Ambasada rusă în SUA: Plafonul de preț pentru petrol remodelează principiile pieței libere

0
0

Plafonul de preț pentru petrolul rus, introdus de SUA și aliații săi, arată că principiile de bază ale pieței libere sunt remodelate, a afirmat ambasada rusă din SUA, potrivit TASS.

Rusia acuză Occidentul că este vinovat pentru situația actuală / Foto: Shutterstock
Rusia acuză Occidentul că este vinovat pentru situația actuală / Foto: Shutterstock

„Am luat cunoştinţă de afirmațiile arogante ale administrației americane cu privire la acordul cu partenerii săi privind faimosul „plafon de preț” al petrolului rusesc”, a spus ambasada.

„Strategii de la Washington, ascunși în spatele nobilelor lozinci de asigurare a securității energetice pentru țările în curs de dezvoltare, mențin un zid al tăcerii asupra faptului că dezechilibrele actuale de pe piețele energetice provin din acțiunile lor prost concepute. În primul rând – introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei și interzicerea importurilor de energie din țara noastră”., a mai precizat instituția.

Comunicatul de presă al ambasadei susține că Occidentul încearcă să rezolve „problemele pe care el însuși le-a creat impetuos”. 

Potrivit diplomaților ruși, „acţiuni ca acestea vor duce inevitabil la creșterea incertitudinii și la impunerea de costuri mai mari pentru consumatorii de materii prime”.

„Mai mult, de acum înainte nicio țară nu este imună la introducerea a tot felul de „plafoane” la exporturile sale, lansate din motive politice. Suntem încrezători că petrolul rusesc va continua să fie solicitat”, se încheie declarația.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc convenit vineri de ţările din G7, împreună cu Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.

Economia Rusiei „va fi distrusă" de introducerea plafonării preţului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul convenit de UE, G7 şi Australia, a afirmat Andrii Iermak.

„Întotdeauna ne atingem obiectivul şi economia rusă va fi distrusă, iar ea (Rusia) va plăti şi va fi responsabilă pentru toate crimele sale", a scris şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene pe Telegram.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

  Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.  

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite