Măsuri care previn cancerul de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din şase românce dezvoltă cancer mamar de-a lungul vieţii, avertizează Liga Română de Cancer. Aducerea pe lume a unui copil înainte de 30 de ani, adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi efectuarea analizelor specifice an de an previn apariţia cancerului mamar.

Studiile arată că femeile care nasc primul copil după vârsta de 30 de ani prezintă un risc mai crescut de a face cancer mamar comparativ cu cele care au primul copil înainte de 30 de ani.

Explicaţia este pusă pe seama faptului că, în timpul sarcinii, are loc maturizarea completă a celulelor mamare, ceea ce le protejează
împotriva degradării.

Alăptarea este o altă metodă care le protejează pe femei de apariţia cancerului mamar. În timpul acestui proces, scade nivelul de estrogeni, hormoni implicaţi în progresia tumorilor mamare. Astfel, cu fiecare copil alăptat, riscul de cancer de sân scade cu aproximativ 7 la sută.

Renunţaţi la fumat şi la consumul de alcool!

Una dintre cele mai importante reguli de viaţă pentru prevenirea cancerului de sân este renunţarea la fumat, semnalează specialiştii. Acest lucru deoarece s-a observat că, în cazul femeilor care au fumat timp de 10 ani câte un pachet de ţigări pe zi, riscul de cancer mamar ajunge la 60%.

Chiar şi tabagismul pasiv este periculos. Riscurile de a face cancer mamar în cazul femeilor nefumătoare, dar care sunt expuse frecvent fumului de ţigară, sunt de trei ori mai mari decât în cazul celor care nu au contact frecvent cu fumul ţigărilor.

Potrivit rezultatelor unui studiu prezentat la conferinţa anuală a Asociaţiei Americane de Oncologie, femeile care consumă zilnic minimum două pahare cu vin prezintă cu 51% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer de sân.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 7 ani şi la care au participat aproape 185.000 de femei aflate la menopauză, a scos la iveală că şi consumul unui pahar de alcool pe zi creşte riscul de cancer mamar cu 33%.

Specialiştii afirmă că alcoolul împiedică organismul să descompună estrogenul, care alimentează creşterea tumorilor canceroase. De asemenea, şi produşii chimici formaţi în organism în timpul digestiei alcoolului sunt asociaţi cu dezvoltarea cancerului mamar.

Grăsimile hidrogenate trebuie evitate

Consumul zilnic de anumite grăsimi afectează serios arterele, creşte riscul de infarct şi de accident vascular cerebral, dar şi de cancer de sân. De aceea, produsele pe a căror ectihetă sunt specificate „grăsimi trans-", „materii grase parţial hidrogenate" sau „uleiuri vegetale hidrogenate" trebuie evitate pe cât posibil. În plus, aceste alimente cresc riscul de obezitate, un alt factor de risc în apariţia cancerului de sân. 

Depistarea precoce, esenţială

Peste 93% din cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes dacă sunt depistate precoce. „Mamografiile regulate constituie cea mai bună apărare împotriva cancerului mamar. O mamografie poate depista cancerul mamar în stadiile precoce, cu doi ani şi jumătate înainte ca el să devină clinic evident.

Depistarea rapidă a bolii oferă femeilor şansele cele mai mari de supravieţuire şi cele mai bune opţiuni terapeutice", spune medicul primar oncolog Dana Lucia Stănculeanu de la Institutul Oncologic Bucureşti.

Mamografiile trebuie făcute anual mai ales de femeile cu vârste de peste 40 de ani, când riscurile de cancer de sân cresc. După 65 de ani, femeile au de două ori mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu cancer de sân, comparativ cu cele cu vârste până în 65 de ani. De asemenea, sunt indicate automonitorizarea lunară a sânilor şi efectuarea anuală a unui control medical al sânilor.

30 de minute de mişcare zilnic

Activitatea fizică moderată reduce cu 30-40 la sută riscurile de cancer de sân, conform specialiştilor de la Institutul Naţional de Sănătate şi de Cercetare Medicală din Franţa.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite