Un român face valuri în lumea sportului: Marius Vizer, atac frontal la CIO. Cazul a ajuns în Reuters şi „The Guardian“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia realegerii sale ca preşedinte SportAccord, românul de 55 de ani l-a pus la zid pe şeful mişcării olimpice, neamţul Thomas Bach, acuzându-l că iroseşte banii sportului şi conduce o organizaţie depăşită şi învechit.

Un român a tulburat serios apele în lumea sportului, provocând un „cutremur“ la cel mai înalt nivel. Iar cazul a făcut înconjurul lumii, fiind preluat de Reuters, „The Guardian“ sau „Spiegel“.

Ce s-a întâmplat? Luni, Marius Vizer a fost reales în fruntea SportAccord, organizaţie care reuneşte federaţiile olimpice şi non-olimpice. Acest for e condus de Vizer – e şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo – din 2013. 

Cu ocazia realegerii sale în timpul reuniunii SportAccord de la Soci (Rusia), românul a luat cuvântul şi a lansat un atac fără precedent asupra Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi preşedintelui acestuia, neamţul Thomas Bach.

„După ce am devenit preşedintele SportAccord, am încercat tot timpul să dezvolt o colaborare constructivă cu preşedintele CIO. Din păcate, nu s-a putut. Domnule preşedinte, nu mai blocaţi strategia SportAccord şi misiunea sa de identificare şi organizare a conferinţelor şi jocurilor reunite. Nu încercaţi să impuneţi organizatorilor de evenimente SportAccord cum să distribuie fondurile pe care noi le generăm. Nu interveniţi în autonomia organizaţiilor sportive“, i s-a adresat Vizer lui Bach, prezent şi el în sală.

„Sportivii suferă, CIO aruncă banii“

Atacul lui Vizer nu s-a oprit aici. El a catalogat CIO drept o organizaţie „expirată, învechită, nedreaptă şi lipsită de transparenţă“.

Românul s-a arătat contrariat de faptul că Bach a aprobat un proiect pentru înfiinţarea unui post de televiziune, obiectiv care va „înghiţi“ 450 de milioane de dolari. „CIO TV reprezintă o risipă de bani, aşa cum sunt şi ceremoniile tot mai costisitoare de deschidere şi închidere ale Jocurilor Olimpice. Dacă în loc de astfel de proiecte inutile, CIO ar aloca trei milioane de dolari pe zi pentru ajutorarea sportivilor la nivel global, atunci mulţi dintre ei n-ar mai trăi în sărăcie şi în foame“, a continuat Vizer.

El a criticat şi structura administrativă a CIO: „Are vreo 115 membri dintre care doar 45 au legătură directă cu sportul. Adică sunt în minoritate. Nu e normal ca cei mai mulţi dintre oamenii care decid destinele sportului la nivel global să nu aibă o legătură directă cu fenomenul. CIO are nevoie de o reformă temeinică“.

Ce l-a înfuriat pe Vizer?

De unde această izbucnire a preşedintelui SportAccord? Motivele sunt multiple. Potrivit „The Guardian“, Vizer încearcă organizarea Jocurilor Mondiale Reunite, eveniment care ar rivaliza cu Jocurile Olimpice, iar acest lucru nu le convine celor de la CIO. Drept urmare, aceştia îi tot pun beţe în roate lui Vizer. 

Spre exemplu, pentru a-l marginaliza pe român, CIO n-a mai organizat şedinţa Comitetului Executiv în timpul reunirii SportAccord, aşa se întâmpla până acum. Mai mult, CIO a interzis reprezentanţilor oraşelor candidate pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 să participe la întâlnirea SportAccord de la Soci!

Zece federaţii s-au dezis de român

Revolta lui Vizer împotriva CIO s-a întors, ieri, ca un bumerang împotriva sa. Zece federaţii internaţionale care fac parte din SportAccord, printre care cele de fotbal, nataţie, atletism, scrimă, hochei, badminton şi triatlon, au semnat o scrisoare în care s-au dezis de Vizer. Mai mult, federaţiile internaţionale de atletism şi tir au ieşit din SportAccord.

Din cauza programelor CIO, banii investiţi în sport nu ajung la sportivi. Marius Vizer preşedinte SportAccord   Senzaţia mea e că această părere e exclusiv a dumneavoastră. Thomas Bach preşedinte CIO   
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite