Aripioara de pui sau ceafa de porc?
0Medicii s-au chinuit ani de zile sa-i convinga pe romani ca porcul nu-i cea mai buna pasare care traieste pe langa sarmaua omului. O fi murit gaina din Ceamurlia de ras, o fi murit de gripa aviara,
Medicii s-au chinuit ani de zile sa-i convinga pe romani ca porcul nu-i cea mai buna pasare care traieste pe langa sarmaua omului. O fi murit gaina din Ceamurlia de ras, o fi murit de gripa aviara, cert este ca lumea isi tine respiratia cand trece prin fata standurilor cu pui congelati din supermarket. Altii, mai prevazatori, si-au umplut frigiderul cu carne de pasare din loturi "sigure", sa fie acolo, in caz ca vine molima. Autoritatile si producatorii se plang ca panica va reduce consumul si le va face mari pagube economice.
Asta e, riscurile erau cunoscute, iar absenta unor masuri preventive ne costa.
Pe langa pierderile industriei, sufera insa si consumatorii, care isi schimba obiceiurile sanatoase, degeaba. Toate studiile arata ca porcul ne aduce, pe langa deliciile soriciului sau cabanosului la gratar, si cancerul de colon si infarctul, si accidentul vascular cerebral. Carnea de pui ramane, alaturi de peste, pe care nu si-l permite toata lumea, un aliment care ne protejeaza sanatatea.
Dupa atentatele din Londra, numarul turistilor a crescut in loc sa scada: occidentalii stiu ca masurile de securitate sunt sporite dupa o criza si s-au grabit sa profite de reducerile de preturi de la agentiile de profil. Consumatorul roman nu e destul de experimentat, iar informatiile lipsesc.
De fapt, criza din Tulcea ii face mai atenti pe cei care cresc pasari in restul tarii, iar carnea este mai bine controlata de autoritati. Singura precautie pe care trebuie sa o ia gospodinele e sa foloseasca manusi cand gatesc si sa spele cu detergent obiectele care au intrat in contact cu carnea cruda.
Dar astea sunt reguli care ar trebui urmate in orice situatie, si nu doar cand este risc de gripa aviara. Chiar si daca ar fi contaminata, carnea iese ,curata" din cuptor.
Un cititor ne semnala, pe site-ul Adevarul, ca in Kazahstan, unde lucreaza el, "se mananca pui cu frenezie", desi autoritatile au luat masuri de prevenire a imbolnavirii pasarilor, la fermele din acea tara. De cand a pornit aceasta criza si pana in prezent, au facut gripa aviara peste o suta de persoane. Toti crescatori de pui, nici unul consumator. In schimb, 70 la suta din decese in Romania au drept cauza cancerul si infarctul, adica porcul.