în cercetare şi dezvoltare în acest domeniu, iar măsuri reale nu au fost luate cu adevărat. Pe de o parte există nevoia de energie a oamenilor, aici unde Gates vede un domeniu imens, iar pe de altă parte este geoingineria în care el ar investi pentru a contracara efectele încălzirii climatice. Până în 2100, planeta va folosi mai multă energie, iar cea nucleară s-ar putea dovedi o salvare. Gates susţine compania TerraPower în acest domeniu.

Bill Gates a menţionat şi resursele alternative de energie, cum ar fi cea eoliană sau solară, dar acestea aduc prea puţin pentru câte investiţii necesită. „Poţi să le duci la 20-30%, în unele cazuri până la 40%, dar când vine vorba de încălzire climatică nu e interesant. Ai nevoie de aproape 90%“, afirmă acesta cu privire la astfel de resurse alternative. „Când soarele răsare, electricitatea costă zero, astfel că banii ajung la acela care îţi livrează energie când nu ai nici vânt, nici soare“.

Inovaţia din SUA, din Silicon Valley

El spune despre mediul din California că a dus inovaţia în cel mai bun punct al acesteia, dar asta nu înseamnă că tot ce iese de acolo este aur. „Jumătate dintre companii sunt aiurite şi două treimi dintre ele vor da faliment, dar câteva idei ajung să se remarce drept foarte importante“, caracterizează el mediul din Silicon Valley. În aceeaşi notă, Gates a spus despre achiziţia WhatsApp de către Facebook că a generat o sumă mai mare de bani decât se aştepta el.

Eu am început cu arhitectura, Mark începe cu produsele, Steve Jobs a început cu designul. Bill Gates

„Cred că agresivitatea lui (n.red.: Mark Zuckerberg) este bună, deşi preţul e mai mare decât m-aş fi asteptat. Asta demonstrează că baza de utilizatori este importantă. E software, se poate transforma într-o mulţime de lucruri - în momentul în care comunici cu cineva, nu o să te opreşti la text“, susţine Gates. „Desigur, şi Microsoft dorea să cumpere (n.red.: WhatsApp), dar nu cred că cu 19 miliarde de dolari, dar compania e extrem de valoroasă“. Despre Mark Zuckerberg, Gates a spus că este un om mai concentrat pe produse decât a fost el vreodată. „Eu sunt mai mult un programator (...). Eu am început cu arhitectura, Mark începe cu produsele, Steve Jobs a început cu designul“, mai spune acesta.

El a vorbit şi despre Microsoft şi viitorul acestei companii care a crescut pe produsele pe care Bill Gates le-a creat în anii '90, cum ar fi Office şi Windows, dar care acum are nevoie de ceva mai mult. „Acum, are nevoie de mai mult decât o finisare, dar asta va fi bine primită de către acei oameni din companie care spun: «Trebuie să ne asumăm mai multe riscuri şi să facem lucruri noi»“, afirmă Gates. 

În final, Bill Gates a fost întrebat şi cu privire la dezvăluirile lui Edward Snowen, caz în care Microsoft a picat la mijloc, fiind prezentată drept o companie care, aparent, ar fi colaborat cu NSA şi care şi-a vândut utilizatorii. „Consider că a încălcat legea, astfel că nu o să îl caracterizez drept erou. Dacă voia să atragă atenţia şi ar fi rămas în ţară şi ar fi acţionat de aici (...) atunci aş fi putut spune: «Da, sunt interesat să îmbunătăţesc aceste lucruri». Nu o să găseşti prea multă admiraţie din partea mea“, susţine Gates.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite