„Dezintoxicare“ de 4.500 de lire pe săptămână pentru copiii dependenţi de internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii pot petrece şi 20 de ore pe zi pe internet, arată studiile FOTO Arhivă
Copiii pot petrece şi 20 de ore pe zi pe internet, arată studiile FOTO Arhivă

Odată cu industria jocurilor video, în Marea Britanie au luat avânt şi centrele pentru tratamentul dependenţei de internet şi de jocuri pe calculator destinate copiilor. Astfel, în loc să le ofere copiilor alternative la computer, părinţii îşi trimit copiii în centre private de „dezintoxicare“ pe bani mulţi.

La serviciile de consilere pentru tratarea dependenţei de internet din Marea Britanie au apelat părinţi ai căror copii petrec ore în şir online şi care devin agresivi atunci când sunt privaţi de consolele de joc sau de internet. Cum sistemul public de sănătate public din Marea Britanie nu acoperă terapii specifice pentru dependenţele de acest tip, familiile disperate cheltuiesc mii de lire sterline pentru a-şi scăpa copiii de acest flagel, potrivit ediţiei online a publicaţiei britanice „The Telegraph“.

Studiile arată că nici mai mult, nici mai puţin de 600.000 de utilizatori de computer din Marea Britanie pot fi încadraţi în categoria „dependenţilor de internet“, fiindcă manifestă toate simptomele comportamentului adictiv: le este greu să stea departe de computer, de jocuri video, de reţelele de socializare de tipul Facebook, de e-mail şi de internetul de mobil, devin agresivi dacă pică netul, dacă sunt privaţi de jocuri, nu dorm noaptea pentru a sta pe internet sau pentru a se juca pe calculator etc.

Companiile care oferă consiliere pentru tratamentul adicţiei de internet primesc şi zece telefoane pe zi de la familii disperate, îngrijorate cu privire la timpul îndelungat pe care copii de 10-11 ani îl petrec la calculator, potrivit lui Oliver Clark, şeful unei astfel de companii din Marea Britanie, ADT Healthcare.

„Tratamentul contra dependenţei de internet costă până la 4.500 de lire sterline pe săptămână, iar terapia poate dura patru săptămâni. Dependenţa de internet a devenit o epidemie“, spune Clark, citat de „The Telegraph“.

În Statele Unite ale Americii există chiar programe de tipul taberelor de „dezintoxicare“, în care copiii stau departe de lumea virtuală şi îşi redescoperă interesul în activităţi în aer liber, în mişcare.

Dependenţa de internet, similară cu dependenţa de droguri

În timpul jocurilor pe internet, în creierul copiilor se eliberează cantităţi mari de dopamină şi de adrenalină, hormoni responsabili cu instalarea dependenţelor de droguri, de ţigări, de dulciuri. În cazul internetului, copiii ajung să aibă nevoie de ore din ce în ce mai multe petrecute la calculator pentru a se simţi bine şi, la un moment dat le este foarte greu să se mai oprească. Iar când se opresc, devin agresivi.

„Unii copii care au apelat la serviciile noastre se jucau şi 20 de ore pe zi. Întreaga lor viaţă ajunsese să se desfăşoare în lumea fantastică. Aceşti copii devin foarte defensivi atunci când părinţii încearcă să le închidă calculatorul sau internetul – intră în sevraj“, spune Oliver Clark.

Tratamentul oferit de aceste centre contra sumei de 4.500 de lire pe săptămână constă în şedinţe de psihoterapie, precum şi în încurajarea copiilor să-şi îndrepte atenţia către alte activităţi.

Senzaţia pe care jocurile video le-o conferă copiilor poate fi comparată cu senzaţia de plăcere pe care o resimt dependenţii de droguri. La fel ca în cazul drogaţilor, şi copiii găsesc eliberarea din constrângerile vieţii de zi cu zi în provocările internetului, potrivit Colegiului Regal al Psihiatrilor din Marea Britanie.

În cazurile mai grave, copiii privaţi de jocuri video şi de internet au avut tendinţe suicidare, spune Stephen Noel-Hill, terapeut pentru dependenţii de jocuri. 

Citeşte şi:

Ce legătură există între stângaci şi schizofrenie

Fie că eşti stângaci sau dreptaci, acest lucru îţi poate spune multe despre personalitatea ta, cercetătorii susţinând chiar că este un fel de „fereastră“ biologică care poate prezice eventualele psihoze. Se pare că 10% din populaţie este stângace, dar mai interesant este faptul că 40% din pacienţii care suferă de schizofrenie sunt stângaci.

Şapte sfaturi pentru a-ţi îmbunătăţi memoria

Mintea umană este un lucru remarcabil care întotdeauna ne surprinde prin modul în care poate depăşi numeroase bariere, una din acestea fiind capacitatea normală de memorare.

Emoţiile negative ne pot ajuta să devenim mai fericiţi

În nesfârşita noastră căutare a fericirii, încercăm aproape de fiecare dată să ne ascundem emoţiile negative sau insuccesele, cu speranţa că acestea nu ne vor abate prea mult de la drumul pe care ni-l propunem. Totuşi, cercetătorii afirmă nu doar că sentimentele mai puţin plăcute sunt inevitabile, dar şi că ele pot avea un rol important în cadrul stării noastre de fericire.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite