Toxiinfecţiile alimentare îţi pot crea probleme pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toxinele produse de bacteria E. coli pot să afecteze rinichii atât de mult, încât bolnavul să aibă nevoie de dializă
Toxinele produse de bacteria E. coli pot să afecteze rinichii atât de mult, încât bolnavul să aibă nevoie de dializă

Bacteriile Salmonela, E. coli şi celelalte microorganisme care provoacă toxiinfecţii alimentare pot să favorizeze diabetul, hipertensiunea arterială şi chiar infarctul sau atacul cerebral, atrag atenţia medicii.

Chiar şi toxiinfecţiile alimentare uşoare, care nu au manifestări severe şi care nu necesită internare în spital pot să ne afecteze sănătatea pe termen lung, potrivit unui articol publicat în revista Scientific American.

Bacteria E. coli, cu care ne putem contamina dacă nu spălăm bine fructele şi legumele sau dacă nu gătim bine carnea, produce un tip de toxine care pot provoca insuficienţă renală. Studiile au asociat toxiinfecţia cu E. coli şi cu alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul.

Campylobacter, o altă bacterie care provoacă toxiinfecţii şi cu care ne putem contamina mâncând carne insuficient preparată termic, favorizează apariţia sindromului Guillain-Barre, o boală neurologică în care propriul sistem imunitar atacă fibrele musculare, cauzând slăbiciune musculară şi chiar paralizii. Ea poate fi fatală.

Infectarea cu Salmonela poate, de asemenea, să lase urme pe viaţă. Cercetătorii au descoperit o asociere cu o formă de artrită numită reactivă. Ea se manifestă prin dureri articulare, prin umflarea articulaţiilor şi prin roşeaţă locală.

Risc de hipertensiune şi de infarct

Până de curând, se credea că numărul celor care dezvoltă o astfel de complicaţie în urma unei toxiinfecţii alimentare este destul de mic. Cercetările mai noi arată însă că asocierea cu diverse probleme de sănătate pe termen lung nu este atât de rar întâlnită.

Un studiu efectuat în Canada după ce mii de oameni au băut apă contaminată cu îngrăşăminte semnalează că cei care au avut diaree severă au fost de peste două ori mai predispuşi la infarct şi la accident vascular cerebral în următorii opt ani, comparativ cu persoanele care au avut simptome minore. De asemenea, riscul de a dezvolta boli renale a fost de trei ori mai mare. O diferenţă între cele două categorii de bolnavi s-a observat şi în ceea ce priveşte hipertensiunea arterială.

Măsurarea tensiunii, recomandată după o toxiinfecţie severă

Cercetătorul Bill Clark, de la Universitatea Ontario de Vest , le recomandă celor care au supravieţuit unei toxiinfecţii alimentare severe, cum ar fi cea produsă de tulpina O157 a bacteriei E. coli, să-şi monitorizeze tensiunea arterială şi starea rinichilor pentru tot restul vieţii.

Citeşte şi:
Cât de mult ne îngraşă problemele tiroidei

Ce aşteptări are părul tău de la un şampon

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite