UE ne recomandă mersul pe bicicletă. Riscurile calităţii scăzute a aerului asupra sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 16 septembrie începe Săptămâna Europeană a Mobilităţii, o campanie europeană în care sunt implicate 2.000 de oraşe europene. Prin intermediul campaniei, liderii europeni vor să sensibilizeze publicul larg cu privire la impactul pe care gazele nocive emanate de milioanele de autoturisme care circulă în fiecare zi pe străzile marilor oraşe îl au asupra calităţii aerului.

De asemenea, campania încurajează cetăţenii să aibă grijă de sănătatea şi de calitatea vieţii lor, schimbându-şi obiceiurile în materie de mobilitate.

„Anul acesta ne concentrăm asupra impactului alegerilor noastre de fiecare zi asupra calităţii aerului şi a stării noastre de sănătate. Oraşelor le revine un rol important în ceea ce priveşte îmbunătăţirea opţiunilor de transport existente. Prin creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor şi prin oferirea unor alternative mai puţin poluante, oraşele pot deveni mai atrăgătoare pentru locuitorii lor”, a declarat Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu.

La rândul său, comisarul european pentru transport, Siim Kallas, a apreciat că „schimbându-ne obiceiurile, de exemplu deplasându-ne cu bicicleta în loc să mergem cu maşina sau optând pentru transportul în comun, putem să ne îmbunătăţim calitatea vieţii”.

Complicaţiile respiratorii şi cele cardiace, în top

La nivel european, factorii politici europeni revizuiesc politica privind calitatea aerului, urmând ca, ulterior în cursul acestui an, să fie lansată o strategie revizuită pe această temă. Calitatea slabă a aerului continuă să aibă un impact major asupra sănătăţii cetăţenilor europeni, conducând la complicaţii respiratorii şi cardiace, la decese premature şi la reducerea speranţei de viaţă.

De asemenea, traficul urban este o sursă crescândă de poluare a aerului — în special ca urmare a emisiilor de pulberi în suspensie şi de dioxid de azot.

Săptămâna europeană a mobilităţii este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată cu sprijinul Comisiei Europene. Campania, care se desfăşoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie, are rolul de a încuraja autorităţile locale europene să aplice şi să promoveze măsuri durabile în domeniul transporturilor şi de a invita cetăţenii să încerce şi alte modalităţi de deplasare în afara automobilului.

Pe aceeaşi temă:

Acordurile fiscale ale statelor UE cu multinaţionalele, luate la puricat de Executivul european

Comisia Europeană verifică ofertele fiscale făcute de către mai multe ţări europene – inclusiv Irlanda, Luxemburg şi Olanda – anumitor companii multinaţionale, cum ar fi Apple şi Starbucks. Această anchetă intervine pe fondul plângerilor vizând statele care ar fi oferit concesii ilegale şi “mită” firmelor, scrie „Financial Times“.

Comisia Europeană avertizează Catalonia: „O ţară independentă de un stat membru UE nu face parte din Uniune“

Vicepreşedintele Comisiei Europene, spaniolul Joaquin Almunia, a transmis un mesaj puternic de la Bruxelles pentru cei care doresc independenţa Cataloniei: „Partea segregată nu e membru al Uniunii Europene”. Declaraţia vine într-un moment în care guvernul de la Madrid a respins referendumul naţional privind independenţa provinciei autonome.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite