INTERVIU EXCLUSIV Octavian Bellu: „Facem voluntariat pentru România. Sumele acordate după Campionatele Europene de gimnastică sunt ridicole”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Bellu şi Mariana Bitang cer Guvernului să reglementeze munca antrenorilor la loturile naţionale FOTO Mediafax
Octavian Bellu şi Mariana Bitang cer Guvernului să reglementeze munca antrenorilor la loturile naţionale FOTO Mediafax

Octavian Bellu a declarat într-un interviu pentru "Adevărul" că atât el, cât şi Mariana Bitang lucrează la lotul naţional de gimnastică fără să fie remuneraţi pentru munca depusă. Această situaţie survine din cauza că nu există o lege în România care să reglementeze statului antrenorilor, factor total demotivant pentru orice tehnician care aspiră de antreneze la loturile naţionale.

Adevărul: Domnule Bellu, doamna Bitang a declarat că după Jocurile Olimpice de la Londra nu aţi mai fost plătiţi. Este adevărat că faceţi voluntariat în acest moment pentru România? 

Octavian Bellu: E foarte adevărat. Am mai făcut voluntariat şi în 2010, înainte de Jocurile Olimpice. Nu am avut niciun contract cu nimeni, nici cu federaţia, nici cu Ministerul. Mariana (n.r. Bitang) are locul ei de muncă la Cotroceni (n.r. e consilier de stat pe probleme de sport la Palatul Cotroceni), iar eu lucrez la COSR (n.r. director al Academiei Olimpice de Execelenţă). Efectiv facem voluntariat, cel puţin până se va găsi o soluţie, o lege care să reglementeze statului antrenorilor de la loturile naţionale.

Mai concret, despre ce lege vorbiţi?

Eu am făcut o propunere legislativă prin care antrenorii de la loturile naţionale să aibă un contract de muncă cu federaţia sau cu Ministerul pe un salariu negociat de ambele părţi. Această problemă survine din cauza unui vid legislativ. Sper totuşi să se găsească o soluţie cândva, altfel ne va fi foarte greu. COSR dă o indemnizaţie de 1.000 de lei pentru antrenori şi pentru sportivi, dar este doar o indemnizaţie, nu un contract ferm.

În aceste condiţii, ce aveţi de gând să faceţi în continuare?

Ce aş putea să fac? Nu pot să las fetiţele în sală şi să ies în stradă. Am căutat să nu fac un caz din această problemă. Vom continua munca pe care am început-o. Poate nu ştiţi, dar antrenorii care vin de la cluburi la loturile naţionale lucrează pe salariile pe care le primesc la club, iar de la lot nu iau nimic. Ar trebui să ai alt statut după ce devii antrenor la lotul naţional. Fără un contract, nu mai există nicio motivaţie să faci acest pas.

Credeţi că factorii de decizie vor adopta în viitor o astfel de lege care să reglementeze statutul şi condiţiile de muncă ale antrenorilor?

Eu am propus o soluţie concretă pentru această problemă. Ar trebui să se întâlnească reprezentanţii Ministerului Muncii, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Tineretului şi Sportului pentru a analiza situaţia. Toţi factorii de decizie trebuie să ţină seama că pentru antrenori nu există niciun avantaj că lucrează la loturile naţionale. Nu putem decât să sperăm că se va lua o decizie favorabilă într-un târziu.

„Gimnastele nu pot trăi doar cu banii din premieri”

Premierea gimnastelor după Campionatele Europene de gimnastică de la Moscova o consideraţi o compensaţie?

Sumele acordate pentru performanţele de la Europene sunt ridicole. Pe deasupra, aceste premieri sunt ocazionale. Gimnastele nu pot trăi doar cu aceşti bani acordaţi în funcţie de obţinerea unor performanţe. Haideţi să muncim pe brânci pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, sperând ca fetele să ia medalie, pentru ca la final să primească 70.000 de euro pentru un aur. Dar dacă fetele nu vor câştiga medalii, ce se va întâmpla? Am munci patru ani degeaba. Nu avem niciun fel de perspectivă. Ferească Dumnezeu să se accidenteze vreo gimnastă...

Totuşi, au existat oameni care au spus că gimnastele au luat prea mulţi bani de la Ministerul Sportului după Europene...

Ştiu că există astfel de oameni care numără banii luaţi de Iordache, dar să vină în sala de gimnastică să vadă ce face Iordache şi să încerce să se pună în locul ei. Nu ştiu dacă ar rezista o săptămână.

Sponsorii ar putea rezolva situaţia critică a antrenorilor de la loturile naţionale?

Sponsorii au fost mereu alături de noi, dar ei nu pot investi la nesfârşit fără să aibă anumite câştiguri. Sponsorul aşteaptă anumite facilităţi, care să-l stimuleze. Dacă nu primeşte nimic în schimbul sponsorizării, se va retrage. Dacă nu se rezolvă nimic nici azi, nici mâine, nu ştiu încotro ne vom îndrepta.

441.000 de lei a fost suma cu care au fost premiaţi componenţii loturilor de gimnastică şi antrenorii lor pentru performanţele de la Campionatele Europene de la Moscova

53.200 de lei a primit Larisa Iordache pentru cele patru medalii europene (una de aur şi trei de argint).

Ecaterina Szabo, fostă gimnastă: Pe timpul meu nu existau prime financiare pentru Campionate Europene şi Mondiale. Cred că Larisa a câştigat la acest European cât n-am luat eu în întreaga carieră
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite