Atenţie la igienă dacă ţineţi animale în casă!
0Animalele de companie alungă depresia şi cresc imunitatea copiilor, dar, nevaccinate, pot transmite boli. Microbii periculoşi şi paraziţii pot fi transmişi prin contactul cu saliva, blana, materiile fecale şi cu urina patrupedelor.
Parazitozele sunt printre cele mai frecvente afecţiuni date de animalele de casă. De exemplu, râia este o afecţiune dată de acarianul Sarcoptes scabie, prezent la pisici şi la căţei şi care se poate transmite la om. Parazitul se poate localiza în pliurile pielii, iar femelele sapă galerii minuscule pe sub piele pentru a-şi depune ouăle. Când ouăle se maturează, noii paraziţi încep să „ciupească" pielea pentru a se hrăni şi apar mâncărimi intense, mai ales în zona dintre degete. De asemenea, apar mici vezicule perlate ce conţin lichid clar, localizate de obicei tot între degete, deşi parazitul poate infecta orice regiune a pielii.
Alţi paraziţi transmişi de animale pot fi Giardia şi Toxocara, aflaţi la originea unor parazitoze intestinale. Aceşti paraziţi trăiesc în intestinul câinilor şi al pisicilor şi elimină ouă în excrementele animalelor. Din cauza igienei deficitare, paraziţii pot ajunge şi în intestinul omului şi provoacă diaree şi dureri abdominale.
Toxoplasmoza, periculoasă la gravide
Boala poate apărea ca urmare a intrării în contact cu fecalele unei pisici infectate, iar în cazul gravidelor, infecţia este deosebit de periculoasă, fiindcă efectele asupra fătului pot fi ireversibile. Este vorba despre leziuni cerebrale, oculare şi hepatice şi, în unele cazuri, infecţia poate duce chiar şi la deces intrauterin. Din acest motiv, gravidele care au pisici trebuie să îşi facă testele care depistează o posibilă infecţie cu Toxoplasma gondii, parazitul care produce toxoplasmoza.
„Riscul de a transmite infecţia către făt este de 15% dacă se produce în primul trimestru de sarcină, de 30% dacă se produce în trimestrul al doilea şi de 60% dacă a fost contractată în trimestrul al treilea de sarcină", explică medicul primar ginecolog Alexandra Crişan de la Spitalul Clinic „Filantropia".
Turbarea se transmite prin muşcătură
Animalele de casă ar trebui să fie vaccinate împotriva virusului rabiei, cel care produce turbarea. În caz contrar, orice muşcătură de câine sau de pisică poate deveni periculoasă, fiindcă saliva animalelor poate conţine virusul turbării. Acesta acţionează asupra sistemului nervos central, adică afectează atât creierul, cât şi măduva spinării. De obicei, simptomele apar în 4-6 săptămâni de la momentul infecţiei.