STUDIU Uscătoarele de mâini: între igienizare şi contaminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui nou studiu realizat de către o echipă de cercetători americani din Connecticut, uscătoarele de mâini nu asigură o igienă corespunzătoare a mâinilor din cauză că acestea împrăştie în aer bacterii.

Un studiu confirmă teoria conform căreia uscătoarele de mâini absorb bacterii fecale din aerul toaletelor şi apoi le suflă înapoi pe mâini, atunci când acestea sunt folosite, potrivit publicaţiei dailymail.co.uk

„Bacteriile din toalete provin din fecale, care pot fi împrăştiate prin aer, mai ales când se trage apa cu capacul ridicat”, precizează autorii studiului. 

Studiul a fost publicat în jurnalul „Applied and Environmental Microbiology”. „De fiecare dată când tragem apa, fie în toaleta de acasă, fie în una publică, atâta timp cât capacul nu este închis, bacteriile fecale ajung în aer. Acest fenomen este numit „nor de toaletă”. Din acest motiv, este indicat să nu ţinem capacul toaletei ridicat atunci când tragem apa, dar şi să ţinem periuţele de dinţi într-un dulăpior de baie”, se arată în studiul citat. „Norul de toaletă” este uşor de gestionat în băile proprii, însă, este mult mai dificil în toalete publice precum cele din restaurante sau birouri, care sunt folosite constant,  mai spun cercetătorii. 

Aerul din uscătoarele de mâini absoarbe bacteriile din toalete

Studiul a presupus expunerea un set de farfurii la aerul provenit din uscătoarele de mâini pentru 30 de secunde. Un alt set a fost expus doar la aerul toaletei, fără uscător. Rezultatele au fost surprinzătoare. Farfuriile expuse la uscătorul de mâini au avut între 18 şi 60 de colonii de bacterii pe farfurie, iar cele expuse doar la aerul din baie au avut cu o colonie mai puţin, chiar dacă au stat în toaletă de patru ori mai mult

Dintre toate bacteriile de pe farfurii, 2-5% din ele erau colonii formate din spori, numite Bacillus subtilis PS533. B. subtilis este o bacterie întâlnită în mod natural şi este destul de inofensivă. Este normal să apară în băi, mai ales dacă există un nor de toaletă persistent. Problema este că au fost depistate, în cantităţi mari, şi alte bacterii străine. Multe dintre acestea au potenţial patogen, iar uscătoarele de mâini sunt o cale propice pentru a le împrăştia la fiecare persoană care foloseşte toaleta. 

„Aceste rezultate indică faptul că multe tipuri de bacterii, incluzând potenţiali patogeni şi spori, pot fi depozitate pe mâini, după ce au fost expuse la uscătoarele de mâini din toalete. Sporii ar putea fi, astfel, împrăştiaţi în întreaga clădire” au explicat cercetătorii. Autorii studiului au menţionat că filtrele HEPA, instalate pe aparate, par să reducă împrăştierea bacteriilor de până la patru ori, dar nu în mod complet. 

Uscătoare electrice versus prosoape de hârtie

Pe cât de dăunătoare pot fi uscătoarele de mâini, prosoapele de hârtie nu fac nici ele bine, fiindcă generează multe deşeuri şi nu sunt o alternativă ecologică deşi feresc mâinile de 77% din bacteriile din aer, conform studiilor. Cercetări recentă arată că prosoapele de hârtie sunt o alternativă mai igienică, însă impactul negativ asupra mediului rămâne unul ridicat. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite