Cel mai mare buget. MTS a cheltuit pentru JO 2016 o sumă record. La câte medalii să ne aşteptăm?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
JO de la Rio începe pe 5 august
JO de la Rio începe pe 5 august

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, care vor începe pe 5 august, nu anunţă deloc un festival de medalii pentru delegaţia României, care numără 97 de sportivi.

COSR şi-a fixat ca obiectiv obţinerea între 6 şi 9 medalii la cele 15 discipline sportive la care participă, însă perspectivele nu sunt câtuşi de puţin roze. Şi asta în ciuda faptului că, aşa cum a precizat Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului, Federaţiile au avut o susţinere financiară record pentru a pregăti şi participa la competiţia de la Rio de Janeiro.
“Deşi România investeşte din ce în ce mai mulţi bani în sport, performanţele sunt tot mai slabe, de la o Olimpiadă la alta. Anul acesta, statul român şi COSR au alocat un total de 164 de milioane lei, pentru cea mai redusă delegaţie de sportivi care ne-a reprezentat vreodată la JO de Vară, din 1989 încoace. Mai mult decât atât, contribuţia MTS la acest demers de sprijinire a sportului este fără precedent, cu alocare de 108 milioane lei — 80 milioane lei de la bugetul de Stat şi alte 28 de milioane de lei din venituri proprii ale ministerului. Este tot mai clar că avem nevoie de un nou cadru de reglementare şi sprijinire a sportului în România. Avem pregătit, în acest sens, un set de modificări legislative. Le urăm succes sportivilor noştri la JO Rio de Janeiro, dar şi celor care lucrează la soluţiile de care sportul are nevoie în ţară, pentru revigorare şi performanţă”, a afirmat Elisabeta Lipă, conform agerpres.ro.
Conform unei statistici realizate de Ministerul Tineretului şi Sportului şi publicate luni, la JO din 1992 cei 172 de sportivi au obţinut 18 medalii, în 1996 — 168 de sportivi şi 20 de medalii, în 2000 — 156 de sportivi şi 26 de medalii, în 2004 — 184 de sportivi şi 19 medalii, în 2008 — 104 sportivi şi 8 medalii. La precedenta ediţie, delegaţia României a avut 105 sportivi care au obţinut 2 medalii de aur, 5 de argint şi 2 de bronz. Pentru ediţia de la Rio, speranţele României se leagă de naţionala de handbal feminin, judo, scrimă, tenis de câmp, dar surprise pot apărea şi din alte sporturi.  

Bugete la ultimele Olimpiade
JO 2000 (Sydney)  Buget în valoare totală de 31 de milioane lei, din care 19 milioane de la Bugetul de Stat al Ministerului Tineretului şi Sportului, 8 milioane bugetul de stat al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi 4 milioane venituri proprii MTS.
JO 2004 (Atena) Buget în valoare totală de 96 de milioane lei, din care 50 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 39 milioane bugetul de Stat COSR şi 1 milion lei venituri proprii MTS şi 6 milioane lei venituri proprii COSR
JO 2008 (Beijing) Buget în valoare totală de 129 de milioane lei, din care 70 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 42 milioane bugetul de Stat COSR şi 6 milioane lei venituri proprii MTS şi 11 milioane lei venituri proprii COSR
JO 2012 (Londra) Buget  în valoare totală de 118 de milioane lei, din care 68 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 21 milioane bugetul de Stat COSR, 8 milioane lei venituri proprii MTS şi 21 milioane lei venituri proprii COSR
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite