Schimbările climatice au dus la decăderea Imperiului Roman?
0Cercetătorii au descoperit că civilizaţia noastră nu este singura ameninţată de modificările climei. O echipă de arheologi, climatologi, geografi şi istorici a analizat inelele copacilor pentru a afla impactul climei asupra societăţii în ultimii 2.500 de ani.
Studiul acelor inele care arată cum s-au dezvoltat copacii a demonstrat că există o legătură între fenomenele climatice şi evenimente istorice care au avut consecinţe devastatoare. Fluctuaţiile climei reprezintă unul dintre factorii care au contribuit la căderea Imperiului Roman, alături de greşelile politice şi invaziile barbare, explică Ulf Büntgen de la Institutul federal pentru păduri, zăpadă şi studiul peisajului din
Birmensdorf, Austria, cel care a coordonat studiul. Cercetătorii au descoperit că perioadele cu vreme călduroasă şi umedă au coincis cu timpurile prospere, în timp ce seceta şi instabilitatea atmosferică au dus la tulburări politice, cum ar fi căderea Imperiului Roman sau Războiul de 30 de ani.
9.000 de obiecte din lemn, analizate
Oamenii de ştiinţă au reconstruit istoria climei de pe continentul european din ultimii 2.500 de ani cu ajutorul a 9.000 de obiecte din lemn, potrivit „The Daily Telegraph". Şi-au bazat cercetările pe informaţiile obţinute din analiza inelelor lemnului de stejar, pin şi zadă, provenit din Germania, Franţa, Italia şi Austria.Inelele înguste şi înghesuite corespund perioadelor cu vreme nefavorabilă, iar cele mai late s-au format în vremurile cu climă blândă, susţin aceştia.
Între anii 250 şi 550, variaţiile climei au fost pronunţate de la un deceniu la altul, când uscată şi rece, când umedă şi călduroasă. „Astfel de schimbări par să fi avut cel mai puternic impact, pentru că afectează agricultura, dar nu durează suficient de mult pentru a permite oamenilor să-şi adapteze comportamentul", spune Büntgen, citat de „New Scientist".Vremea instabilă a coincis cu tulburări politice şi valuri de migraţii. Până în anul 500, Imperiul Roman dispăruse.
Impact pentru cercetarea climatică
Ulf Büntgen susţine că rezultatele acestei cercetări atrag atenţia asupra impactului pe care vremea îl poate avea asupra unei societăţi şi i-ar putea ajuta pe climatologi să construiască viitoare modele climatice. „De exemplu, putem prezice că este probabil ca schimbările de precipitaţii şi redistribuirea lor spaţială să ducă la creşterea perioadelor de secetă, ceea ce va avea impact asupra societăţii - poate va duce la migraţii şi la conflicte cauzate de limitarea resurselor de apă", a precizat cercetătorul. „Suntem foarte interesaţi să înţelegem vechile civilizaţii şi să ne continuăm cercetările. Există loc de mai bine, de date mai bune şi care să acopere o perioadă mai lungă."