Stelistul Keşeru, candidatură serioasă pentru "Gheta de Aur" a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Keşeru e golgheterul Stelei
Claudiu Keşeru e golgheterul Stelei

Dacă va continua să marcheze la foc automat, atacantul Stelei are şanse mari să intre în lupta pentru câştigarea prestigiosului trofeu european.

Cu 10 goluri înscrise în primele opt etape ale Ligii I, Claudiu Keşeru e în acest moment în topul golgheterilor celor mai importante campionate de pe Bătrânul Continent. România n-a mai luat o Gheată de Aur din 1989, de la performanţa reuşită de Dorin Mateuţ.
Au apus de mult vremurile în care campionatul nostru oferea cel mai prolific marcator al Europei. Înainte de Revoluţie, dinamoviştii Dudu Georgescu (de două ori), Cămătaru şi Mateuţ au adus României patru Ghete de Aur, unele dintre ele contestate pentru uşurinţa cu care jucătorii menţionaţi mai sus reuşeau să puncteze. Acesta a fost motivul principal pentru care regulamentul a fost schimbat, aplicându-se un factor de multiplicare (2, 1,5 şi 1) în funcţie de cât de puternică e liga în care activează respectivul fotbalist. Cum România e încadrată la 1,5, pare greu de crezut că Liga I va putea depăşi vreodată în clasamentul Ghetei de Aur campionatele tari ale Europei.
E la un singur gol de lideri
Totuşi, Claudiu Keşeru a pornit ca din puşcă în acest sezon, cu 10 goluri în opt runde (dintre care şase într-un singur meci, cu Pandurii) şi nu dă semne că ar vrea să se oprească. Într-un moment în care majoritatea campionatelor europene se apropie de încheierea primului sfert, ierarhia Ghetei de Aur îl găseşte pe Keşeru pe locul trei, la mică distanţă de golgheterii din Austria şi Croaţia. Din ligile importante, doar spaniolul Diego Costa de la Chelsea se apropie ca punctaj de Keşeru. E de aşteptat însă ca jucători precum Ronaldo, Messi sau Falcao să se dezlănţuie pe parcursul stagiunii şi să recupereze rapid diferenţa, beneficiind şi de factorul de multiplicare cel mai ridicat (2).

Clasamentul la zi pentru Gheata de Aur
Jucător Echipă / Campionat Goluri Puncte
1. Soriano Salzburg / Austria 11 16,5
    Kramaric Rijeka / Croaţia 11 16,5
3. Keşeru Steaua / România 10 15
4. Diego Costa Chelsea / Anglia 7 14
5. Gounongbe Westerlo / Belgia 8 12
*N-au fost luate în calcul ţările nordice a căror campionate se desfăşoară după sistemul primăvară-toamnă.

Românii care au câştigat Gheata de Aur
Jucător Echipă An Goluri
Dudu Georgescu Dinamo 1975 33
Dudu Georgescu Dinamo 1977 47
Rodion Cămătaru Dinamo 1987 44
Dorin Mateuţ Dinamo 1989 43

Ultimii câştigători ai Ghetei de aur
An Jucător Echipă Goluri
2014 Ronaldo Real Madrid 31
Suarez Liverpool 31
2013 Messi Barcelona 46
2012 Messi Barcelona 50
2011 Ronaldo Real Madrid 40
2010 Messi Barcelona 34
 

Body

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite