Danezii cuceresc inimi, la Euro 2020: Povestea lui Thomas Delaney face înconjurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thomas Delaney
Thomas Delaney

E clar: Danemarca e cealaltă echipă preferată a tuturor. Fie că vorbim despre spectatorii neutri, fie că vorbim despre cei care şi-au susţinut naţionala, în această competiţie.

Danemarca se pregăteşte de semifinala cu Anglia (miercuri, ora 22.00, Pro TV), însă deja a cucerit inimile tuturor, la Euro 2020. 

Mai întâi, a fost incidentul cu Christian Eriksen, la primul meci, cel cu Finlanda (0-1). Iar acum, o dezvăluire făcută de cotidianul spaniol „Marca“ a crescut şi mai mult admiraţia oamenilor pentru această naţională.

„Marca“ a expus o poveste mai puţin cunoscută, în afara Danemarcei. Cea a lui Thomas Delaney (29 de ani). Vorbim despre mijlocaşul care a marcat în victoria Danemarcei din sferturi, 2-1 cu Cehia. Delaney a deschis scorul în acel meci, cu o lovitură de cap, după un corner. 

Ceea ce nu prea se ştia până acum e că Delaney suferă de daltonism, un defect al vederii, care afectează în jur de 320 de milioane de oameni în lume. Concret, daltoniştii nu pot deosebi culorile (mai ales roşu şi verde) pentru că receptorul responsabil pentru culoarea respectivă nu funcţionează. Drept urmare, astfel de persoane văd în negru sau gri. 

O astfel de problemă e cu atât mai mare pentru un sportiv de performanţă. Mai ales pentru un fotbalist, care, de multe ori, trebuie să ia decizii sub presiunea timpului, găsindu-şi coechipierii. Exact despre acest aspect a vorbit şi Thomas Delaney.

„E o situaţie care cu greu poate fi descrisă. E ca şi cum ai vedea nuanţe diferite din aceeaşi culoare. La un moment dat, într-un meci Danemarca - Mexic, lucrurile s-au complicat şi mai mult. Pentru că, de obicei, jucăm cu şorturi diferite. În acel meci însă, ambele echipe au avut şorturi albe. Aşa că a trebuit să mă uit la feţele jucătorilor pe teren. Dar a trebuit să fac asta foarte repede, ca să nu pierd mingea. Când eşti mai aproape de oameni, feţele lor pot fi distinse mai uşor. Lucrurile se complică însă, atunci când eşti mai departe şi când viteza de joc e foarte mare“, a povestit Delaney.

Discursul mijlocaşului danez despre condiţia sa medicală a fost atât de impresionantă, încât, la Mondialul din 2018, Danemarca şi Australia au folosit echipamentul lor de rezervă pentru a uşura misiunea lui Delaney pe teren. „Australienii şi-ar fi putut folosi echipamentul principal pentru a-mi îngreuna viaţa. Cu siguranţă, n-aş fi distins culoarea galbenă (n.r. - echipamentul tradiţional al australienilor are această culoare) pe teren“, a recunoscut fotbalistul legitimat la Borussia Dortmund.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite