Aproape 10.000 de locuri de muncă, puse la dispoziţia şomerilor. Cele mai multe, adresate celor cu studii medii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rata şomajului, la un nivel ridicat în România FOTO Adevărul
Rata şomajului, la un nivel ridicat în România FOTO Adevărul

Şomerii au la dispoziţie aproape 10.000 de locuri de muncă la nivel naţional, disponibile prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Potrivit instituţiei, cele mai mari şanse de a obţine un loc de muncă îl au clujenii. Doar la nivelul acestui judeţ, agenţii economici au pus la bătaie 1.604 locuri de muncă, în timp ce în Bucureşti, pe lista ANOFM se găsesc 1.430 de oferte ale companiilor. La polul opus sunt judeţele Caraş-Severin şi Suceava, cu opt, respectiv şapte oferte pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. 

Cele mai multe joburi se adresează persoanelor cu studii medii, profesionale şi lucrătorilor calificaţi, care pot opta pentru unul din cele 8.700 locuri de muncă. Cele mai căutate meserii sunt cele de confecţioner-asamblor articole din textile, muncitor necalificat în industria confecţiilor, muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor şi şofer autocamion.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ 700.000 de persoane se deplasează, în medie, anual, pentru a lucra într-un alt stat UE, ceea ce reprezintă un procent (0,29%) mult mai scăzut decât cele din Australia (1,5% între 8 state) sau SUA (2,4% între 50 de state).

Nivel record al şomajului în Europa

Observatorul European al locurilor de muncă vacante arată că, în ciuda nivelului record al şomajului în Europa, în primul trimestru al anului 2013 existau 2 milioane de locuri de muncă neocupate. Deşi existenţa posturilor vacante reprezintă o caracteristică a dinamicii pieţei muncii, o parte semnificativă din aceste locuri de muncă disponibile pot fi neocupate din cauza deficitului de forţă de muncă ce nu poate fi acoperit cu lucrători la nivel local.

Începând cu 2005, numărul lucrătorilor din UE activi în alt stat membru a crescut până la 4,7 milioane. Mai mult, intenţiile de a migra au crescut de asemenea: numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă înregistraţi pe portalul Eures a crescut brusc de la 175.000 în 2007 la 1.100.000 în 2013.

Pe aceeaşi temă:

Vasluienii dornici să muncească în străinătate pot merge în Germania. Se caută bucătari, barmani şi ospătari

Germanii nu se tem de o invazie a românilor, ba din contră, îi caută din ce în ce mai mult. Eures România are disponibile 80 de locuri de muncă pentru vasluienii calificaţi în meseriile de bucătar, barman şi ospătar.

Şapte ţări din Europa angajează români. Medici, măcelari sau şlefuitori, căutaţi prin Eures. Salariile, până la 5.000 de euro/lună

Angajatori din Irlanda, Ungaria, Danemarca, Norvegia şi Spania caută, prin reţeaua europeană de ocupare a forţei de muncă Eures, medici, ingineri, bucătari sau şlefuitori români. Salariile variază de la 450 de euro, până la 5.000 de euro lunar.

Măsuri de combatere a şomajului record înregistrat în Europa. Forţa de muncă din România, la mare căutare prin Eures

Eures, reţeaua paneuropeană de căutare de locuri de muncă, ar urma să fie consolidată la propunerea Comisiei Europene (CE), cu scopul de a pune la dispoziţie mai multe oferte de locuri de muncă. În prezent, aproximativ 7,5 milioane de europeni lucrează în alt stat membru, ceea ce reprezintă doar 3,1% din totalul forţei de muncă, mai arată CE.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite