Legea bugetului a dus la un scandal nemaivăzut în Parlament. Ce urmăresc Simion și Șoșoacă ANALIZĂ

0
Publicat:

Dezbaterea Legii bugetului a dus la un scandal general în Parlament, atât între aleșii AUR și Diana Șoșoacă, dar și între un deputat PSD și UDMR. Din poză nu a lipsit nici USR. Acum, Puterea cere sancțiuni mai dure.

Simion și Șoșoacă vor să țină electoratul aproape FOTO Inquam Photos
Simion și Șoșoacă vor să țină electoratul aproape FOTO Inquam Photos

19 decembrie 2023 va rămâne în istoria parlamentară drept unul dintre momentele în care deputații și senatorii din mai multe partide s-au comportat mai rău decât pe stadion, adresându-și vorbe grele. Au fost injurii, amenințări și chiar îmbrânceli.

Premisele tensiunilor au fost create de mambri USR, care timp de câteva minute au ocupat tribuna centrală din plen, având cutii pe care erau inscripționate mesaje anti-Guvern. Imediat locul lor a fost luat de cei din AUR, cu George Simion la microfon. Iar atunci a început scandalul, peste Simion venind la tribună fosta sa colegă, senatoarea Diana Șoșoacă, aleasă pe listele AUR. „Te agresez sexual, scroafo”, i-a transmis Simion. „Pe cine agresezi tu, sexual, mă? Nu ți-e rușine, bă violentule? Fătălăii de la AUR”, a replicat Șoșoacă. Au urmat momente cu invective și dintr-o parte, și din alta. La un moment dat, Simion i-a dat lui Șoșoacă peste telefon, acesta căzând în apropierea tribunei plenului. Senatoarea care acum conduce Partidul S.O.S. a afirmat că îl va reclama la Parchet pentru comportamentul violent, apoi a continuat să-l numească „fătălău de tinichea” și „globalist împuțit”.

Însă nu a fost singurul scandal. Între deputatul Dan Tănasă (AUR) și Daniel Ghiță (PSD), pe de o parte, și aleșii UDMR a început un adevărat scandal după ce unui ales al Uniunii i-a fost reproșat că miroase a pălincă și apoi numiți trădători. Au urmat insulte de ambele părți și cei mai recalcitranți dintre aleși au fost ținuți de colegii lor pentru a nu se lua la bătaie. „Fără să le zică cineva ceva au început să ne facă semne și să-l jignească pe Dan Tănasă, invitându-ne la bătaie!”, a scris Ghiță pe Facebook.

Este inimaginabil ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul României”, a afirmat Csoma Botond, liderul deputaților UDMR. „Era ca într-o crâșmă de mahala. Cred că în anul electoral 2024, aceste atitudini se vor amplifica, din păcate”, a conchis Csoma.

Ce inițiative sunt pe circuit

Șeful interimar al Camerei Deputaților deja a anunțat că va fi înăsprit regulamentul, fiind dorit chiar un serviciu de securitate care să intervină, adică să fie mai eficienți față de angajații de la Direcția Afaceri Interne. O soluție ar fi chiar interzicerea accesului în Parlament al scandalagiilor, iar pentru ședințe să li se dea un link pentru a putea participa.

De altfel, pe circuit parlamentar sunt cel puțin două propuneri venite din partea unor lideri importanți ai Coaliției, adică Alfred Simonis și Gabriel Andronache (liderul deputaților PNL). Una dintre ele, care deja a trecut de Comisia permanentă pentru Statutul deputaților și senatorilor, prevede că este interzisă utilizarea violenței verbale constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui deputat, senator sau alt demnitar în timpul ședințelor comune, cum a fost și cea pe Legea bugetului. O altă prevedere este cea prin care președintele de ședință poate chema pe cineva din sală la ordine, dacă „tulbură dezbaterile sau creează agitație”. De asemenea, președintele de ședință poate dispune evacuarea din sală a persoanelor care împiedică desfășurarea lucrărilor ședinței comune. Printre sancțiunile complementare poate fi și tăierea indemnizației de parlamentar cu până la 50%, pentru o perioadă de maximum 6 luni.

Pe de altă parte, un demers care se referă doar la Camera Deputaților, aflat la comisia de specialitate, prevede că e interzisă ocuparea locurilor de la prezidiul Camerei Deputaților de către orice persoană neautorizată indiferent de calitatea acesteia, blocarea tribunei centrale a Camerei Deputaților sau blocarea activității uneia sau a mai multor comisii. Practic, ar fi evitate scene precum blocarea tribunei centrale a plenului de AUR sau de USR. De asemenea, un alt articol va duce la interzicerea prezenței la dezbaterile și votul din Camera Deputaților a persoanelor neautorizate, adică ar fi evitate momente precum desantul unor aleși de la Senat la activitatea celuilalt for.

Comportamentul de scandalagii, cu dedicație pentru electorat

„Adevărul” a stat de vorbă cu analistul politic George Jiglău pe tema celor întâmplate în Parlament, pentru a traduce posibilul impact electoral. „Dacă ne uităm la cei care au făcut scandal, poate părea anormal pentru noi un asemenea comportament, pentru o parte însemnată a populației, dar nu e așa pentru electoratul lor. Vorbim de doi politicieni care și-au construit notorietatea pe genul acesta de acțiuni. Ei arată că sunt coerenți, că pot să păstreze simpatia unei părți a electoratului care asta vrea. Acea parte e atât de nemulțumită și frustrată de politicieni și instituții încât își doresc o deranjare cât mai mare a celor care le reprezintă. Practic, asta îi consolidează pe ei în zona lor electorală”, a afirmat Jiglău, care a atras atenția: „O să fie tot mai multe de acest fel în anul electoral 2024, când trebuie să ții aproape simpatizanții sau pe cei care sunt anti-sistem”.

Rezolvarea situației nu e chiar ușoară, mai arată analistul politic, întrebat dacă totul se poate rezolva prin sancțiuni. „Trebuie să reduci cauzele. Cu sancțiuni parlamentare rezolvi temporar. Găsesc alte canale unde să se exprime, pe site-urile lor, pe social media”, a subliniat Jiglău. Iar soluția pe termen lung este o selecție mai bună a viitorilor parlamentari de partidele care evită scandalul, pentru a putea să fie crescută încrederea în instituție, să nu mai fie așa de antipatizată, susține acesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite