Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi
0Pediatrii recomandă piureurile de zarzavaturi, deoarece sunt bogate în vitamine şi săruri minerale Introducerea hranei solide la sugari nu trebuie să înceapă mai devreme de patru luni,
Pediatrii recomandă piureurile de zarzavaturi, deoarece sunt bogate în vitamine şi săruri minerale
Introducerea hranei solide la sugari nu trebuie să înceapă mai devreme de patru luni, deoarece bebeluşul nu e pregătit să mănânce singur din linguriţă, spun pediatrii. Pentru a obişnui copilul cu gustul unui aliment nou, dar şi pentru a vedea dacă nu cumva acesta îi produce alergii, i se va da doar câte un aliment. Părinţii nu trebuie să dezarmeze dacă primele linguriţe cu mâncare vor fi returnate. Foamea, dar şi curiozitatea îl vor împinge pe micuţ să coopereze pe viitor.
După sucurile de fructe şi zarzavaturi, cerealele bogate în fier reprezintă prima opţiune atunci când vorbim despre diversificarea alimentaţiei. Treptat, în funcţie de recomandările medicului, copilul va primi fructe, legume şi carne. Administrarea primului piure înseamnă o schimbare atât pentru mamă, cât şi pentru copil.
Laptele poate fi înlocuit cu un piure de fructe
Obişnuirea copilului pentru masa cu piure începe prin administrarea de măr crud ras sau banană (o bucăţică dintr-o banană, pasată cu furculiţa). Ulterior, masa de lapte va fi înlocuită cu una de piure de fructe cu pesmet. Atenţie! Poziţia micuţului în timpul mesei este foarte importantă. Cu mâna stângă, mama trebuie să imobilizeze braţul stâng al copilului, în timp ce braţul drept al acestuia este trecut între corpul şi braţul mamei. Gâtul şi pieptul trebuie acoperite cu o baveţică.
Carnea, recomandată abia după şase luni
Medicii spun că piureul de zarzavat este absolut necesar pentru creşterea copilului. "Orice bebeluş trebuie să mănânce zarzavaturi, deoarece sărurile minerale şi vitaminele conţinute în ele sunt esenţiale în dezvoltarea acestuia. La început sunt recomandaţi morcovii, care se fierb şi se pasează. Mai târziu, piureul de zarzavat poate conţine spanac sau conopidă", explică dr. Ioana Colgiu, medic pediatru, Centrul Medical Polimed. Abia după şase luni copilul este pregătit să mănânce şi puţină carne de viţel, ficat şi apoi, de două ori pe săptămână, câte un gălbenuş de ou.
Când este pregătit să mănânce alimente solide ?
Bebeluşul are control asupra gâtului şi capului.
Poate sta ridicat dacă este susţinut.
Are o greutate corporală dublă faţă de cea avută la naştere.
Începe să mestece singur.
Nu împinge linguriţa cu mâncare afară din gură.
Este capabil să reacţioneze atunci când este sătul. El refuză hrana prin întoarcerea capului.