LIVE TEXT | Război în Ucraina. Biden nu are „nicio intenţie“ să discute cu Putin pentru moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 283-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Casa Albă a clarificat vineri afirmaţiile făcute de Joe Biden cu o zi înainte, insistând asupra faptului că preşedintele american nu intenţionează pentru moment să discute cu Vladimir Putin despre dosarul ucrainean.

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

UPDATE 22.08 Barilul de petrol rusesc, plafonat la 60 de dolari. Zelenski spune că nu este o decizie serioasă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat sâmbătă plafonarea preţului pentru un baril de petrol rusesc la 60 de dolari printr-un acord al UE, G7 şi Australiei, spunând că „nu este o decizie serioasă".

Președintele ucrainean consideră că decizia nu este una serioasă, deoarece este un preț bun pentru statul condus de Putin. 

„Nu este o decizie serioasă să se stabilească o astfel de limită pentru preţul rusesc, este foarte confortabil pentru bugetul statului terorist", a declarat Volodimir Zelenski. Detalii aici

UPDATE 20.34 Rusia a trimis soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad, susține Lituania

Moscova a adus soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad după ce o parte a unităților militare staționate anterior au fost trimise să lupte în Ucraina, a dezvăluit într-un interviu cu o publicație locală ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas.

Acesta spune că personalul militar trimis în Ucraina nu a revenit încă în Kaliningrad. Totuși, capacitățile militare pe care le are Rusia în enclava situată între Lituania și Polonia rămân o amenințare pentru țara sa.

„Poate că nivelul de amenințare se schimbă, dar asta nu înseamnă că a devenit inexistent. Am observat că la un moment dat contingentul din regiunea Kaliningrad s-a diminuat, fiindcă ei au retras anumite unități armate sau, cum le spun ei, grupuri tactice de batalion, pe care le-au creat și le-au trimis în Ucraina. Acestea nu au mai revenit. Au fost în schimb înlocuite cu recruți mobilizați”, a spus ministrul lituanian al Apărării. Detalii aici

UPDATE 20.29 Noi imagini din satelit arată o mare bază militară construită de ruși în orașul ocupat Mariupol

Rusia își consolidează prezența militară în orașul-port capturat Mariupol prin construirea unei mari baze armate, arată fotografiile din satelit publicate de compania de observare a Pământului Maxar.

Forțele Moscovei au asediat orașul timp de aproape trei luni la începutul acestui an, iar barajele constante de artilerie au lăsat o mare parte din el în ruine, scrie BBC. Detalii aici.

UPDATE 19.04 De ce SUA s-au înșelat atât de mult în privința competenței armatei ruse. Bilanțul experților militari

Războiul din Ucraina nu decurge așa cum se aștepta președintele rus Vladimir Putin. Dar cu siguranță nu este singurul care a fost luat prin surprindere: SUA se așteptau la un succes rapid al Rusiei, iar tancurile Kremlinului să intre în Kiev în doar câteva zile, relatează Daily Beast.

Mai mulți oficiali americani din cadrul CIA, Pentagon și de la Casa Albă au făcut această apreciere greșită: în prezent, finalul războiului atârnă de un fir de ață, iar SUA pur și simplu nu se așteptau să se vadă implicate într-un conflict internațional amplu care s-ar putea întinde ani de zile.

Eroarea de judecată a Washingtonului a fost aproape totală. SUA nu au greșit când au avertizat Kievul asupra unei invazii iminente într-o perioadă în care unele agenții de informații - inclusiv cele de la Kiev - au încercat să minimalizeze probabilitatea unui război pe scară largă. După ce acesta a fost declanșat - cel mai mare conflict terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace - evoluția lui a pus în încurcătură cele mai mari și mai bine finanțate agenții de informații din lume. Detalii aici

UPDATE 16.19 Distrugerea infrastucturii civile ucrainene, greu de vândut rușilor. Luminile luxoase de la Moscova contrastează cu întunericul din Ucraina

În timp ce Ucraina se confruntă cu întunericul și frigul ca urmare a săptămânilor de lovituri țintite cu drone și rachete rusești, Moscova se bucură de decorațiuni luminoase extinse pentru a sărbători Anul Nou care vine. Dar analiștii spun că până și pentru propagandiștii lui Putin aceste distrugeri de infrastuctură civilă sunt greu de vândut chiar și publicului intern.

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că atacurile Rusiei asupra infrastructurii ucrainene sunt „inevitabile”, deoarece Kremlinul a respins condițiile de negocieri ale președintelui american Joe Biden și a avertizat că atacul va continua.

După ce a suferit înfrângeri militare umilitoare în timpul a ceea ce a devenit cel mai mare conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial, Rusia a început să vizeze infrastructura energetică ucraineană în octombrie, provocând pene de curent. Detalii aici

UPDATE 13.15 Ambasada rusă în SUA: Plafonul de preț pentru petrol remodelează principiile pieței libere

Plafonul de preț pentru petrolul rus, introdus de SUA și aliații săi, arată că principiile de bază ale pieței libere sunt remodelate, a afirmat ambasada rusă din SUA, potrivit TASS.

„Am luat cunoştinţă de afirmațiile arogante ale administrației americane cu privire la acordul cu partenerii săi privind faimosul „plafon de preț” al petrolului rusesc”, a spus ambasada. Detalii aici

UPDATE 12.46 Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene: Petrolul rusesc ar trebui plafonat la 30 de dolari barilul

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc convenit vineri de ţările din G7, împreună cu Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei, relatează Reuters, conform Agerpres.

„Este tot ceea ce a propus grupul McFaul-Yermak, însă ar fi necesar să fie redus la 30 de dolari pentru a distruge mai repede economia inamicului", a scris Andrii Iermak pe Telegram, făcând referire la un grup de lucru internaţional privind sancţiunile. Detalii aici...

UPDATE 11.55 Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”

Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării, Vladimir Putin, preferă să cheltuiască zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina, scrie jurnalista Anna Nemțova de la Daily Beast.

Rușii care trăiesc în regiunile îndepărtate ale Rusiei trebuie să înfrunte nu doar condiții grele de trai, ci și frigul din case, în timp ce bărbații cu putere de muncă sunt obligați să suporte o mare parte a poverii războiului fiind recrutați în număr mare și trimiși la moarte pe frontul de luptă din Ucraina.

Ei iau bărbați tineri – singurii care pun pâinea pe masă – și îi aduc înapoi în sicrie. Băieții îngheață de frig pe front, se îmbolnăvesc, pe când familiile lor se zbat în sărăcie”, spune Valentina Melnikova, o avocată proeminentă a Comitetului Mamelor Soldaților. „Din câte se pare autoritățile și-au pierdut tot interesul pentru viețile umane în acest moment”. Detalii aici

UPDATE 10.35 Rusia a extins campania de teroare? 17 scrisori cu explozibili sau ochi de animale au fost trimise ambasadelor ucrainene din Europa

O serie de misiuni diplomatice ucrainene din Uniunea Europeană au primit pachete care conțin ochi de animale în ceea ce Kievul a descris vineri drept o „campanie de teroare bine planificată”.

Anunțul Ministerului de Externe ucrainean a venit după ce un agent de securitate de la ambasada din Madrid a fost rănit ușor miercuri, deschizând o scrisoare-bombă adresată ambasadorului prin poștă, determinând Kievul să consolideze securitatea în misiunile sale.

Ambasadele țării distruse de război din Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Croația, Italia și Austria precum și consulatele generale din Napoli și Cracovia și consulatul din Brno au primit pachetele „sângeroase”, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Oleg Nikolenko. Detalii aici

UPDATE 06:10 Ucraina face totul pentru a contribui la securitatea alimentară mondială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că securitatea alimentară este un punct al formulei de pace ucrainene. 

„Ne mişcăm destul de activ în ceea ce priveşte un alt punct al formulei de pace ucraineană - securitatea alimentară. Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski.

Vineri, a intrat în Odessa al treilea vas care face parte din inițiativa „Cereale din Ucraina”. Acesta va transporta peste 25.000 de tone de grâu în Solalia, cu scopuri umanitare. 

Până la sfârşitul primăverii, vom trimite aproximativ 60 de nave cu astfel de încărcături umanitare”, a anunţat Zelenski, potrivit news.ro

UPDATE 04:00 Biden nu are "nicio intenţie" să discute cu Putin pentru moment 

Casa Albă a clarificat vineri afirmaţiile făcute de Joe Biden cu o zi înainte, insistând asupra faptului că preşedintele american nu intenţionează pentru moment să discute cu Vladimir Putin despre dosarul ucrainean, scrie AFP.

"Nu are nicio intenţie să discute cu preşedintele Putin deocamdată", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby. "Şi, aşa cum a mai declarat (preşedintele Biden), Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru dialog", a spus el presei.

Joe Biden a afirmat joi că este "pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului", dar că preşedintele rus nu a indicat "încă acest lucru".  

UPDATE 00:00 Cerul Ucrainei a fost neobișnuit de liniștit în ultimele zile

În ultima săptămână nu s-au mai înregistrat atacuri ale rușilor cu rachete sau cu drone așa cum s-a întâmplat în urmă cu ceva vreme când peste 70 de rachete de croazieră erau lansate din aer asupra mai multor ținte din Ucraina. 

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene Iurii Ihnat a afirmat că liniștea de pe cerul ucrainean se datorează faptului că rușii au rămas fără drone de atac Shahed. 

„Acum, îngrijorarea este legată de cele aproximativ 1.700 pe care le-au mai comandat”, a spus Ihnat.

Oficialii ucraineni avertizează că ar putea urma luni dificile

Mai mulți oficiali ucraineni au avertizat că Ucraina se confruntă cu o iarnă foarte grea, din cauza atacurilor rusești care afectează infrastructura. Chiar și așa, aceștia sunt încrezători că vor putea depăși aceste momente dificile și vor putea evita o întrerupere națională de la energia electrică. 

Primarul Vitaliy Klitschko spunea că săptămâna trecută capitala Ucrainei a avut parte de o întrerupere aproape totală de la alimentarea cu apă și căldură. 

"Nu exista alimentare cu apă și căldură. Și aproximativ 4.000 de angajați ai companiilor de utilități au lucrat zi și noapte pentru a le reface", a declarat Klitschko, potrivit CNN.

UE aprobă plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril

Uniunea Europeană a aprobat un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril, potrivit unui oficial UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen a afirmat că partenerii G7 vor avea interdicție totală a importului de petrol pe mare din Rusia, începând din 5 decembrie. Ea a punctat că plafonarea prețului petrolului rusesc are mai multe obiective. 

În primul rând, întărește efectul sancțiunii noastre. În al doilea rând, va diminua și mai mult veniturile Rusiei. Și în al treilea rând, în același timp, va stabiliza piețele globale de energie, pentru că permite tranzacționării unor petrol maritim rusesc, transportate de operatorii UE în țări terțe, atâta timp cât este vândut sub limita maximă.”, a declarat Ursula von Der Leyen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite