Cele mai bune tonice cardiace naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cura cu ceai  obţinut din amestec  de păducel şi de valeriană  durează 40 de zile
Cura cu ceai obţinut din amestec de păducel şi de valeriană durează 40 de zile

Stresul, anxietatea şi stilul de viaţă haotic înrăutăţesc starea de sănătate a inimii. Plantele cu efecte tonice vin în ajutorul suferinzilor cardiaci, atenuând simptomele cu care se confruntă : ameţeli, palpitaţii şi sufocări.

Infuziile, siropurile şi tincturile din plante sunt la îndemâna acestor suferinzi. Pentru cardiacii care au avut un infarct, pentru hipertensivi sau pentru cei care au insuficienţă cardiacă, remediile naturale luate conform indicaţiilor medicului „veghează" ca viaţa lor să nu fie pusă în pericol.

1 Degeţelul roşu combate aritmiile

Specialiştii apreciază că degeţelul roşu este un excelent tonic cardiac. Fie că este vorba de creşterea frecvenţei ritmului inimii (tahicardia), de reducerea numărului de pulsaţii sub valorile normale (brahicardia) sau de o circulaţie periferică deficitară, planta are o acţiune calmantă la nivel cardiac.

De asemenea, este foarte bogată în săruri minerale, în vitamina C, în acizi organici şi în flavonoizi. Tratamentul se administrează pe durate scurte (două-trei zile) şi se iau câte 10-15 picături de extract de degeţel roşu pe zi, sub controlul terapeutului.

2 Unguraş, contra palpitaţiilor

Este o plantă cu proprietăţi expectorante, antispastice şi emoliente, având capacitatea să regleze bătăile inimii. Când apar primele simptome (ameţeli sau înţepături în zona inimii), trebuie să beţi o infuzie (care se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi din 250 ml apă fierbinte), pentru că ceaiul reduce palpitaţiile.

Zilnic, sunt indicate câte trei căni de infuzie, iar ultima se bea seara, înainte de culcare. De asemenea, foarte eficientă în aritmii este tinctura de unguraş. Se ia câte o linguriţă (în amestec cu 100 ml de apă) de trei ori pe zi, după mesele principale. Preparatele din unguraş tratează şi afecţiunile căilor respiratorii.

Beneficiu: Cojile de portocală şi scorţişoara sunt eficiente în tratarea bolilor de inimă.

3 Talpa-gâştei reduce excitaţia nervoasă

Pentru că este foarte eficientă, în medicina tradiţională, talpa-gâştei poartă numele de „doctorul cardiacilor". Este un sedativ de excepţie, indicat în tratamentul bolilor pe fond nervos. Infuzia acţionează asupra tuturor organelor interne şi reduce starea de încordare şi de excitaţie nervoasă. Fitoterapeuţii recomandă acest remediu în reglarea presiunii sângelui, în hipertensiune şi în problemele digestive.

Preparatele din talpa-gâştei se folosesc intern, sub formă de infuzie şi de tinctură. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă rasă de plantă uscată, adăugată într-o cană cu 250 ml de apă fierbinte. Ceaiul se bea după 10 minute de infuzare. Doza zilnică este de trei căni de ceai, îndulcit cu miere, de preferinţă de tei. Tinctura din talpa-gâştei poate fi folosită şi ca remediu de urgenţă în cazul unor episoade acute de palpitaţii.

4 Păducelul previne infarctul

Orice boală de inimă cu substrat nervos (hipotensiunea şi hipertensiunea arterială, tahicardia, şi tulburările neurovegetative) se poate trata cu ajutorul extractelor de păducel: infuzie, tinctură şi sirop. În compoziţia plantei există acidul triterpenic, care este un excelent tonic cardiac. Mai mult, leacurile pe bază de păducel reglează circulaţia sângelui, prevenind astfel producerea infarctelor şi atacurilor cerebrale.

5 Hibiscusul scade tensiunea arterială

Ceaiurile din flori de hibiscus sunt reconfortante. Ele pot înlocui cafeaua de dimineaţă, fără a avea efect de creştere a tensiunii arteriale. Infuzia de hibiscus se prepară din două linguriţe de plantă uscată şi o cană de 250 ml de apă fierbinte. După două-trei clocote, infuzia se lasă zece minute şi apoi se strecoară. Mai mult, specialiştii spun că tratamentul cu hibiscus este eficient în caz de insomnii ori de oboseală fizică sau psihică.

O salată de fructe în care adaugi cătină şi hibiscus (câte o linguriţă) te protejează de afecţiunile cardiace.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

Plantele care se administrează în caz de afecţiuni cardiace trebuie luate în paralel cu medicaţia alopată prescrisă de cardiolog, în doze individualizate.

Păducelul, vâscul, măslinul, măceşul, ginkgo biloba, talpa-gâştei şi ceaiul verde au acţiune cardio-tonică, coronarodilatatoare, reglatoare a tensiunii arteriale, de normalizare a ritmului cardiac şi vasodilatatoare.

Talpa-gâştei se poate consuma sub formă de tinctură, câte 20-30 de picături, de două-trei ori pe zi, înainte de mese. Are acţiune calmantă la nivel cardiac şi nervos, reduce stresul şi reglează tensiunea arterială. Tot sub formă de tinctură se ia şi păducelul, 15-20 de picături, de trei ori pe zi.

Degeţelul roşu, un tonic cardiac excelent, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. După trei zile de terapie, urmează un regim de întreţinere cu 3-5 picături pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite