Bolnavii care fac dializă se hidratează excesiv
0Prea multe lichide pot conduce la hiperhidratare, o condiţie periculoasă pentru pacienţii hemodializaţi, deoarece creşte riscul de hipertensiune, boală care, la nivel modial, este prima cauză de deces.
„Excesul de lichide este o problemă comună a pacienţilor dializaţi, din cauza incapacităţii rinichilor de a elimina toxinele şi lichidele acumulate în organism", explică medicul primar nefrolog Christian Klein, de la centrul „Fresenius NephroCare România" din Bucureşti.
Campanie gratuită pentru testare hidrică
Pentru a depista hiperhidratarea şi pentru a preveni riscurile asociate, există un test simplu şi nedureros. Investigaţia constă în aplicarea unor electrozi la nivelul membrelor. În aproximativ două minute, medicul primeşte informaţii despre statusul hidric al organismului pacientului.
Prin realizarea acestui test, echipa medicală poate determina atât cantitatea de apă intra- şi extracelulară, cât şi masa de ţesut muscular şi adipos, stabilind astfel o terapie personalizată pe nevoile pacientului.
Deocamdată, această tehnologie se foloseşte, în România, doar în centrele Fresenius. În perioada 15-27 martie, toţi pacienţii hemodializaţi, dializaţi peritoneal sau cei care au făcut transplant renal în Bucureşti pot beneficia de teste gratuite de evaluare a încărcării cu apă a organismului.