7 simptome ale accidentului vascular cerebral

7 simptome ale accidentului vascular cerebral

Somnolenţa şi durerea de cap intensă pot semnala un atac cerebral.

Anual, 1 din 5 persoane moare din cauza unui accident vascular cerebral. Este bine să ştim care sunt simptomele acestei complicaţii ameninţătoare de viaţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când o arteră blocată sau ruptă determină lipsa bruscă a sângelui oxigenat în creier. Atunci când sângele bogat în oxigen nu poate ajunge la celulele nervoase dintr-o anumită regiune a creierului, acestea suferă deteriorări sau mor. Există două tipuri de AVC: accidentul vascular ischemic, provocat de un blocaj arterial, cauzat, de regulă, de un cheag de sânge în creier sau în vasele de la nivelul gâtului.

Accidentele ischemice reprezintă 90% din totalul accidentelor vasculare. Al doilea tip este accidentul vascular hemoragic, care este mai rar, dar mai grav. Acesta se produce ca urmare a unei sângerări în creier, prin ruperea unui vas de sânge sau a unei dilatări apărute pe un vas de sânge subţiat.

În fiecare an, zeci de mii de persoane din ţara noastră suferă un prim AVC. În 60% dintre cazuri, acesta este fatal. Accidentele vasculare provoacă 20% din totalul deceselor şi sunt prima cauză majoră de handicap. În România trăiesc aproximativ 1 milion de bolnavi care au suferit un AVC.

Aşa se manifestă!

1.    O stare subită de slăbiciune, furnicături sau amorţeală în braţ, mână sau picior, mai accentuată pe una din jumătăţile corpului
2.    Somnolenţă, fără un motiv întemeiat.
3.    O stare de confuzie apărută brusc, cu dificultăţi de vorbire. Bolnavul găseşte greu cuvintele potrivite, limbajul devine incoerent sau de neînţeles. Pot să apară, de asemenea, dificultăţi de percepere a discursului celorlalţi.
4.    Pierderea bruscă a vederii (la un ochi ori chiar la ambii) sau vederea dublă.
5.    O stare de ameţeală, lipsa echilibrului sau a coordonării. În unele cazuri, aceasta este urmată de pierderea cunoştinţei.
 

Află pe clicksanatate.ro la ce alte semne să fii atent!

Fiert, crud sau copt? Care e mai sănătos?

Pătrunjelul te scapă de kilogramele în plus

citeste totul despre: