Coproducţie Metrorex – FRF – RATB: 40.000 de oameni au fost batjocoriţi luni seara. Care sunt explicaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre toţi cei implicaţi în meciul România - Grecia, singurii care au reuşit să impresioneze au fost fanii tricolorilor care au luat cu asalt „Arena Naţională“. Din păcate, exact aceşti oameni au fost trataţi cu o lipsă crasă de respect.

Pe lângă faptul că au avut parte de un joc insipid, suporterii s-au trezit şi cu o surpriză neplăcută după ce au ieşit de pe stadion. 

Cu o zi înainte de meci, oamenii fuseseră informaţi prin site-ul frf.ro şi pagina de facebook a federaţiei că „programul liniilor Metrorex şi RATB a fost prelungit până la ora 1.00, în noaptea de luni spre marţi“.

În realitate însă, nu s-a prelungit niciun program. Iar cei care au asistat la România – Grecia au ajuns la mâna taximetriştilor care au „umflat“ tarifele pentru orice cursă, refuzând să activeze aparatul de taxare.

De ce s-a ajuns aici? 

Metrorex a explicat printr-un comunicat: „Aprobarea prelungirii programului de circulaţie e condiţionată de încasarea sumei de 60.000 lei (fără TVA), respectiv 74.400 lei (cu TVA) în contul bancar Metrorex“. 

FRF a refuzat însă să plătească. „Federaţia Română de Fotbal a avut un acord de principiu, un <<gentlemen’s agreement>>, de prelungire a programului de lucru la metrou în ziua meciului România – Grecia încă din data de 3 august 2015, în urma unei solicitări către Ministerul Transporturilor. În susţinerea acestui acord, care poate fi confirmat şi de reprezentanţii instituţiilor care au fost prezenţi la una dintre şedinţele de organizare din perioada premergătoare jocului, a stat şi evenimentul organizat de FRF în 2014, finala Cupei României, când programul de lucru la metrou a fost prelungit fără costuri suplimentare.

Cu cinci zile înaintea datei de desfăşurare a meciului, Metrorex a informat FRF de necesitatea achitării unei sume, 60.000 lei plus TVA, pentru prelungirea cu două ore a programului. Eforturile Federaţiei Române de Fotbal de a rezolva această problemă au fost întâmpinate, din nou, cu un răspuns favorabil, verbal, înainte ca Metrorex să anunţe, în ziua meciului, că nu va prelungi programul fiindcă suma solicitată nu a fost achitată. 

Federatia Română de Fotbal nu a plătit nicio sumă solicitată de Metrorex pentru prelungirea programului de lucru la metrou în ziua meciului România – Grecia, considerând că serviciul este unul public, menit să vină în sprijinul locuitorilor Capitalei, pe care nu l-ar fi pus la dispoziţie călătorilor cu titlu gratuit, ci din care compania ar fi obţinut un beneficiu financiar prin vânzarea cartelelor de acces.

Mai mult decât atât, Federaţia Română de Fotbal nu a plătit niciodată vreo sumă pentru prelungirea programului la metrou după partidele organizate în Bucureşti. Aşa cum este menţionat şi mai sus, la un eveniment desfăşurat în 2014, finala Cupei României, a existat o cerere similară din partea Metrorex. Primăria Municipiului Bucureşti a trimis însă o adresă către Metrorex, iar programul la metrou a fost prelungit fără costuri suplimentare“, a explicat FRF printr-un comunicat trimis ziarului „Adevărul“.

Au şters anunţul de pe site, dar n-au informat publicul

Cea mai mare vină a federaţiei în toată această poveste e că a făcut un anunţ oficial referitor la prelungirea programului pentru Metrorex şi RATB; însă, după ce a aflat că anunţul nu mai e valabil, n-a informat şi publicul prezent pe „Arena Naţională“. Ceea ce se putea face, înainte sau în pauza jocului, de la staţia de amplificare. 

În schimb, cei de la FRF s-au mulţumit să şteargă de pe site-ul lor ştirea privind programul RATB şi Metrorex!

„Adevărul“ le-a cerut celor de la federaţie să explice această situaţie. Iată răspunsurile oferite de FRF la întrebările venite din redacţie:

*De ce anunţul postat pe site-ul frf.ro, la data de 6 septembrie, cu o zi înainte de meci, a fost şters ulterior?

Informările de pe site-ul www.frf.ro cu privire la acest subiect au fost eliminate în momentul în care Metrorex a anunţat, în ziua meciului, că nu va prelungi programul fiindcă suma solicitată nu a fost achitată. 

*De ce acelaşi anunţ a rămas pe pagina de Facebook FRF?

Cu ocazia jocului România – Grecia şi a evenimentului organizat în premieră la meciurile de pe teren propriu, Arena Fanilor, contul de Facebook a fost gestionat extern în ziua de 7 septembrie 2015. 

*De ce FRF n-a anunţat publicul că n-a reuşit să ajungă la un acord cu RATB privind prelungirea programului?

Comunicările Federaţiei Române de Fotbal pe acest subiect au fost realizate în baza acordului cunoscut, acela prin care metroul urma să circule până la ora 1:00. Decizia de a nu mai prelungi programul de lucru fiindcă nu a fost achitată suma solicitată a fost oferită publicităţii de Metrorex în apropierea orei de start a meciului România – Grecia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite