Votul de sâmbătă seara

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la votul decisiv pentru Preşedinţia României mai sunt două zile. Atât: două zile.

Timp în care, teoretic, trebuie să ne hotărâm cu cine votăm: cu Băsescu sau cu Geoană? Alegerea este extrem de importantă, pentru că de ea depind viaţa şi demnitatea noastră în următorii cinci ani.

Mulţi spun: nu contează preşedintele, important e Parlamentul. Enormă eroare! Preşedintele are rol decisiv în balanţa puterii. Dacă va câştiga Băsescu, vom avea guvern condus de PDL. Dacă va câştiga Geoană, vom avea guvern PSD-PNL. Simplu ca bună ziua. Iată de ce votul de duminică, 6 decembrie, va avea o miză fantastică. Practic, românii vor decide pe cine împuternicesc să-i conducă până în 2014: „ai lui Băsescu" sau „ai lui Geoană"?

Aşadar, opţiunea corectă, responsabilă, este să mergem la vot, nu să stăm acasă. Preşedintele viitorului va fi cu atât mai reprezentativ cu cât va aduna în dreptul său mai multe voturi.

Atenţie însă: nu vă lăsaţi păcăliţi de zbaterile de ultimă oră ale celor două tabere! În mod normal, opţiunea de vot nu se schimbă în agitaţia disperată a ultimelor zile de campanie. Pe ultima sută, politicienii se comportă ca nişte vulpi aflate la furat de găini. Sar pârleazul, intră în poiată, fac pe moartele, îi fac ochi dulci lui Grivei, doar-doar or ajunge la moţatele din coteţ.

Eu, unul, nu cred în votul decis sâmbătă seara. Cred în votul bine sedimentat în timp. De aceea, e bine să nu ne lăsăm furaţi de promisiunile făcute la spartul târgului. Să-i cântărim pe cei doi candidaţi în funcţie de realizările şi de eşecurile din toţi anii prestaţiei lor publice. Să nu uităm azi, sub efectul fumigenelor de campanie, ce au făcut aceşti oameni în anii din urmă!

Şi ar mai fi ceva. Nu vă lăsaţi păcăliţi nici de mica şpagă electorală! Ideal ar fi să refuzaţi găleţile, uleiul, mălaiul sau cârnaţii politici. Dar dacă totuşi unii dintre dumneavoastră nu veţi putea rezista tentaţiei, măcar fiţi şmecheri: luaţi mălaiul candidatului X şi votaţi-l pe Y! Poate aşa se vor învăţa minte gherilele politice şi nu vor mai bate-n poartă cu găleata vopsită în culori de partid. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite