Salon unic pentru naştere şi în spitalele publice
0Pentru prima dată în România, într-un spital public va fi implementat conceptul de salon unic de naştere, adică travaliul, naşterea şi recuperarea tinerei mame se vor realiza în aceeaşi rezervă, dotată cu echipament tehnic performant.
„Încă de la primele semne de intrare în travaliu, gravida este internată într-o cameră, urmând ca, în aceeaşi cameră, să aibă loc travaliul, să nască şi să stea cu bebeluşul până când este mutată în rezervă", explică profesorul doctor Gabriel Bănceanu, şeful clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul maternităţii „Polizu" din Bucureşti, unde se va implementa noul sistem de naştere. În acest moment, în spitalele publice din România procesul naşterii se desfăşoară în săli diferite numite sală de pretravaliu şi sală de expulzie (naştere).
Conceptul „salon unic de naştere" este preferat în proporţie de 90% de femeile din Statele Unite. Americanii au fost primii care au adoptat acest concept, urmaţi de europeni.
Preţul va fi mai mic decât în clinicile private
Pentru prima dată într-un spital public, naşterea în salonul unic va fi completată şi de posibilitatea proaspetei mămici de a opta pentru o rezervă în care patul este prevăzut cu comenzi electrice. Acest lucru permite reglarea patului astfel încât mămica să poată alege o postură comodă.
Serviciul „salon unic de naştere" nu va fi gratuit, deşi va fi oferit în spitalele publice. Totuşi, preţul acestui serviciu va fi mai mic decât în spitalele private, afirmă reprezentanţii maternităţii „Polizu".