Articol publicitar

Tehnologia blockchain, utilizată într-o aplicaţie dedicată tratării cancerului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltarea monedelor virtuale cu ajutorul tehnologiei blockchain şi lansările de Initial Coin Offerings (ICO) – un tip de crowdfunding care foloseşte criptomonedele pentru atragerea de capital pentru start-upuri – au fost punctul de plecare al multor afaceri de succes.

Pornind de la ICO-urile din domeniul medical şi motivat de inabilitatea sistemului românesc de sănătate de a conecta medicii de diferite specializări cu factorii implicaţi în diagnosticul şi tratamentul pacienţilor oncologici, medicul timişorean Mădălin Margan a venit cu ideea lansării OncoChain, o platformă care utilizează cele mai noi tehnologii din domeniul digital pentru a ajuta pacienţii bolnavi de cancer.

Pentru ideea sa îndrăzneaţă, Mădălin Margan a câştigat locul secund în cadrul competiţiei Startupperul Anului, organizată de compania Total.

Fondatorii au decis, totuşi, că varianta ICO nu se pliază pe domeniul oncologiei, utilizarea unui token sau a unui portofel virtual făcând mai dificilă interacţiunea pacienţilor cu platforma. În schimb, OncoChain utilizează tehnologia blockchain în scopuri care s-au dovedit deja folositoare, precum integrarea proceselor de diagnostic şi tratament pentru menţinerea în siguranţă a datelor pacienţilor sau în fluxul logistic al condicii de medicamente. „În plus, în momentul în care vom putea vorbi despre studii clinice, tehnologia blockchain va fi extrem de utilă pentru că va permite scăderea costurilor, va eficientiza introducerea pacienţilor în platformă şi va îmbunătăţi eficienţa datelor, cu rezultate mai rapide şi mai exacte”, explică antreprenorul.

Cum va creşte complexitatea OncoChain?

De la primele demersuri şi până în prezent a trecut un an. Echipa iniţială, din care făceau parte Mădălin, soţia sa, Roxana, şi câţiva colegi, s-a mărit, iar proiectul a avansat, astfel că OncoChain este pe cale de a deveni în scurt timp operaţional.

Misiunea sa este să permită tuturor celor implicaţi în diagnosticarea şi tratarea pacienţilor bolnavi de cancer – medici, centre de cercetare care fac studii clinice, companii farmaceutice – să poată interacţiona mai uşor. „Medicii vor beneficia de un sistem sigur şi transparent, de unde îşi vor putea extrage datele, în timp ce firmele farmaceutice vor avea posibilitatea de a efectua studii clinice, cu o mapare în timp real a cazurilor de cancer şi cu posibilitate de includere mult mai rapidă a pacienţilor în astfel de studii. În final, cel mai mult vor avea de câştigat pacienţii oncologici, care se vor putea conecta şi cu alte spitale din Europa şi vor putea obţine o situaţie mai clară asupra patologiei”, adaugă fondatorul OncoChain.

Prima versiune a platformei este gândită ca o experienţă simplă, prietenoasă şi intuitivă, care să o facă uşor de utilizat de către medici şi, astfel, să îi încurajeze să îşi înscrie pacienţii. „Odată ce medicii se vor obişnui cu ea, vom creşte complexitatea şi vom adăuga caracteristici specifice fiecărui tratament în parte, iar pentru dezvoltarea ulterioară ne putem gândi şi la încorporarea unor tehnologii precum artificial intelligence sau machine learning”, susţine Mădălin Margan.

În Timişoara, există peste 50 de medici care şi-au manifestat deja interesul pentru platformă. Până la finalul anului, dezvoltatorii OncoChain şi-au propus să finalizeze fluxurile pe latura de diagnostic şi tratament şi să înceapă colaborări pilot cu cel puţin cinci clinici private.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite