Alegeţi condimente în loc de medicamente!
0Scorţişoara, rozmarinul, cuişoarele, cimbrul şi dafinul au proprietăți analgezice și antiinflamatoare. Datorită compoziţiei lor chimice, condimentele sunt leacuri pentru problemele de fiecare zi: migrene, aritmii, indigestii, stări febrile, intoxicaţii, insomnii sau depresii.
Cercetătorii americani au constatat recent că scorţişoara, administrată frecvent, după sfatul specialiştilor, poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase. În plus, infuzia de scorţişoară (preparată dintr-o linguriţă de pulbere şi 300 ml de apă fiartă), folosită sub formă de inhalaţii, are efecte excelente asupra memoriei şi tonusului psihic.
Sângerarea gingiilor poate fi combătută cu ajutorul unei infuzii concentrate de scorţişoară (o linguriţă de pulbere la o cană cu 100 ml de apă clocotită). Cu acest preparat se clăteşte gura de două ori pe zi. Remediul mai poate fi folosit pentru tratarea sughiţului şi spasmelor digestive.
În cazul problemelor cardiace şi circulatorii, rezultatele tratamentului cu praf de scorţişoară (5 g), amestecat cu două linguriţe de miere, nu se lasă aşteptate. Specialiştii recomandă cardiacilor acest leac dimineaţa şi seara, cel puţin o lună.Terapia are rezultate pozitive şi asupra sistemului nervos.
Şi diabeticii pot beneficia de efectele acestei pulberi miraculoase: pentru scăderea glicemiei trebuie doar să asezoneze salatele de fructe cu praf de scorţişoară. Laptele cu scorţişoară (un pahar cu lapte călduţ, amestecat cu o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi puţină miere) alină indigestiile.
Rozmarinul calmează febra musculară
Frunzele acestei plante sunt recunoscute pentru efectul calmant în febra musculară, în boala reumatică şi în durerile digestive cauzate de stres. Preparatele din rozmarin (infuzii, decocturi, tincturi sau uleiuri extrase din frunze) sunt antifebrile şi revigorante.
În crizele reumatice şi în caz de entorsă, frunzele încălzite se pun ca un plasture pe zonele dureroase. Această compresă calmează inflamaţia şi durerile.
Cuişoarele, dezinfectant al căilor respiratorii
Cuişoarele, datorită proprietăţilor antiseptice, sunt eficiente în tratarea guturaiului, gripei sau în boli precum laringita, faringita şi amigdalita. În acest scop, în locul bomboanelor, bolnavul poate să ronţăie de trei ori pe zi câte trei cuişoare.
Răguşeala trece cu cimbru
Când durerea de gât este însoţită de răguşeală şi de pierderea vocii, pregătiţi o infuzie de cimbru (dintr-o linguriţă de plantă uscată şi o cană cu apă clocotită), în care puneţi o linguriţă de miere şi o felie de lămâie. Răguşeala va dispărea destul de repede.
Dafinul combate intoxicaţiile
Numit şi duşmanul otrăvurilor, dafinul poate fi folosit ca prim ajutor în toxiinfecţiile alimentare şi în cazurile de otrăvire cu ciuperci sau cu substanţe toxice. La fel de eficient este şi în combaterea stărilor de ebrietate.
Din 10 frunze de dafin, infuzate 15 minute într-o cană cu apă clocotită, se obţine un vomitiv salvator. Această infuzie se bea cu înghiţituri mici.