Stimulii electrici te fac bun la matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un curent de intensitate scăzută la nivelul creierului poate creşte capacitatea unei persoane de a rezolva exerciţii. Cercetătorii britanici spun că există speranţe pentru copiii care suferă de discalculie, adică nu reuşesc să înveţe să calculeze, deşi au o inteligenţă normală.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford (Marea Britanie) avertizează că puştii care nu ştiu să calculeze nu se vor transforma brusc în mici genii, dar vor avea şanse să se descurce mult mai bine la matematică.

Situaţia unor astfel de persoane poate fi îmbunătăţită cu ajutorul stimulării electrice a creierului, relevă Reuters. „Nu sfătuim nicio persoană să-şi aplice de una singură şocuri electrice, dar suntem foarte încântaţi de rezultatele studiului", a declarat cercetătorul Cohen Kadosh, care a coordonat studiul.

„Seamănă cu o gâdilătură"

„Stimularea electrică nu te va transforma în următorul Einstein, dar cu un pic de noroc... am putea ajuta anumite persoane să se descurce mult mai bine la matematică", a adăugat acesta.

Cercetătorii au făcut experimente pe 15 voluntari, cu vârste de 20 şi de 21 de ani. Practic, ei au demonstrat, pentru prima dată, că un curent de intensitate scăzută (1 miliamper) aplicat la nivelul lobului parietal, care joacă un rol crucial în procesarea informaţiilor matematice, duce la îmbunătăţirea aptitudinilor în acest domeniu. Iar aceste îmbunătăţiri se înregistrează pe o perioadă de circa o jumătate de an. 

Potrivit cercetătorilor, în cursul studiului, ce a durat 6 zile, stimulii au fost aplicaţi voluntarilor câte 20 de minute zilnic. „Îi simţi doar un pic, dar numai în primele 15-30 de secunde. Şi nu e nimic dureros. Seamănă cu o gâdilătură la nivelul craniului", a explicat Cohen Kadosh. Descoperirea specialiştilor de la Oxford a fost primită cu entuziasm de colegii lor de breaslă.

Profesorul Christopher Chambers de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii din Cardiff, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că rezultatele acestei cercetări pot duce la dezvoltarea unor tehnici ce ar putea fi aplicate în neurologie şi în psihiatrie. Astfel de metode ar putea da rezultate în cazul persoanelor care au suferit accidente cerebrale sau care prezintă probleme de dezvoltare mintală.

"Stimularea electrică a creierului nu te va transforma totuşi în următorul Einstein."
Cohen Kadosh
cercetător britanic

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite