E-urile care dau gust bun si ne feresc de infectii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putini stiu ca aditivii alimentari, denumiti si E-uri, ajuta la diversificarea produselor alimentare. Specialistii sustin ca unele substante intentionat adaugate in timpul procesarii alimentelor

Putini stiu ca aditivii alimentari, denumiti si E-uri, ajuta la diversificarea produselor alimentare. Specialistii sustin ca unele substante intentionat adaugate in timpul procesarii alimentelor contribuie la asigurarea calitatii igienice, senzoriale si nutritionale a produselor. "Orice tehnolog stie ca, fara aditivi alimentari, aceste calitati nu ar fi posibile si numeroase alimente nu ar exista pe piata", ne spun nutritionistii de la Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS). Aditivii alimentari asigura calitatile senzoriale ale produsului, cum ar fi conservantii si antioxidantii. Colorantii, edulcorantii, potentiatorii de gust si texturantii asigura calitatile senzoriale ale alimentului. De asemenea, atat de controversatele E-uri asigura calitatile nutritionale ale alimentului. "Aditivii nu pot reda "sanatatea" unui produs pe care acesta nu o are din start, nici nu pot sa amelioreze calitatea deteriorata a acestuia. Acestia pot numai sa conserve produsului calitatile sale initiale, un timp mai indelungat decat cel obisnuit", mai sustin nutritionistii de la FPAS. Iata cateva exemple benefice ale rolului aditivilor in diversificarea alimentelor: margarina, sosurile condimentate, smantana UHT, produse lactate acide cu conservare indelungata, deserturi instant, produse zaharoase si de cofetarie, precum si preparate culinare. Margarina este o emulsie de tipul "apa in ulei", care necesita utilizarea emulgatorilor (mono si digliceride sau lecitine) si a antioxidantilor (acid ascorbic, acid citric) pentru a asigura o consistenta buna si o protectie fata de oxidare. Astfel, pe piata se gasesc mai multe tipuri de margarine: unele tartinabile, cu un continut variat de grasime, altele pentru produse de patiserie, iar altele pentru creme etc. Prin utilizarea diferitilor aditivi de consistenta (gume, pectine, amidon modificat, derivati ai celulozei), de aromatizanti si potentiator de gust, se obtin o multime de sosuri care se folosesc la salatele de cruditati. Si la smantana, pentru conservare, se foloseste un tratament UHT, urmat de o dozare aseptica. Adaugarea unui stabilizator, E 407, este indispensabila in procesul de productie, pentru a evita smantanirea. Pentru a proteja proteinele si a reda textura dorita a iaurtului, este necesar sa se apeleze la aditivii alimentari. Astfel, in cazul produselor lactate acide de conservare indelungata, pectina (E 440) stabilizeaza si confera o lejera vascozitate bauturilor si da aspect de gel produselor ferme. "Aditivii dau o structura omogena, fina si stabila cu o valoare energetica net diminuata in comparatie cu cea data de amidon, la deserturile instant. Astfel, se pot obtine rapid, la rece, cremele, budincile, mixurile pentru inghetate etc.", spun specialistii de la FPAS. Poliolii, alte E-uri, sunt utilizati in prepararea produselor de cofetarie, la fabricarea gumei de mestecat sau a ciocolatei. "Acestia sunt eficienti in special pentru produsele necariogene sau hipocalorice", spun medicii de la FPAS. "Deja prezenti in mod natural in bulionul de carne si in bazele pentru fabricarea sosurilor, glutamatii sunt folositi la anumite preparate culinare. Glutamatii au eficacitate deplina in interiorul unor sisteme alimentare, carora le confera gustul de extract de carne", mai spun specialistii in alimentatie. Medicii sustin ca, folositi dupa reguli bine stabilite, aditivii sunt elemente cu valente multiple in dezvoltarea si promovarea alimentelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite