Osteoporoza – între mit şi realitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Osteoporoza înseamnă oase fragile                              FOTO: SHUTTERSTOCK
Osteoporoza înseamnă oase fragile                              FOTO: SHUTTERSTOCK

De câtăva vreme, nu mai mult de 10 ani (ceea ce pentru evoluţia medicinii este numai o clipită) se discută intens despre o ”nouă” boală: osteoporoza. Şi trebuie să lămurim de la început – osteoporoza înseamnă oase fragile, mai puţin rezistente.

Au devenit oasele noastre mai fragile numai în ultimii 10 ani astfel încât să fie justificat un astfel de interes?! De bună seamă ca răspunsul este NU. Global, omenirea are cam acelaşi stil de viaţă, expunerea la soare nu s-a modificat semnificativ şi nici alimentaţia nu este substanţial deosebită faţa de cea de acum 10 ani.

Dacă veţi discuta cu medicii ortopezi veţi auzi despre problemele pe care le pun oasele fragile în timpul intervenţiilor chirurgicale; acestea de acum sunt aceleaşi de acum 20, 30 sau 40 de ani dovadă că osteoporoza nu este deloc o noutate în lumea medicală. Şi atunci care ar fi explicaţiile unui aşa de mare interes pentru ostoporoză în anii din urma? Cred că cele mai importante ar fi: dezvoltarea tehnologică, interesul pentru îmbătrânirea populaţiei şi nişa de piaţă descoperită de companiile farmaceutice. Să le luăm pe rând.

Dezvoltarea tehnologică a permis crearea unor echipamente care pot diagnostica prezenţa osteoporozei rapid, ieftin şi cu riscuri minime pentru pacient. Precizia acestor echipamente a crescut fantastic în ultima perioadă de la erori de câteva zeci de procente (în cazul diagnosticării radiologice) pâna la erori mai mici de 0.5% în cazul echipamentelor tip DXA. Preţurile acestor echipamente au scăzut de mai mult de 10 ori ceea ce a permis ca un număr mai mare de pacienţi să beneficieze de ele.

Imbătrânirea populaţiei este un lucru cert pentru ţările dezvoltate. Şi se ştie clar acum că osteoporoza este mai frecventă şi mai severă odată cu creşterea în vârsta (pragul fiind undeva la 65 de ani). Iată de ce, având mai mulţi vârstnici problemele acestora au devenit proporţional mai importante iar osteoporoza este una dintre ele.

Interesul companiilor farmaceutice a crescut proporţional cu numărul clienţilor potenţiali. In plus, medicamente extrem de puternice au fost aduse pe piaţă: faţă de produsele iniţiale acum avem la dispoziţie produse de zeci de mii de ori mai active care se pot administra şi o dată pe an (faţă de binecunoscutul ”de două ori pe zi la ore fixe”) ceea ce este un lucru rar întîlnit în medicina modernă!

Tot acest avânt are şi părţile lui mai puţin bune: informarea pecienţilor a fost cea care a suferit cel mai tare astfel încât o mulţime de mituri s-au creat în jurul acestei boli. Va propun să trecem în revistă câteva dintre acestea.

  • Osteoporoza este o boală a femeilor. FALS . Deşi osteoporoza apare mai devreme la femei (fiind legată de debutul menopauzei) asta nu înseamnă că bărbaţii nu sunt afectaţi. După 65 de ani toţi bărbaţii ar trebui să verifice activ densitatea minerală osoasă şi să intervină dacă aceasta este scăzută.
  • Osteoporoza provoacă dureri îngrozitoare. FALS. Osteoporoza nu doare şi de aceea este aşa de tâziu diagnosticată. Durerile apar numai în cazul fracturilor; atunci când ele se produc în corpul vertebrelor vorbim de cele mai multe ori de tasare care este dureroasa dar nu întotdeauna uşor de vizualizat la rediografie. Să nu uităm că osteoporoza apare la vârstnic (în special) şi că acesta suferă aproape inevitabil de artroză (o boala manifestată şi ea prin dureri importante). Dacă aţi încercat fără succes tratamentle pentru artroză şi durerile persistă asta nu înseamă că durerile sunt de la osteoporoză.
  • Mama mea trăieşte la ţară unde bea zilnic lapte proaspăt şi lucrează la câmp – ea nu o sa facă osteoporoză. FALS. Desigur, consumul zilnic de lactate şi expunerea la soare (care ajută la producerea vitaminei D ) ajută la sănătatea oaselor. Dar, în afară de Calciu, osul mai are nevoie de înca şaptesprăzace nutrienţi pentru a-şi păstra sănătatea; laptele este foarte important dar nu suficient. In ce priveşte soarele şi vitamina D trebuie ştiut că studiile arată că este nevoie de un supliment de vitamina D pe lângă cel produs în corp sub acţiunea radiaţiilor solare. Iar uneori acest supliment are şi un rol de protecţie împotriva unor tipuri de cancere.
  • Sunt prea tânăr să mă gândesc la osteoporoză. FALS. În lipsa unor cauze secundare, osteoporoza apare mai târziu. Dar tratamentul ei este lung şi destul de anevoios. Altceva este dacă aveţi o discuţie cu medicul dumneavoastră despre ce ar trebui să faceţi pentru a preveni osteoporoza încă înainte de apariţia ei. Dietă, exerciţii fizice, expunere la soare, fumat, spaţierea sarcinilor sunt numai câteva subiecte de discuţie cu medicul dumneavoastră legat de osteoporoză.

Sunt convins că ”decât bătrân, bolnav şi sărac e mai bine tânar, sănătos şi bogat” dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Aşa încât, pe măsură ce strângeţi bani albi pentru zile negre cred că este bine să vă gândiţi dacă nu vreţi să străngeţi şi capital osos pentru mai târziu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite