Tulpina „indiană“ ameninţă să strice vacanţa românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, care este mult mai contagioasă şi care reduce şi eficienţa serurilor anti-COVID, tinde să devină dominantă în Europa, inclusiv în România.
Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, care este mult mai contagioasă şi care reduce şi eficienţa serurilor anti-COVID, tinde să devină dominantă în Europa, inclusiv în România.

Tulpina indiană (Delta) se răspândeşte cu rapiditate pe întreg continentul european şi ar putea să devină varianta dominantă a SARS-CoV-2 în toate statele mai devreme decât se aşteptau epidemiologii, avertizează Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Chiar şi la nivelul scăzut de secvenţieri genomice efectuate în România, tulpina indiană a fost identificată în 22% din cazurile analizate.

Varianta Delta a devenit deja tulpina predominantă în rândul noilor infectări cu SARS-CoV-2 din India, Marea Britanie şi Rusia, potrivit unui Raport al ECDC.

Datele arată că, până în data de 21 iunie, tulpina indiană s-a răspândit cu rapiditate în Portugalia, unde a fost identificată în peste 50% din secvenţierile genomice. În Spania, tulpina Delta a fost găsită în 15-25% dintre eşantioanele analizate în laborator, iar în Franţa, Germania şi Polonia, în 5-15% dintre probele supuse cercetării. În Luxemburg, infectările cu tulpina indiană s-au dublat în numai o săptămână, de la 15% la 30% în intervalul 24-31 mai. ECDC face precizarea că gradul de secvenţiere genomică nu este unul unitar în toate statele.

ECDC tulpina indiana

ECDC arată că tulpina indiană a schimbat datele problemei faţă de ceea ce se ştia până acum, anume că seniorii sunt cei predispuşi a se infecta cu SARS-CoV-2. Tulpina indiană afectează preponderent populaţia activă, pe segmentele de vârstă 40-49 de ani (17% din noile infectări) şi 50-59 de ani (17%). Pe locul 3 se află grupa de vârstă 30-39 de ani (15% din infectări), iar pe locul 4, grupa de vârstă 20-29 de ani (13%). Abia pe locul 5 se află seniorii cu vârste cuprinse între 60 şi 69 de ani (11%). Datele citate de ECDC provin din Austria, Cehia, Cipru, Finlanda, Germania, Italia, Luxemburg, Malta şi Polonia.

Varianta Delta scade eficacitatea serurilor anti-COVID

Datele arată că eficacitatea serurilor Pfizer şi AstraZeneca împotriva variantei indiene este mai scăzută faţă de cea britanică, responsabilă pentru valul 3 al pandemiei. Însă, în timp ce majoritatea statelor se concentrau pe imunizarea seniorilor, tulpina Delta s-a transmis cu precădere în rândul populaţiei active.

Datele ECDC arată că tulpina indiană scade şi eficienţa teoretică a serurilor anti-COVID după o singură doză, de unde şi importanţa vaccinării cu schema completă şi sublinierea că persoanele vaccinate riscă să se infecteze până la rapel. Eficacitatea serurilor Pfizer şi AstraZeneca faţă de tulpina Alfa era de 50% după prima doză, dar a scăzut le 33% în cazul tulpinii Delta. După efectuarea rapelului, eficacitatea de 93,4% a serului Pfizer (faţă de Alfa) a scăzut la 87,9% în cazul tulpinii indiene. În ceea ce priveşte serul AstaZeneca, eficacitatea a scăzut de la 66% (în cazul tulpinii Alfa) la 59,8% (faţă de tulpina Delta).

De ce au crescut infectările cu varianta Delta în Marea Britanie

Numărul de noi cazuri de infectare cu COVID-19 creşte exponenţial în Regatul Unit ca urmare a contractării virusului de către tinerii nevaccinaţi, se arată într-o analiză publicată de Imperial College London. Campania de vaccinare gândită de autorităţile britanice a mers în ordinea descrescătoare a vârstei. Vaccinarea a început cu personalul medical (8 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021), apoi a continuat cu cei peste 70 de ani (din 18 ianuarie), cei peste 65 de ani (15 februarie), cei peste 50 de ani (17 martie). Abia pe data de 30 aprile s-au putut vaccina adulţii de peste 40 de ani, iar cei de peste 30 de ani, din data de 26 mai. De pe 15 iunie a început vaccinarea tinerilor de peste 23 de ani, iar cei de peste 18 ani, din data de 18 iunie. Varianta Delta a început să se răspândească în Regatul Unit de la sfâşitul lunii aprilie, când tinerii nu aveau încă acces la vaccinare. 

Israelul, ţară campioană la vaccinare, se confruntă cu un val de infectări SARS-CoV-2, varianta Delta, potrivit Business Insider. Deşi Israelul a ajuns la 57% din populaţie complet vaccinată, undeva între 1/3 şi 1/2 dintre noile infectări cu tulpina Delta au fost identificate în rândul celor care au primit cel puţin o doză de ser anti-COVID, a declarat ministrul israelian al Sănătăţii, Chezy Levy. De aceea, Israelul a introdus iar obligativitatea purtării măştilor în interior la doar 10 zile după ce anunţase că renunţă la această măsură.

Cercetător: Infectările cu tulpina Delta s-au dublat în ultima lună

Dr. Octavian Jurma, biostatistician, e de părere că tulpina indiană va deveni dominantă şi în România, mai devreme decât se credea. Problema e că România are o capacitate scăzută de secvenţiere genomică, iar asta înseamnă că tabloul epidemiologic este incomplet. Chiar şi aşa, cercetătorul arată că infectările cu tulpina Delta erau la un nivel de 9% în mai, iar în prezent au ajuns la peste 22%.

grafic jurma tulpina indiana

„Testăm şi secvenţiem mult prea puţin ca să avem orice pretenţie că monitorizăm pandemia în afară spitalelor unde imaginea este foarte bună. Tot ce avem de făcut să păstrăm această imagine acum şi la toamnă să ne vaccinăm. Nu o facem. Chiar şi cu nivelul rudimentar de testare şi secvenţiere din România (în medie, sub 10 secvenţieri zilnic), observăm că tulpina Delta creşte cel mai rapid şi a reprezentat 22% din numărul de secvenţieri făcute în ultima săptămână. De altfel, tulpina Delta a produs şi primul deces oficial şi astfel se alătură tulpinii Gamma (braziliană) care este responsabilă de 3 decese şi este pe locul 2 ca rată de creştere. Împreună, Delta şi Gama reprezintă deja peste 30% din numărul de cazuri noi secvenţiate. Dacă rata curentă de dislocare a tulpinii britanice (Alpha) se menţine, tulpina Delta va deveni dominată în România chiar la finalul lunii iulie, cu certitudine în luna august“, a scris cercetătorul pe Facebook.

Dr. Octavian Jurma a postat şi un grafic din care rezultă că infectările cu tulpina Delta au început să se manifeste în România de la mijlocul lui aprilie, iar la finalul lunii aceasta era prezentă în 4,3% din secvenţierile genomice. În luna mai, tulpina era găsită în aproape 9% din cazuri, iar în prezent a ajuns la 22,5% din eşantioanele analizate. Tulpina britanică (Alfa) este responsabilă încă pentru cele mai multe dintre cazuri de infectare din România (70%), dar situaţia epidemiologică este dinamică.

Tulpina indiană, mult mai contagioasă

Varianta Delta este cea mai contagioasă mutaţie a SARS-CoV-2 şi va infecta persoanele cele mai vulnerabile, mai ales în locurile cu rate scăzute de vaccinare, au avertizat oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 

Şeful CNCAV, col.dr. Valeriu Gheorghiţă, a arătat la rândul său că varianta indiană e de două ori mai contagioasă decât varianta iniţală a SARS-CoV-2, cea din Wuhan, şi cu 50% mai infecţioasă decât cea britanică, responsabilă pentru Valul 3 al pandemiei.  „Dacă ne-am uita la rata bazală de reproducere (n.r. – a tulpinii Delta) este de aproape 5, în sensul că un pacient bolnav infectează alte 5 persoane, spre deosebire de varianta iniţială, care avea o rată de reproducere între 2 şi 3. (…) Suntem la risc să ne confruntăm cu un val 4 de îmbolnăviri, şi aici nu este o speculaţie, este foarte probabil o realitate cu care ne vom confrunta“, a declarat şeful CNCAV.

De aceea, ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă a declarat, săptămâna trecută, că „e vorba de mai multe săptămâni“ până când tulpina indiană o va înlocui pe cea britanică şi în România. 

„Durata până la care tulpina Delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă. Este vorba, probabil, de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina Delta va deveni predominantă. M-aş feri să dau o estimare exactă, pentru că există numeroşi factori care contribuie“, a avertizat ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite