Remedii care „sting“ arsurile la stomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 1 din 3 adulţi au cel puţin un episod de pirozis pe durata vieţii, în timp ce până la 10% dintre persoane se confruntă cu această problemă în fiecare zi. Disconfortul poate fi remediat în mod natural

Arsurile la stomac sau, în termeni medicali, pirozisul reprezintă senzaţia extrem de neplăcută de arsură/căldură resimţită la baza sterului, adică „în coşul pieptului“, dar şi retrosternal, fiind însoţită de eructaţii şi regurgitaţii.

Se întâmplă din cauza refluxului gastric acid dinspre stomac spre esofag, care irită mucoasa esofagiană. Disconfortul apare deoarece, aceasta din urmă, spre deosebire de mucoasa gastrică, nu este ecoperită de stratul protector de mucus. În mod normal, o „trapă“ musculară denumită sfincter esofagian inferior (cardia) menţine acidul gastric la locul lui. În cazul pirozisului, scade tonusul acestui sfincter, din variate cauze:

  • anumite alimente care determină relaxarea lui, cum ar fi ciocolata, cafeaua, ceaiul, dropsurile cu mentă, alcoolul, mesele bogate în grăsimi;
  • iritarea directă a mucoase esofagului din pricina contimentelor, citricelor, fumatului, roşiilor;
  • întinsul în pat imediat după masă anulează pasajul gravitaţional al alimentelor dinspre esofag spre stomac;
  • creşterea presiunii abdominale – obezitate, sarcină, tuse cronică, ridicare de greutăţi, îmbrăcăminte strâmtă, băuturile carbogazoase;
  • anumite medicamente – antihipertensive, antiinflamatoarelor, antiasmatice;

Cum stingi flacăra

Imediat ce simţi semnele prevestitoare ale arsurii, bea un pahar mare cu apă, pentru a spăla acidul gastric. De ajutor este infuzia de ghimbir, care determiă relaxarea muşchilor care căptuşesc pereţii esofagului, astfel încât acidul gastric să nu fie împins în sus. Pentru a ameliora arsurile, poţi bea ceaiul de anason, chimen şi fenicul. Ayurveda, medicina tradiţională indiană, recomandă în aceste cazuri ceaiurile de scorţişoară şi nucşoară.

Indicat pentru neutralizarea acidului este bicarbonatul de sodiu. Amestecă o jumătate de linguriţă de bicarbonat  şi cateva picături de suc de lămâie în jumătate de cană de apă caldă. Evită să bei doar bicarbonat diluat. E nevoie şi de suc de lămâie pentru a scăpa de o parte din gazul pe care bicarbonatul în produce în stomac atunci când intră în contactul cu acizii. Un efect similar poate fi obţinut, consumând sucul alcalin al unor legume precum castraveţii, morcovii, ridichile sau sfecla roşie.

Dacă esofagul ia foc mai des, poţi încerca infuzia din rădăcină de nalbă mare (o linguriţă la o cană de apă fiartă). Este unul dintre cele mai vechi remedii cunoscute pentru arsurile de acest fel. Planta produce o substanţă gelatinoasă, ca amidonul, denumită mucilagiu, care căptuşeşte mucoasa esofagului, protejând-o. Pentru un efect  scontat, bea trei sau patru căni pe zi.

Un remediu asemănător poate fi prepart din ulm (o linguriţă de scoarţă pudră la o cană de apă) sau pulberea de lemn dulce (două linguriţe la o cană de apă).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite