Tot mai mulţi copii suferă de sindromul ATCP. Ce presupune boala şi cum poate fi tratată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi copii rămân singuri acasă FOTO Adevărul
Tot mai mulţi copii rămân singuri acasă FOTO Adevărul

Tot mai mulţi copii români suferă de sindromul ATCP (Angered Temper with Choleric Progression), un ansamblu de tulburări de comportament cu numeroase manifesări extreme la copii, precum izolare, timiditate sau crize de agresiune şi violenţă faţă de cei din jur. Specialiştii arată că sindromul este un efect psihologic al lipsei parintelui în viaţa copilului.

Concret, specialiştii susţin că nu doar micuţii care sunt separaţi de părinţi pot cădea victime ale bolii, ci inclusiv cei care sunt neglijaţi, fenomenul fiind tot mai acut în România. Asta pentru că tehnologia şi accesul la internet domină timpul copiilor şi al părinţilor.

„Pentru societatea în care trăim, timpul a devenit o resursă critică, care afectează echilibrul dintre viaţa de familie şi cea profesională. Primele victime ale acestei situaţii pot fi, uneori, copiii. Ocupaţi sau prea grăbiţi, părinţii nu realizează că deşi cred că le oferă copiilor lor o viaţă extraordinară, uneori acestora le lipseşte ceva sau au o problemă”, susţine Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale ptntru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Oficialul arată că în România au fost raportate peste 7.000 de cazuri de copii neglijaţi de părinţi doar în primele nouă luni din 2015, conform unui comunicat de presă. Aceleaşi date susţin că peste 80.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, în timp ce 26% dintre aceştia au ambii părinţi plecaţi în afara graniţelor. Aceştia au rămas, astfel, doar în grija unui bunic sau a altor rude.

Care sunt simptomele bolii

„Primesc tot mai multe mesaje de la părinţi îngrijoraţi de copiii lor, care sunt trişti, timizi, apatici, nu au prieteni, nu răspund la ore, nu participă la jocuri şi sunt bolnăvicioşi”, adaugă şi psihoterapeutul Cristina Trepcea.

Potrivit acestuia, simptomele sindromului ATCP pot apărea la copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani şi pot fi recunoscute prin următoarele caracteristici:
- nervozitatea excesivă
- timiditatea
- minciuna
- violenţa verbală sau şi fizică de tip “bullying”
- tendinţa de însingurare a copilului
- tendinţa de a se refugia în consum tehnologic
- faptul că micuţul este necomunicativ sau are cerinţe excesive către părinţi, precum şi alte manifestări detaliate de specialişti pe www.sindromatcp.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite