Irlanda de Nord, analizată de Ţicleanu, şeful departamentului de scouting al FRF. Care sunt punctele tari ale britanicilor
0Aurel Ţicleanu (55 de ani) a „spionat-o“ pe Irlanda de Nord la ultimele două partide, 2-0 cu Insulele Feroe şi cu Grecia. Într-un interviu acordat pentru „Adevărul“, directorul departamentui de scouting al FRF i-a lăudat pe britanici, „sunt o echipă spectaculoasă, m-am îndrăgostit de ei“, dar susţine că „verzii“ au şi puncte slabe.
Organizarea, dăruirea şi forţa la fazele fixe sunt principalele atuuri ale britanicilor, în viziunea oficialului FRF.
În septembrie 1984, Irlanda de Nord învingea România cu 3-2, în preliminariile pentru Mondialul din 1986. Pe gazonul de pe „Windsor Park“, din Belfast, s-a aflat şi Aurel Ţicleanu, pe atunci internaţional al „Craiovei Maxima“.
30 de ani mai târziu, cele două naţionale se întâlnesc iarăşi, în preliminariile lui Euro 2016, iar Ţicleanu e directorul departamentului de scouting al FRF (din luna aprilie). Motiv pentru care i-a „spionat“ la faţa locului pe nord-irlandezi, liderii grupei, la precedentele două partide din aceste preliminarii.
Aurel Ţicleanu. FOTO: frf.ro
-„Adevărul“: Domnule Ţicleanu, să o luăm cronologic. Aţi fost pe teren în septembrie 1984, la primul eşec cu Irlanda de Nord. Ce vă mai amintiţi de atunci?
Ţicleanu: Că România a ratat foarte mult. Era un meci în care trebuia să obţinem cel puţin un egal. Am dat o pasă de gol, dar ce mai contează acum...Am pierdut acel meci, în care portarul lor, Jennings, a apărat foarte bine.
-N-aţi mai prins şi cealaltă înfrângere, 0-1 pe fostul „23 August“. De ce n-aţi mai jucat în retur?
Partida s-a jucat după vreun an de la manşa tur, prin octombrie 1985. Eu tocmai îmi schimbasem echipa în sezonul 1985-1986, am trecut la Sportul Studenţesc şi am avut şi ceva accidentări. Am ieşit din circuitui naţionalei în acel moment...Dar am fost în tribune şi am văzut şi acel meci, unul identic cu cel din tur, cu multe ratări ale noastre.
-Să revenim la 2014. Ce părere aveţi despre noua Irlanda de Nord, lider în grupa noastră, după trei victorii consecutive, o premieră pentru ei...
Este o echipă care a crescut de la meci la meci în aceste preliminarii. I-am urmărit şi la Belfast şi la Atena. În primul meci, cu Ungaria, în deplasare, au avut genunchii moi, au intrat cu teamă, dar au câştigat pe final. În schimb, la Atena, la ultima victorie, în faţa Greciei, au evoluat încântător.
-Care sunt punctele lor tari?
Au trei jucători la mijlocul terenului foarte buni, sufletul, inima şi mintea echipei. Apoi e şi fundaşul central de picior drept, cel care a şi marcat primul gol cu Insulele Feroe (n.r – McAuley), un jucător excelent. Şi mai au un atacant de clasă, Lafferty, care a marcat în toate cele trei meciuri. N-am mai văzut de mult timp un vârf aşa de înalt (n.r – 1,93 m) cu atâtea abilităţi tehnice. Primesc destul de greu gol, pentru că sunt o echipă compactă, jucătorii de la mijloc îşi fac bine treaba, iar fundaşul McAuley îi ţine la 30 de metri de poartă. De acolo fac un presing foarte puternic. Vă spun, sunt o echipă încântătoare, care dau totul pe teren, m-am îndrăgostit de ei…
-Cum îi batem?
Trebuie să câştigăm mijlocul terenului, să le fim superiori, acolo e cheia meciului. Ei nu primesc uşor gol, dar şi marchează greu. Asta pentru că stilul lor e pur britanic. Nu sunt tehnici, iar golurile pe care le-au dat le-au reuşit mai ales din faze fixe. Din punct de vedere tehnic suntem mult peste ei.În mod normal, nu luăm gol la Bucureşti din acţiune, n-au cum să ne dea gol astfel.
-Punctele slabe?
Sunt puternici, dar au şi destule vulnerabilităţi. I le-am spus lui Anghel Iordănescu şi staff-ului său care au fost foarte atenţi. Nu pot să ţi le spun şi ţie, pentru că ştii cum e în ziua de azi, cu presa, cu materialele preluate în epoca internetului. Şi ei ne citesc şi nu are rost să le dezvăluim.
-Un pronostic?
Repet, la Bucureşti nu au cum să ne dea gol decât dintr-o fază fixă, dar sunt sigur că staff-ul tehnic al naţionalei va contracara această ameninţare. Personal, cred că vom câştiga şi o vom face la o diferenţă mai mare de un gol.
6 goluri a marcat Irlanda de Nord, în trei meciuri. Două au venit după faze fixe. A primit unul singur, tot din fază fixă, după un corner al Ungariei
Kyle Lafferty, golgheterul Irlandei de Nord
„Starurile“ Irlandei de Nord
Roy Carroll (portar, 37 de ani, Notts County). Veteranul apără poarta unei echipe din liga a treia engleză (a evoluat în toate cele 15 etape). La naţională a fost integralist în cele trei meciuri din preliminarii. A trecut de-a lungul carierei pe la echipe precum Wigan, West Ham sau Manchester United.
Gareth McAuley (fundaş, 34 de ani, West Bromwich). Din 2011 la WBA, e unul dintre cei mai buni jucători defensivi ai nord-irlandezilor. A fost schimbat pe finalul partidelor cu Ungaria şi cu Feroe (când a marcat un gol, după un corner), dar a fost integralist cu Grecia. Titular la WBA în anii trecuţi (declarat cel mai bun jucător al echipei în sezonul 2012-2013), n-a jucat însă niciun minut în campionat, în acest sezon.
Paddy McNair (fundaş, 19 ani, Manchester United). Reprezintă viitorul nord-irlandezilor. A debutat la prima echipă a lui Manchester United în septembrie 2014, fiind lăudat de Van Gaal. A strâns patru apariţii în tricoul diavolilor, iar meciul de la Bucureşti reprezintă prima sa selecţie pentru naţională. Ar putea fi titular, din cauza problemelor din defensiva „verzilor“.
Steven Davis (mijlocaş, 29 de ani, Southampton). Cel mai important jucător din selecţionata lui Michael O’Neill. A evoluat în toate meciurile în acest sezon pentru „sfinţi“, iar la naţională e purtătorul banderolei. E cotat la 5,5 milioane de euro, fiind cel mai scump jucător din lotul „verzilor“. E incert pentru meciul de vineri, din cauza unei accidentări.
Kyle Lafferty (atacant, 27 de ani, Norwich). Golgheterul actualei echipe (12 goluri în 40 de meciuri), a înscris câte un gol în fiecare meci din actualele preliminarii. La echipa de club (din liga a doua engleză) n-a marcat însă niciun gol, în 12 meciuri, în acest sezon. Şi el a acuzat uşoare probleme medicale în ultima perioadă.
Raport de joc
Ungaria – Irlanda de Nord 7.09.2014
1 Goluri 2
53 Posesie (%) 47
4 Şuturi pe poartă 4
3 Şuturi la poartă 3
9 Cornere 2
0 Ofsaiduri 1
1 Cartonaşe galbene 1
13 Faulturi comise 19
19 Faulturi suferite 13
357 Pase 278
316 Pase reuşite 250
Vezi aici golurile din meciul Ungaria - Irlanda de Nord (1-2)
Irlanda de Nord – Insulele Feroe 11.10.2014
2 Goluri 0
59 Posesie (%) 41
9 Şuturi pe poartă 0
13 Şuturi la poartă 3
6 Cornere 4
1 Ofsaiduri 0
1 Cartonaşe galbene 1
14 Faulturi comise 14
14 Faulturi suferite 14
412 Pase 232
388 Pase reuşite 209
Vezi aici golurile din meciul Irlanda de Nord - Insulele Feroe (2-0)
Grecia – Irlanda de Nord 14.10.2014
0 Goluri 2
69 Posesie (%) 31
2 Şuturi pe poartă 2
6 Şuturi la poartă 2
2 Cornere 3
0 Ofsaiduri 1
3 Cartonaşe galbene 1
14 Faulturi comise 13
13 Faulturi suferite 14
534 Pase 97
494 Pase reuşite 74
Vezi aici golurile din partida Grecia - Irlanda de Nord (0-2)
România - Irlanda de Nord, vineri, ora 21-45: meciul va fi arbitrat de un multimilionar