10 metode prin care să scapi de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul de muncă, viaţa personală, problemele cu banii sau pur şi simplu rutina zilnică, toate contribuie la acumularea stresului şi la sentimentul de epuizare a energiei. Deşi pare greu de crezut, avem puterea să revenim la un ritm de viaţă lipsit de stres.

Revista „Health“ propune câteva strategii care să ne elibereze de stres.

Recunoaşte că eşti stresat

Nu suntem super-eroi, aşa că atunci când suntem copleşiţi de probleme trebuie să acceptăm că avem nevoie de o schimbare. Depăşirea problemei este dificilă dacă nu recunoaştem situaţia şi nu ne luăm angajamentul de trece peste ea. Ia în seamă avertismenetele pe care le transmite organismul, precum senzaţia de anxietate, oboseala şi proasta dispoziţe, şi încearcă să le opreşti.

Identifică motivele

Ar trebi să fie simplu să ne dăm seama care este cauza stresului. Poate fi vorba de un coleg, un angajament financiar sau incertitudinea cu privire la viitor. Fă o listă cu ceea ce te indispune cu adevărat. Dacă pui totul pe hârtie, vei avea o imagine mai clară asupra a ceea ce te împiedică să ai sănătatea psihică şi fizică pe care ţi-o doreşti.

Învaţă să te împaci cu situaţia

Aruncă o privire la lista ta şi identifică aspectele care pot fi schimbate şi pe cele care nu pot fi modificate. Apoi, recunoaşte că unele situaţii vor fi întotdeauna stresante şi că e ceva cu care noi toţi trebuie să învăţăm să trăim. Apoi, atenţia ta poate fi focalizată pe ceea ce poate fi schimbat. De exemplu, viitorul întotdeauna o să fie nesigur şi toţi ne îngrijorăm din cauza lui. Dar trebuie să ne axăm pe prezent şi să luăm decizii bune pentru viitor. De asemenea, încearcă să te concentrezi  asupra a ceea ce se poate face pentru ca viitorul să fie mai puţin incert, cum ar fi dobândirea de noi competenţe, noi prieteni şi stabilirea unor obiective concrete.

Rezolvă-ţi conflictele

Odată ce ai identificat ceea îţi declanşează problemele, stabileşte-ţi obiective şi termene de rezolvare a conflictelor stresante. Uneori, evitarea este cea mai bună opţiune pentru a rezolva un anumit conflict:  începe prin a limita expunerea la factorii de stres.

Eliberează-te de emoţiile negative

Acumularea emoţiilor negative poate duce la sentimente de singurătate şi neputinţă. În loc să ţii totul în interiorul tău, comunică orice problemă rapid şi sincer.

zi

Studiile au arătat că expunerea la surse de umor îmbunătăţesc satisfacţia în viaţă şi relaxează. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că râsul reduce hormonii de stres, cum ar fi cortizolul si adrenalina. În plus, umorul te poate ajuta să lupţi cu teama şi cu frustrările, prin relaxarea întregului organism şi prin confortul minţii.

Citeşte

Studiile au demonstrat că cititul este foarte bun pentru sănătatea mintală şi poate reduce nivelul stresului cu până la 68 la sută, iar asta pentru că mintea umană percepe cititul ca pe un tip de meditaţie: îţi relaxează muşchii, reduce tensiunea arterială şi îţi concentrează atenţia spre un singur lucru. Găseşte-ţi timp pentru a te cufunda în lectură şi experimentează această formă de detensionare.

Gestionează-ţi eficient timpul

Uneori, stresul poate fi produsul unei greşite gestionări a timpului. Poţi începe prin disecarea proiectelor mari în sarcini mai mici şi prin atribuirea unui termen limită fiecărei sarcini. Acest fapt va ajuta la vizualizarea scopului final şi va evita orice tip de amânare. Senzaţia că deţii controlul asupra timpului   poate face minuni pentru stres.

Plimbă-te în natură

Frumuseţile naturale care ne înconjoară pot reduce stresul şi pot îmbunătăţi condiţia fizică. Studiile au arătat că oamenii care locuiesc în apropierea unui parc sau a unei păduri prezintă un nivel redus de anxietate, depresie şi ADHD, decât cei cu acces limitat la natură. Nu contează ce anotimp este, natura îţi va oferi o coloană sonoră liniştită, un peisaj frumos, aer curat şi te va ajuta să îţi  linişteşti sufletului.

Joacă-te cu un animal

Conform oamenilor de ştiinţă, cei care au animale de companie se bucură de o mai mare stimă de sine şi sunt mai puţin singuri, mai puţin anxioşi, mai apţi din punct de vedere fizic şi mult mai extrovertiţi. Cel mai probabil, aceste efecte au de-a face cu faptul că nu există niciun ascultător mai bun decât animalul tău de companie şi el chiar te iubeşte necondiţionat. 15 minute petrecute cu un câine, o pisică sau cu un alt animal sunt suficiente pentru a te simţi mai relaxat, deoarece creierul scade producţia de cortizol, hormonul stresului, şi începe să producă serotonină, hormonul fericirii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite