Cataracta se tratează chirurgical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţia de înlocuire a cristalinului reprezintă unicul tratament eficient în caz de opacifiere a lentilei ochiului, rezultatele  fiind spectaculoase,  iar disconfortul minim.

Procesul de degenerare a cristalinului afectează jumătate din persoanele cu vârste de peste 60-65 de ani. Vederea înceţoşată sau dublă, perceperea dificilă a contururilor obiectelor, apariţia unor puncte negre în câmpul vizual, ca şi fotofobia (sensibilitatea la lumină solară sau artificială) pot semnala o cataractă.

De cele mai multe ori, pupila ochiului afectat capătă o culoare albicioasă, acest semn nefiind altceva decât imaginea cristalinului opacifiat, lăptos. Cel mai adesea, operaţia nu este o urgenţă. ­

Dacă la primele simptome persoana în cauză poate purta ochelari de corecţie, în timp, cataracta poate ajunge să afecteze activitatea de zi cu zi, astfel că operaţia se impune. Amânarea intervenţiei chirurgicale poate duce la o cataractă „matură" sau ­„coaptă", ce exercită presiune în interiorul ochiului, ducând la complicaţii serioase, precum glaucomul.

Operaţia se face cu anestezie locală

Operaţia de înlocuire a cristalinului se poate face oricărei persoane cu o stare de sănătate stabilă. Intervenţia presupune doar anestezie locală, prin injectarea de substanţă în muşchii din jurul ochiului, cu dublu rol: pe de o parte împiedică apariţia vreunei senzaţii dureroase, iar pe de alta imobilizează globul ocular.

În prealabil, ochiul este tratat cu picături de atropină, care paralizează muşchiul neted al irisului şi menţin astfel pupila dilatată. Medicul realizează incizii de 2-3 milimetri la nivelul corneei. Aceste incizii se vindecă singure, fără să necesite sutură, în decurs de o săptămână.

Instrumente fine, sterile, decupează un căpăcel în capsula ce înveleşte cristalinul, prin ­care se introduce un aparat cu ultrasunete, numit facoemulsificator. Acesta fragmentează miezul opacifiat al cristalinului şi îl extrage din ochi, iar în locul lui, chirurgul introduce o lentilă clară, moale şi pliabilă. O astfel de lentilă costă în jur de 2.000 de lei.

Complicaţiile postoperatorii, rare

Persoana poate părăsi clinica la câteva minute după operaţie, cu ochiul bandajat, cu ajutorul unui însoţitor. Complicaţiile postoperatorii sunt rare. Ele pot fi reprezentate de umflarea corneei, fenomen ce dispare de la sine, de creşterea presiunii intraoculare, ce necesită monitorizare în cazul pacienţilor cu glaucom, precum şi de dislocarea lentilei implantate, din cauza frecării ochilor sau loviturilor la acest nivel.

Uneori, capsula cristalinului poate suferi şi ea o opacifiere, ceea ce duce la scăderea treptată a capacităţii vizuale. Deosebit de grave sunt infecţiile intraoculare, dar acestea sunt extrem de rare, în condiţiile unei sterilizări corecte a instrumentarului.

Picături şi ochelari de soare, obligatorii

Persoana operată trebuie să îşi administreze picăturile recomandate de medic, să poarte ochelari de protecţie împotriva razelor ultraviolete şi să evite contactul cu apa sau cu produse cosmetice pe durata recomandată de chirurg.

Este foarte probabil ca, după operaţia de cataractă, persoana să vadă foarte bine la distanţă, dar să aibă nevoie de ochelari pentru citit. Spre deosebire de lentila naturală a ochiului, care se acomodează pentru vederea la distanţă şi la apropiere, cristalinurile artificiale permit doar vederea „departe". Există însă şi lentile bifocale, mai performante, care pot face o acomodare dublă, cu preţuri începând de la 4.500 de lei.

Fumatul,factor de risc

Cataracta apare în primul rând din cauza vârstei înaintate. Existenţa cazurilor de cataractă în familie şi unele afecţiuni precum diabetul zaharat, bolile autoimune şi hipertensiunea arterială cresc riscul de boală. Sunt mai expuşi şi fumătorii, dar şi cei care nu folosesc ochelari cu filtru UV în zilele însorite. Cataracta poate să apară  la copii prin traumatisme la nivelul ochiului. De asemenea, există şi forma înnăscută a bolii. Ambele situaţii reprezintă urgenţe chirurgicale.

Specialistul nostru
Dr. Adina Grigorescu

medic specialist oftalmolog

Singurul tratament efectiv al cataractei ­este intervenţia chirurgicală. Decizia de a interveni chirurgical aparţine atât medicului, cât şi pacientului. Unele persoane sunt deranjate chiar şi de o uşoară scădere a acuităţii vizuale, pe când altele se mulţumesc şi cu o vedere foarte scăzută.

În general, cataracta este bine să fie operată într-un stadiu moderat de evoluţie. Dacă avansează foarte mult, riscul de complicaţii intraoperatorii creşte, pentru că intervenţia devine foarte dificilă, iar prognosticul vizual este mai puţin bun.

Dacă pacientul nu amână intervenţia până când vederea devine foarte slabă, procedeul de facoemulsificare oferă rezultate excelente, precum şi timpi de recuperare postoperatorie şi complicaţii postoperatorii mult mai mici comparativ cu alte tehnici chirurgicale.

Operativitate

Intervenţia de înlocuire a cristalinului durează cel mult 30 de minute.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite