Mituri despre cancerul de sân
0Anual, peste 500.000 de persoane din întreaga lume mor din cauza cancerului mamar. Încă există controverse în ceea ce priveşte cauzele acestei boli. Cert este că afecţiunea este determinată de mai mulţi factori şi că se poate trata dacă este depistată la timp.
Cancerul de sân este de circa 100 de ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi, fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul reprezentantelor sexului feminin, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Citiţi şi:
Reţeta anti-cancer a Monicăi Tatoiu făcută praf la Cluj
Specialiştii spun că diagnosticarea precoce a cancerului mamar creşte semnificativ rata de succes a tratamentului şi, implicit, şansele de supravieţuire. De aceea, în afară de efectuarea controlului medical periodic, este bine să cunoaştem şi factorii de risc.
„Riscul de apariţie a cancerului de sân creşte odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, printre factorii de risc se numără şi moştenirea genetică, expunerea la radiaţii, obezitatea, consumul de alcool, apariţia menstruaţiei la o vârstă fragedă, instalarea menopauzei după 55 de ani sau naşterea primului copil după 35 de ani", spune medicul primar ginecolog Alexandra Crişan de la Spitalul „Filantropia" din Bucureşti.
„Se transmite exclusiv genetic"
Fals. Circa 70-80% din femeile depistate cu această boală nu au istoric familial de cancer mamar. Astfel, doar 20-30% din totalul cazurilor sunt asociate cu moştenirea genetică. De aceea, specialiştii spun că, cel mai probabil, boala apare odată cu modificările în organism produse de înaintarea în vârstă şi de stilul de viaţă.
„Nu este foarte clar ce determină cancerul de sân. Astfel, unele femei care prezintă factori de risc nu fac boala, iar altele, aparent fără predispoziţie, se pot îmbolnăvi. Explicaţia ar fi că apariţia cancerului de sân este determinată de o combinaţie de factori genetici şi de mediu", menţionează medicul Alexandra Crişan.
„Poate apărea fără simptome"
Adevărat. Aproape 10% din femeile diagnosticate cu cancer mamar nu au noduli, dureri sau alte manifestări care să indice dezvoltarea afecţiunii. În plus, 8 din 10 noduli depistaţi în zona sânilor sunt de natură benignă. Cu toate acestea, simptomul nu trebuie ignorat, cum de altfel nu trebuie trecută cu vederea orice altă modificare apărută la nivel mamar, precum îngroşarea ţesutului, scurgeri mamelonare ori modificări la nivelul pielii.
„Femeile tinere nu sunt la risc"
Fals. Există cazuri în care cancerul de sân este depistat până la vârsta de 30 de ani. De aceea, specialiştii recomandă ca autoexaminarea sânilor să se facă de la 20 de ani. Aceasta se face lunar, între a şaptea şi a paisprezecea zi a ciclului menstrual. De asemenea, până în 40 de ani este bine să se facă periodic şi o ecografie a sânilor, iar după această vârstă, o mamografie. „Reducerea consumului de alcool, exerciţiul fizic zilnic şi combaterea obezităţii sunt esenţiale pentru a preveni apariţia cancerului mamar", precizează dr. Alexandra Crişan.
Octombrie, „luna roz"
Întreaga lună octombrie este dedicată luptei împotriva cancerului de sân. Astfel, în toată această perioadă sunt organizate la nivel mondial campanii de conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă această boală şi a metodelor prin care pot fi depistate primele semne ale cancerului mamar, astfel încât să crească rata de supravieţuire a persoanelor diagnosticate cu această boală.