Măria Sa, Publicul
0S-a încheiat Târgul de Carte! A fost un maraton frumos, unul în care simţi că te lasă picioarele, că ţi se blochează creierul, că nu mai ai aer în plămâni, dar pe care-l treci cu pieptul înainte, mândru de a fi parcurs cei 42 de kilometri trasaţi pentru vecie de soldatul Philippides.
Am consumat multă energie, dar am primit-o înapoi înzecit. Miile de oameni cu care am stat faţă în faţă, timp de cinci zile, au fost impresionanţi. O vorbă schimbată în fugă, un compliment făcut cu emoţie în glas, o privire recunoscătoare sau o semnătură pe carte - toate acestea ne-au unit într-un fel de complicitate haiducească. O complicitate în slujba adevărului.
De câteva ori mi s-au umezit ochii şi mi-am înghiţit lacrimile, pentru a nu da semne de slăbiciune în faţa unor oameni care mă rugau, ca pe propriul lor copil, să fiu tare, să nu mă dau bătut, să duc lucrurile până la capăt.
M-am simţit, într-adevăr, ca un copil cu zeci de bunici, cu sute de părinţi, cu alte sute de fraţi şi surori. M-am simţit într-o familie mare şi generoasă. Familia cărţii.
Mulţi m-au felicitat pentru curaj. Îi rog să mă creadă că nu e vorba de niciun curaj. E vorba doar de tenacitate, ambiţie, pasiune şi, poate, de un spirit justiţiar. Şi, în mod cert, de o mare nevoie de adevăr. Nevoie împărtăşită de milioane de oameni, dar pe care am avut-o onoarea s-o preiau eu şi s-o transform într-o carte. Iată de ce consider că „Sfârşitul Ceauşeştilor" are milioane de autori.
Şi pentru că tot suntem la ora bilanţului, vă rog să-mi permiteţi să-i trec în revistă pe cei 38 de invitaţi care m-au onorat cu prezenţa lor, acceptând să mă însoţească la prezentarea cărţii. Au fost 20 de întâlniri, din două în două ore, pe parcursul a cinci zile.
Un adevărat turnir.
Miercuri au vorbit revoluţionarii Ion Gîtlan, Florin Filipoiu şi Mihail Montanu, publicistul Stelian Tănase, Peter Imre (directorul Adevărul Holding), paraşutistul Dorin Cârlan (unul dintre cei trei componenţi ai plutonului de execuţie de la Târgovişte), „Naşul" Radu Moraru şi istoricul Adrian Cioroianu.
Joi vi s-au adresat ofiţerii în rezervă Ion Ţecu, Ion Mareş şi Ion Mateescu (care i-au păzit pe soţii Ceauşescu la Târgovişte), scriitorul Viorel Domenico (autorul a două cărţi despre Revoluţie), revoluţionarii Constantin Isac şi Vali Motorga (colegul de la TVR, împuşcat în decembrie '89), publiciştii Florin Iaru şi George Stanca.
Vineri v-aţi întâlnit cu revoluţionarul Petre Ilie Ştirbescu (cel care i-a făcut prima percheziţie lui Ceauşescu, în sediul Miliţiei din Târgovişte), istoricul Alex Mihai Stoenescu, Ştefan Andrei (fost ministru de Externe în anii '80), regizorii Radu Gabrea, Cristian Mungiu şi Radu Muntean, gazetarul Cristian Ţopescu, generalul în rezervă Mugurel Florescu (prezent la procesul Ceauşeştilor), Haralambie Voicilaş (avocatul lui Valentin Ceauşescu).
Sâmbătă i-aţi putut asculta pe actriţa Iarina Demian, fostul mare handbalist Cristian Gaţu (martor la aducerea cadavrelor Ceauşeştilor de la Târgovişte şi la rătăcirea lor în Ghencea), istoricul Vladimir Tismăneanu, Dinu Patriciu (patronul Adevărul Holding), generalul Victor Atanasie Stănculescu (adus sub escortă de la Jilava, unde se află în detenţie), colonelul în rezervă Trifan Matenciuc (aghiotantul lui Stănculescu în decembrie '89), actorul Ion Caramitru, publiciştii Ion Cristoiu, Cătălin Tolontan, Liviu Antonesei şi Radu Paraschivescu.
În fine, ieri aţi ascultat poveştile a doi oameni care s-au intersectat cu soţii Ceauşescu pe 22 decembrie lângă Titu: inginerii Marius Popescu şi Nicolae Vlad.
Le mulţumesc tuturor.
Şi mă înclin în faţa publicului. Măria Sa, Publicul.