FOTO Peştele piranha vegetarian, maimuţa care toarce sau şopârla timidă - câteva din ultimele specii descoperite în jungla amazoniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maimuţa care toarce. FOTO: worldwildlife.org
Maimuţa care toarce. FOTO: worldwildlife.org

Un piranha vegetarian figurează printre cele 441 de noi specii descoperite în ultimii patru ani în jungla amazoniană, a anunţat miercuri World Wildlife Fund (WWF), organizaţie care a compilat mai cercetările mai multor oameni de ştiinţă într-un studiu.

Potrivit datelor oferite de WWF în noile specii pot fi regăsite cel puţin 258 de plante, 84 de peşti, 22 de reptile, 18 de păsări şi o nouă specie de mamifer, dar au fost amintite informaţii şi despre nenumărate descoperiri privind insectele şi nevertebratele.

„Cu o medie de cel puţin două specii noi descoperite în fiecare săptămână în ultimii patru ani, este clar că extraordinarul pădure a Amazonului rămâne una din cele mai importante rezervoare de biodiversitate din lume”, a declarat Directorul de Programe pentru Brazilia şi Amazon a filialei britanice, Damian Fleming.

Multe dintre aceste specii sunt endemice în regiune, ceea ce le face vulnerabile la efectele despăduririlor.

Piranha vegetarian FOTO worldwildlife.org

Piranha vegetarian. FOTO: worldwildlife

Peştele piranha vegetarian, specie poartă numele de Tometes camunani, este ameninţat prin construcţia de baraje şi şantierele miniere care afectează habitatul său. Printre descoperiri mai regăsim o maimuţă care toarce ca o pisică sau o borască a cărei mărimi nu depăşeşte dimensiunea unei unghii de la degetul mare, aceasta din urmă purtând numele latin de Allobates amissibilis – „cea care poate fi pierdută cu uşurinţă”.

O altă descoperire este o şopârlă deosebit de timidă, de aici şi numele de Gonatodes timidus, care deşi are piele precum o flacără, până în prezent nu a fost în atenţia oamenilor de ştiinţă.

Pentru prima dată, un studiu publicat de revista Science vineri a întocmit un inventar al tipurilor de copaci din Amazon , cu scopul de a prezenta diversitatea, bogăţia şi raritatea acestor exemplare ale regnului vegetal.

Soparla timida FOTO worldwildlife.org

Şopârla timidă. FOTO: worldwildlife.org

Rezultatele prezentate de Science susţin că Amazonul este compus din aproape 390 de miliarde de arbori, aceştia aparţinând a aproximativ 16.000 de specii. Dintre acestea, 227 de specii sunt hiperdominante şi acoperă peste jumătate din suprafaţă, în timp ce 11.000 de specii rare reprezintă doar 0,12%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite