Lovitură dură pentru Mitică Dragomir. Bani mult mai puţini din drepturile tv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitică Dragomir
Mitică Dragomir

În 2011, Liga Profesionistă de Fotbal a reuşit să vândă drepturile TV, pe trei ani, pentru suma de 101, 8 milioane de euro, o sumă record în fotbalul românesc.

Dumitru Dragomir a reuşit să smulgă foarte mulţi bani, nesperat de mulţi de la RCS RDS (Digisport), Intact (Antena 1) şi Romtelecom (Dolce), cei trei operatori care aduc fotbalul în casele telespectatorilor. Situaţia nu se va mai repeta şi la anul, când trebuie făcută o nouă renegociere, pentru următorii trei ani, existând semnale clare în privinţa disponibilităţii tot mai scăzute a televiziunilor de a transmite un fotbal atât de controversat. Conform unor surse de pe piaţă, oferta pentru meciurile din Liga I va fi cu cel puţin 30% mai mică decât cea precedentă. Motivul? Fotbalul românesc nu se ridică nici pe departe la nivelul financiar la care a fost cotat, plus că instabilitatea economică a cluburilor conduce destul de des la insolvenţă şi poate determina cazuri precum cel al Rapidului.
Televiziunile vor negociere individuală
Dincolo de asta, televiziunile ar vrea să negocieze separat cu fiecare formaţie, în funcţie de ratingul pe care îl poate aduce aceasta. Ele ar prefera să dea mai multe milioane de euro Stelei, echipă care face audienţă, şi mult mai puţin Chiajnei, spre exemplu, formaţie care nu excită pe nimeni. În Spania, spre exemplu, Barcelona şi Real Madrid beneficiază  de 34 % din banii care vin de la televiziuni, pentru că sunt cele mai atrăgătoare echipe. Dragomir ştie de intenţia operatorilor, în principal a RCS RDS, şi deja a lansat pe piaţă o variantă care să-l ajute la negocieri. El susţine că se află în discuţii cu un post tv din străinătate, care ar fi dispus să preia fotbalul din Liga I.
Dragomir vine cu o variantă fantomă
„E un proiect la care lucrez de mai mult timp. Doar că eu ştiu şi păstrez secretul până se concretizează, asta este arma mea. Postul de televiziune va fi ceva nou pentru România, dar nu o să fie axat doar pe fotbal. În mai puţin de un an o să-i dau drumul. O să mai stau o perioadă până pun la punct ceea ce am de gând cu televiziunea şi astfel să asigur bugetul Ligii pentru mulţi ani, dar şi al echipelor din drepturile de televizare. Anul viitor expiră contractul cu cei de la Digi. Dacă sunt interesaţi, pot intra şi ei în acest proiect, dacă nu, asta e Acest proiect de care v-am spus implică nişte ţări deoarece difuzarea va fi la nivel internaţional. Noi avem mulţi cetăţeni care au plecat în Europa, milioane. Postul de televiziune se va vedea inclusiv în Australia”, a declarat Dumitru Dragomir. Specialiştii consideră însă că varianta lui “Corleone” e destul de fantezistă, fiind greu ca acum să intre pe piaţă un post care să aibă puterea de a se lansa printr-un fotbal care oferă mult mai puţin faţă de ce primeşte.

3,5 milioane de euro primeşte în fiecare an campioana României, din drepturile tv

Cupa României, la Antena 1
Antena 1 a reuşit să dea o lovitură trustului PRO, prin achiziţionarea celui mai important pachet de transmisie a Cupei României. Antena va da până în 2016 câte nouă meciuri pe sezon din această competiţie, după următoarea grilă:  2 din 16-imile de finală, 2 din optimi, 2 din sferturi, semifinalele şi finala. În plus, tot Antena 1 va transmite şi Supecupa României din 2014,2015 şi 2016. Pentru acestea, dar şi pentru dreptul de a transmite toate rezumatele din Cupă, Antena 1 va plăti două milioane de euro.

Transilvania Look vrea exclusivitate pe Ardeal
Unul dintre posturile tv care vrea să intre în lumea fotbalului este Transilvania Look, care aparţine patronului de la CFR Cluj, Arpad Paszkany. Acesta e interesat în special de meciurile din Ardeal, pentru care ar vrea să aibă exclusivitate. Transilvania Look a transmis deja meciuri amicale din perioada de pregătire.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite