Maşina fantastică devenită realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un american şi-a construit o maşină care seamănă perfect cu automobilul folosit de personajul principal al filmului „Batman“. Vehiculul  poate atinge o viteză de 300 de kilometri pe oră. Visul fanilor „Batman“ din întreaga lume s-a îndeplinit. O replică a „Batmobilului“, care a fost lansată în SUA, poate fi condusă legal pe şosele, dar nu este destinată vânzării.

Pilotul şi constructorul american de maşini Casey Putsch a reuşit, în doar cinci luni, să recreeze vehiculul care a apărut pentru prima dată în filmul „Batman" (1989), anunţă cotidianul britanic „The Daily Mail".

Caroseria maşinii a fost construită fără ajutorul ingineriei computerizate, dintr-o combinaţie de aluminiu şi fibră de carbon. Astfel, maşina cântăreşte aproape trei tone,  însă nu este tocmai uşor de parcat, deoarece are o lungime de şase metri.

Automobilul lui Batman a apărut prima dată într-un film din 1989 



„Batmobilul" este propulsat de un sistem ingenios. Motorul Boeing, preluat de pe un elicopter al Marinei militare, este ajutat de două turbine conectate între ele, care oferă o turaţie de 40.000 de rotaţii pe minut. Totuşi, pentru a menţine automobilul în parametri normali, Casey Putsch a folosit o cutie de viteze cu sistem epiciclic, care reduce turaţia până la 7.000 de rotaţii.

În spatele acestei tehnologii, maşina se poate controla cu uşurinţă, cu ajutorul unei cutii de viteze secvenţiale, în patru trepte. Maşina are 365 de cai putere şi poate atinge o viteză de aproape 300 de kilometri pe oră. Spre deosebire de autovehiculele obişnuite, „Batmobilul" lui Putsch poate fi alimentat cu motorină, dar şi cu combustibil folosit pentru aparate de zbor şi avioane cu reacţie. Automobilul are însă un consum pe măsura performanţelor sale: de la 29 la 58 de litri pe suta de kilometri.

Interiorul nu este spectaculos

Conform site-ului wired.com, inginerul american,  în vârstă de doar 29 de ani, a construit acelaşi interior spartan prezent şi la  „Batmobilul" original, singura diferenţă fiind amplasarea unui iPad în mijlocul bordului, folosit pe post de GPS.

Putsch este pasionat de maşini încă de la vârste fragede. Pilot de curse aspirant, el a absolvit Universitatea din Ohio în 2005. Deşi a intrat iniţial la Design Industrial, tânărul a decis să se specializeze pe artă, domeniu în care şi-a luat diploma, ca să-şi poată dezvolta pasiunea pentru designul maşinilor.

Pilot şi restaurator de automobile

image

Creatorul „Batmobilului", Casey Putsch



Chiar dacă şi-a dorit să progreseze în cariera de pilot, el a renunţat la visul lui din cauză că nu avea suficienţi bani. Aşa că a decis să se concentreze pe restaurarea maşinilor de epocă. Pentru a construi maşina, Putsch a trebuit să înveţe singur despre tehnica folosită în cazul motoarelor cu turbină.  Creatorul „Batmobilului" spune că maşina este mult mai specială decât orice altceva de pe piaţă. „Reacţia pe care o au oamenii este o combinaţie de şoc şi încântare. Poţi avea o parcare plină de Bugatti, Lamborghini sau McLaren, această maşină le va lua ochii tuturor. Este la limita dintre ficţiune şi realitate. Am putut vedea chiar şi bătrâne care şi-au scos telefonul mobil şi au pozat-o", a spus Putsch.

De curând, maşina a făcut senzaţie în oraşul Columbus din Ohio, când creatorul său a fost amendat de către poliţia locală. Nu pentru că maşina nu poate fi condusă pe orice drum, ci pentru că nu avea montate plăcuţele de înmatriculare.

"Poţi avea o parcare plină de Bugatti, Lamborghini sau McLaren, această maşină le va lua ochii tuturor."
Casey Putsch
constructor american

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite